Demokazety, ktoré otriasli Československom III.

jedina moznost kapela koncert

Jediná Možnosť – Útek až k alkoholu 1991

Ak chceš punkový koncert, musíš založiť kapelu! Keď ste chceli na konci 80. rokov navštíviť aspoň podobné podujatie, museli ste vypadnúť z nášho mesta minimálne do Bratislavy, najlepšie však do Prahy. V Košiciach bola snaha o zorganizovanie takýchto akcií, ale zakaždým to stroskotalo. Možno aj preto, že táto subkultúra už od svojich počiatkov vyjadrovala odpor k všetkým zaužívaným spoločenským konvenciám.
jedina moznost kapela punk 2024

Tak sa partia punkerov, Papi – gitara, spev, Ica – gitara, Roty (R.I.P.) – basa a hipisák Muro – bicie, rozhodla založiť v roku 1990 Jedinú Možnosť. Postupne nahradil Mura Billy a jeho Indy, Roty šiel na vojnu, a tak bola zostava nasledujúca: Achmed – spev, Ica – gitara, Papi – gitara, Vrabec – basa a Indy – bicie.

jedina moznost kapela koncert

V rokoch 1991-1993 odohrali v Košiciach koncerty s kapelami Hoten Toten, Armáda Spásy (Atrium Club), Xibalba (Mier), vystúpili na dvojdňovom festivale pre Slobodu Zvierat v Barci, účinkovali v Michalovciach, na festivale v Martine, v legendárnom pražskom Bunkri s SPS, v Tepliciach a na mnohých ďalších miestach.

Svoje jediné demo „Útek až k alkoholu“ nahrali 23.6.1991 v Atrium Clube, ktorý bol v tej dobe miestom takmer všetkého verejného diania na punk, HC, metal a indie scéne. Zvukára
im robil Robo ,Budha’, prvý spevák Xibalby.

jedina moznost demo cover

Dnes by sme mohli túto nahrávku zaradiť do kategórie lo-fi. Je to skratka pre low fidelity, označujúca nedokonalú hudobnú alebo produkčnú kvalitu, ktorá sa považuje za zámernú. Ale vtedy to bol hlboký underground a totálny DIY prístup je zrejmý od zvuku až po obal.

Demo prináša punkovo drsné krátke skladby s jednoduchými melodickými kompozíciami a s textami o pocitoch mládeže a stave spoločnosti tej doby. Kazetu sa podarilo dostať na CD a tak máme možnosť nahliadnuť k začiatkom punku v Košiciach.

Kapela sa v roku 1993 rozpadla a na jej troskách vznikli Nonconformist, ktorí v súčasnosti prežívajú reunion. Neskôr bolo ešte niekoľko pokusov Jedinú Možnosť opäť sformovať, ale neúspešne. Škoda, pretože táto banda mala potenciál a na koncertoch zožali značnú slávu.

Foto: Peter Čech

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *