Silent Stream of Godless Elegy – Jiná

silent stream of godless jina cover

silent stream of godless jina coverFolkmetalová kapela Silent Stream of Godless Elegy patrí medzi stálice českej scény. Vo svojej hudbe kladie pomerne veľký dôraz na moravský folklór.

Ich najnovší album s názvom Jiná vyšiel 31. januára 2024 vo vydavateľstve Redblack production.

Jiná

Nájdete na ňom aj zaujímavých hostí, ako napríklad hudobník a skladateľ Aliaksandr Yasinski a Jiří Kučerovský (Animé, Tomáš Klus). A ozaj vydarený je aj obal. Novinka obsahuje desať akustických prerábok, pôvodne metalových skladieb. Okrem  poslednej (I would dance) sú všetky v češtine.

Folkový zvuk hudby, zdôraznený jemnými tónmi gitary, je skoro bezchybný. Do celkového dojmu pekne zapadajú aj mäkké zvuky huslí, harmonika a klavír. Skladby majú krásnu dušu, sú plné nehy a skrývajú v sebe silný emotívny náboj. Svojou clivosťou mi trocha pripomenuli niektoré veci od Žalmana.

Romantické, melancholické texty navodzujú tajomnú atmosféru. Budte mať pocit, že ste sa ocitli priamo v starých povestiach či v knihe Kytice od Erbena, kde na lúke plnej kvetov tancujú pri mesiaci divožienky, Rusalka vás láka do vody a a pri potoku sedí na vŕbe vodník.

Prejdete ticho a obozretne chodníkom postriebreným nočnou rosou na miesta, kde sa dejú zázraky. Vrátite sa aspoň na chvíľu do doby, keď ste verili na dobré víly, škriatkov a lesných duchov. Nepoznám nikoho, kto by aspoň na chvíľu netúžil zažiť niečo také.

Konečný verdikt

Jiná nie je len obyčajným coverom. Kapela sa tu pekne vyhráva so štýlmi a aj aranžmány sú výborné. Okrem očakávaných folkových prvkov zachytíte aj elementy gospelu. Zmiešané je to s hlbokým citom pre zvuk a výsledok je vážne výborný. Je to hudba, ktorá pohladí dušu každému, kto vie snívať.

Lineup:

  • Hana Hajdová – spev
  • Pavel Hrnčíř – spev
  • Radek Hajda – gitary
  • Michal Sýkora – čelo
  • Klára Šindelková – viola
  • Stanislav Pavlík – basa
  • Michal Milták – bicie

Tracklist:

  1. Samodiva
  2. Pod Babíma horama
  3. Přísahám
  4. Skryj hlavu do dlaní
  5. Sudice
  6. Tichý zpěv
  7. Ten, který ukoval Slunce
  8. Ptakoprav
  9. Malověrná
  10. I Would Dance

Rok vydania: 2024

Vydavateľstvo: Redblack Productions

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.ssoge.com/
https://www.facebook.com/ssoge
https://www.instagram.com/silent.stream.of.godless.elegy
https://open.spotify.com/artist/5nVbLEc3RDM7mCivurOrjd
https://www.youtube.com/user/theSSOGE

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *