Marián Varga (Nebo, peklo, raj)

jana vargova marian varga kniha 2024

jana vargova marian varga kniha 2024Marián Varga bol fenomén. Umelec, aký sa rodí raz za sto rokov. A jeho príbeh je rovnako zaujímavý a nevšedný. Urobiť jednoduchý výcuc z tejto publikácie nabitej rozhovormi, spomienkami a fotografiami je skoro nemožné.

Kniha vám na začiatku predstaví jeho rodinu, ktorá bola tiež pomerne nezvyčajná. Matku (bohémku), ktorá svoje deti veľmi milovala, jeho otca (pojem vo svojom odbore) a sestru – praktickejšieho človeka.

Samotný Marián bol „trocha iný“  už ako dieťa. Odmalička disponoval úžasným hudobným talentom, nechuťou k škole a zvláštnou schopnosťou si hľadať „nevhodných priateľov“. Spoznáte ho ako študenta Konzervatória (študoval klavír), dozviete sa podrobnosti o jeho spolupráci so skupinou Prúdy, ktorá začala v roku 1968 a vďaka ktorej vznikol legendárny album Zvoňte zvonky.

Prečítate si o vzniku a fungovaní kapely Collegium Musicum, kde bol Marián vedúcim predstaviteľom a aj o čase, keď prešiel na sólovú dráhu. Zistíte veľa prekvapivých informácií o tom, ako tvoril, kde bral inšpiráciu a energiu na prácu.

A dočítate sa aj veľa vecí z jeho súkromia. Napríklad, aký bol jeho boj s rakovinou a s akou odvahou a pre neho typickým nadhľadom k tej chorobe pristupoval.

Marián Varga bol výnimočný muzikant a výborný improvizátor. Jeho hudbu som od detstva obdivovala. O ňom ako o človeku som mala, priznávam, zmiešané pocity. Dnes, hlavne vďaka tejto knihe, viem, že to bol nielen skvelý hudobník, ale aj dobrý, hoci svojrázny človek.

Autor: Jana Vargová a Marián Jaslovský
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania: 2023
Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *