Juraj Ondrejmiška (Acid Force) – ,,Expanzia na zahraničné trhy je samozrejme pevnou súčasťou marketingového plánu Acid Force”

acid force kapela 2023

 juraj ondrejmiiska basa 2023Thrash metal ma na Slovensku veľkú obľubu medzi poslucháčmi. Dôkazom je úspech známej kapely Catastrofy. Samozrejme, nie je jediná hrajúca tento žáner. V roku 2014 vznikla popri Anstratus (ktorá okrem iného hrala aj na Wackene) nová banda Acid Force. Po úspešných prvých piatich rokoch nastalo okolo kapely ticho. No začiatkom mája 2023 priletel nový singel s videoklipom a v novembri vydali pod švédskym vydavateľstvom Jawbreaker Records svoj druhý plnohodnotný album World Targets in Megadeaths. Viac povedal aktuálny basák Juraj Ondrejmiška.

Čauko Juraj. O Acid Force dlhší čas nebolo počuť. Čo sa dialo?

Juraj Ondrejmiška: Nazdar Tomáš! No veci sa začali ku**iť… Najskôr odišiel frontman Teo a potom prišla pandémia. Nedarilo sa nájsť vhodnú náhradu – spievajúceho basgitaristu, tak časom chalani pochopili, že bude jednoduchšie zbaliť aspoň basgitaristu a mikrofón začal oblizovať gitarista Andrej.

Prečo Teo odišiel?

Juraj Ondrejmiška: Toto je otázka na Tea, neprináleží mi vyjadrovať sa za neho.

Čo bol pomyselný impulz k návratu?

Juraj Ondrejmiška: Tak prelom nastal skompletizovaním zostavy, teda mojím príchodom. V tom čase už Andrej makal na vokáloch, takže chýbala už iba basa. Ale snaha o kompletizáciu zostavy a návrat vlastne trvala počas celého obdobia ,,neaktivity“.

World Targets in Megadeaths

Od kedy ste začali pripravovať váš štúdiový album World Targets in Megadeaths?

Juraj Ondrejmiška: Ťažko povedať. Niektoré nápady, ktoré na albume sú, pochádzajú ešte zo začiatkov AF dakedy v roku 2014. No aj v čase kým zostava nebola kompletná sa pracovalo aspoň na novom materiáli, niektoré skladby vznikli aj po mojom príchode, tie čo boli hotové sa ešte dolaďovali a upravovali…

Samotné nahrávanie začalo v októbri 2022 u Mira Speváka v SPK Audio.

Kto napísal texty piesní a kto zložil hudbu?

Juraj Ondrejmiška: Väčšina textov aj hudby je od Andreja, avšak prispel aj Erik, Feďo je no, bubeník… a ja mám slabé riffy a celkovo ma viac bavia tie ostatné veci okolo kapely než tvorba.

A ako sa vám podarilo spraviť taký výhodný deal. Jednak švédske vydavateľstvo a vydá vám aj limitované edície a dokonca aj kazety.

Juraj Ondrejmiška:  Zhodou náhod. Andrej spoznal Gustava Sundina z Jawbreakeru ešte v roku 2019 na festivale v Nemecku, ale vtedy nešlo o žiadne dealy, iba riadnu pařbu. Potom, v čase keď sme zrovna dokončovali album, som sa vybral do Goteborgu (obzerať mimohudobné možnosti Švédska) a natrafil som na akciu v kultovom klube Abyss, ktorú Gustav organizoval, tam sme sa dali do reči o muzike a  Acid Force a keďže sme v tom čase hľadali vydavateľstvo, dohodli sa, že mu pošlem nový materiál.

Dostal som pekne e-mail napísaný na papierik, osobný pokec… celkom old school, aspoň v rámci možností. 🙂 No a tie naše thrash metále už prijali na WTIM viacej heavy metálov, tak sa to Gustavovi zapáčilo a dohodli sme sa na podmienkach.

Kazety boli v podstate jasné, keďže Jawbreaker sa na ne zameriava. V Škandinávii už sú CD v podstate mŕtve. No a to, že platne vyšli aj v limitovanej edícii bol jeho nápad, z rôznych dostupných farieb sme si nakoniec vybrali zlatú.

Máte plány aj na výraznejšie aktivity smerom do zahraničia?

Juraj Ondrejmiška: Expanzia na zahraničné trhy je samozrejme pevnou súčasťou marketingového plánu Acid Force Inc.. Ďalšie kroky budú upresnené na základe vývoja hospodárskej situácie, atraktivity zahraničných oldschooleriek a predajných kriviek hudobných nosičov.

Koncerty

Klasická otázka, kde budete najbližšie vystupovať?

Juraj Ondrejmiška:
Veľmi dobrá otázka. 🙂 Mal som dohodnuté koncerty s jednou nemeckou kapelou na január, ale padlo to. Takže najbližší potvrdený koncert je až Cruentum Aures, 23. marca v Moment Clube v Kanianke pri Prievidzi.

Máte v pláne navštíviť aj východ (Košice, Prešov)?

Juraj Ondrejmiška: Radi by sme! Niečo v Košiciach sa už pečie, ale až na jeseň 2024. Máme za sebou Popradský Kafest, kde bola super atmosféra, východnejšie sme sa zatiaľ v tejto novej zostave nedostali.

acid force kapela 2023

Prítomnosť-minulosť

Ako vyzerá civilný život členov Acid Force. Pracujete momentálne, ak áno tak kde?

Juraj Ondrejmiška: No je to celkom pestré. Andrej ako jediný z nás momentálne žije v okolí BB, dorába si vysokú školu, aby mal certifikát a zbrojný preukaz na tie ostré riffy, čo vymýšľa a popritom rieši rodinné biznisy.

Erik žije v Brne a robí v chemickom labáku (neni feťák). Feďo v Zlatých Moravciach fára nejaké elektrikárske veci vo firme na výrobu elektromotorov.

Ja som momentálne v Brne, tvárim sa, že študujem. 🙂 Popritom robím v digitálnom marketingu a okrem toho sa stále venujem aj vtákom ako člen sokoliarov Aquila v Bojniciach.

Kapela Acid Force začala fungovať v roku 2014 a na slovenskej scéne zanechala výraznú stopu. Povedzte svoj hudobný príbeh, čo vás priviedlo  k hudbe a ako sa nakoniec sformovala Acid Force.

Juraj Ondrejmiška: No k tvorbe hudby nás priviedol samozrejme posluch hudby. Acid vznikol ako bokovka popri Anstratus, nie je teda priamym nasledovníkom tejto kapely. Andrej s Teom vtedy chceli hrať trochu iný thrash ako s Anstratus, tak spravili Acid.

Andrej videl naživo Metallicu a bol jasný. Erik je z rodiny, kde sa na muziku dbalo, takže keď bol malý, dostal na výber, na aký nástroj by chcel mastiť, tak reku gitara by bola najviac frajerská.

Feďo rovno po narodený vypadol na bubenícky sitzel, dohľadajte si fotky kapely Ezkator a uvidíte… Ja som ešte ako škôlkar našiel doma CD Manowar a odvtedy je vybavené, keďže mi nešla ani gitara, ani bicie, tak aspoň s tou basou sa to dá. 😀

Mnohí z vašich členov boli aktívni aj v iných bandách. Napr. Guzzle Booze, Anstratus, Laid to Waste… V akom stave sú tieto spolky?

Juraj Ondrejmiška: Anstratus je mŕtvy a Guzzle asi tiež. Laid to Waste stále mastia parádny thrash, dokonca budú hrať na Brutal Assault 2024! Ale to sa ideálne opýtať priamo členov kapiel. Od nás som momentálne v inej kapele len ja, hrám sa na DeMaia v Manowar Tribute – Warriors Of Steel.

A rok alebo dva dozadu som videl, že niekto od vás bol aj v reklame. Povedzte viac – kto, čo a ako?

Juraj Ondrejmiška: No ja… Reklamka zdieľala v nejakých FB skupinách inzerát, že hľadajú metalistu do reklamy, nejak extra som to neriešil. Dokonca som ich ani nekontaktoval, iba som lajkol ten príspevok. 😀 Potom mi písal chlap, nech dojdem na konkurz, no a ostatok je už… Gigahistória.

Špeciálna otázka. Niekoľko rokov dozadu vaši žánroví kolegovia Catastrofy prekvapili veľkým úspechom, ktorý ich neopustil doteraz. Stále dokážu vypredávať kluby a podobne. Myslíte si, že je priestor ešte na jednu kapelu podobného razenia?

Juraj Ondrejmiška: Je super, že chalanom sa darí a pomáhajú šíriť metal aj medzi nemetalistov. 🙂

Na druhej strane, Acid Force sa snaží nebyť kapelou podobného razenia. Radi by sme samozrejme vypredávali veľké slovenské kluby, nebodaj kulturáky, ale s muzikou, akú sa snažíme robiť to asi na Slovensku nie je reálne.

Možno je to len tým, že sme prosto slabí a málo originálni, ale zatiaľ vyzerá, že väčší zmysel pre nás bude mať hrať vonku. Samozrejme radi zahráme kdekoľvek na Slovensku, neváhajte nás kontaktovať, marketingové oddelenie Acid Force sa teší na Vaše ponuky!

Ok, veľmi pekne ďakujem za rozhovor a ako tradične, poprosím Ťa o odkaz pre čitateľov.

Juraj Ondrejmiška:
Takisto veľká vďaka za Tvoj čas. Čitatelia milí, počúvajte riadne dobrú muziku (ideálne na fyzických nosičoch), chodievajte na koncerty, kupujte si merch a dôverujte serióznym slovenským promotérom, keď nebude úspešný predpredaj, bude sa rušiť stále viac akcií a budeme z toho všetci smutní.

Heavy metal or no metal at all
Wimps and posers leave the hall

Ďakujeme za podporu!

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/acidforcethrash
https://www.instagram.com/acidforcethrash/
http://bandzone.cz/acidforce
https://www.youtube.com/channel/UCJ1Ww7Mfa3GmMtGZNTy0oWA

Profilová foto: autorka: leee@centrum.cz, Kapela: Jimmi

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *