Cirith Ungol – Dark Parade

cirith ungol dark cover

cirith ungol dark coverJedna z najväčších legiend epického heavy/doom metalu, kapela Cirith Ungol, vlani vydala nový album Dark Parade. Od ich úspešného návratu na scénu je to už druhá platňa.

Okrem toho ešte vypustili do sveta živák, dva single a EP. Vždy najvyššia kvalita.

Temná paráda

Dark Parade štartuje z ostra svižnou a melodickou Velocity (S.E.P.). V nezmenenej zostave a s lepším zvukom ako minule.  Cvik pomohol ich šéfovi a bubeníkovi Robertovi Garvenovi k istejšiemu výkonu ako naposledy.

Tim Baker svojim hlasom opäť reže sklo. Prejav tohto legendárneho vokalistu buď milujete, alebo nenávidíte. Ja večne a spomínam na časy, keď v Bratislave u Františkánov sedávali traja chalani, a tí šírili evanjelium Cirith Ungol.

Naozaj doslova šírili ich nahrávky, niekedy až na vlastné útraty, lebo boli presvedčení, že je to najlepšia kapela na svete. No žiaľ ten spev väčšinu ľudí odrádzal. Mňa nie. Kto vie, kde je koniec „Fallen Idols“ ako si hovorili?

Epická doomovka Sailor on the Seas of Fate je jeden z vrcholov tejto nahrávky. Fantastická melódia a doslova mrazivá nálada. K tomu ešte citácia Hall Of The Mountain King od Edvarda Griega.

Flamengo pasáže v Sacrifice prekvapili a osviežili. Sabbathovské sóla v Looking Glass nádherne zmenili atmosféru s využitím klávesov. Vôbec, ten Black Sabbath je tu cítiť viac ako naposledy.

Comebacková doska Forever Black bola mierne US powermetalová, no novinka hrá viac na tú sabbathovsko sludge/doom strunu. Vrcholom je jednoznačne posledná Down Bellow. Pomalá, pompézna, s fantastickými zbormi a mrazivou atmosférou.

Záverečné slová

Je neuveriteľné ako Tim Baker vo veku 66 rokov jačí ako cirkulárka a nestráca nič zo svojho čara a gitarová dvojica, sabbathovský Greg Lindstrom a melodický Jim Barraza sa nádherne doplňujú. Toto je opäť album, čo si žiada dlhší čas na spracovanie. No keď vám vkĺzne do hlavy, už odtiaľ nevylezie. Skvelá doska.

Lineup:

  • Tim Baker – spev
  • Greg Lindstrom – gitary, klávesy, basa
  • Jarvis Leatherby – basa
  • Robert Garven – bicie

Tracklist:

  1. Velocity (S.E.P.)
  2. Relentless
  3. Sailor on the Seas of Fate
  4. Sacrifice
  5. Looking Glass
  6. Dark Parade
  7. Distant Shadows
  8. Down Below

Rok vydania: 2023

Vydavateľstvo: Metal Blade Records

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/cirithungolofficial/
https://cirithungol.bandcamp.com/
https://www.instagram.com/cirithungolband/

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *