Václav Votruba, Neira (ÁNNI) – ,,ÁNNI mají svůj osobitý výraz…”

anni mystic metal 2023

anni mystic metal 2023Hudobník, spisovateľ Václav Votruba je nesmierne aktívny človek. Svojho času viedol tri skvelé formácie Dark Angels, The River of the Lost Souls a After Rain. Taktiež vydal viacero skvelých kníh – napr. sériu Šumavský Děs, trilógiu životopisov významných osobnosti českej metalovej scény a vedie aj skvelý podcast Vencova Zašívarna. Okrem toho nedávno rozbehol novú, svojráznu kapelu ÁNNI, ktorej štýl je označovaný ako „mystic metal“. Viac už ale samotný Venca a speváčka Neira.

Zdravím ÁNNI. Čo bol pomyselný prvotný impulz k založení ÁNNI?

Venca: Prvním impulzem bylo přehrabování v archivu mých starých nápadů, kdy jsem objevil základy skladeb, které se mi moc líbily. Tím největším ale bylo setkání se zpěvačkou Neirou.

Respektive takhle… my už jsme se znali, protože jsme se často potkávali na scéně, ale tohle byla vyloženě schůzka za účelem založení ÁNNI. 🙂 A ta dopadla perfektně, protože mezi námi byla okamžitě cítit velká energie.

Neira: Já popravdě ani neměla myšlenku na to, že bych chtěla další kapelu, ale když mě Venca oslovil, jestli by se mi s ním nechtělo rozjet takový “projekt”, řekla jsem si, proč ne.

Popravdě, vůbec jsem nečekala, jak se to hned ze začátku uchytí a že budeme mít úspěch. Nečekala jsem, že se pro mě Ánni stanou tak rychle důležitou součástí života a jsem za to moc vděčná.

Čo sú podľa vaše ,,hlavné zbrane“. Prečo by si vás mal pustiť bežný metalový človek?

Venca: Myslím si, že atmosféra a poměrně neotřelá kombinace mého rukopisu a Neiry zpěvu. ÁNNI mají svůj osobitý výraz, což považuji za to nejdůležitější, co jakákoliv kapela může nabídnout.

Neira: Pokud se odkloním od toho, jaký by z toho měl posluchačský zážitek, možná to může být i nějaká inspirace pro všechny, kdo chtějí dělat (nejen) hudbu (ale třeba i cokoli jiného), ale mají pocit, že bez peněz a bez pomoci to nejde.

Ánni jsou důkazem toho, že to jde i ve dvou, v domácích podmínkách, bez jakýchkoli investic (jen na počátku do techniky). Stačí mít jen vášeň a chuť do toho jít.

Čo bolo hlavnou inšpiráciou pre obe skladby?

Venca: U nové skladby to byl Island a řeka… Neira to říká hezky: “Ánni je jako řeka, která začíná z malého potůčku a jak se valí, tak postupně dál zesiluje.” To se mi moc líbí.

Neira: Doufám, že tahle slova budou sedět i na nás jako kapelu. Přála bych si, aby ta naše řeka i nadále sílila, jako se tomu doposud daří…

Natočili ste dva single Deliverance a Ánni. Obe delí od seba približne mesiac. Môžeme očakávať niečo aj tento mesiac?

Venca: Určitě brzy začneme natáčet třetí singl, ale nechci to uchvátat, takže si myslím, že vyjde spíš na přelomu roku.

Podľa videa, čo som videl na Youtube, do albumu sa vám zatiaľ veľmi nechce. Prečo?

Neira: Myslím, že jednotlivé singly mají větši možnost dostat takovou péči, jakou si zaslouží. Ať už od samého nahrávání, když člověk nemyslí na to, že ho pak čeká ještě další skladba, tak i potom, co se týče vizuálu, nebo celkového vyznění skladby.

Nemusíme se držet ve škatulce alba a snažit se udržet nějaký jednotný koncept. Zároveň můžeme skladby vypouštět postupně, hned po tom, co je máme hotové, takže od nás můžete čekat stále nějakou aktivitu.

vaclav votruba neira anni 2023

Celú zostavu tvoríte vy dvaja. Je možné, že sa niekedy zmeníte na plnohodnotnú kapelu – priberiete ďalších ľudí?

Venca: My jsme plnohodnotná kapela, ale chápu, jak to myslíš. 🙂 V budoucnu bychom chtěli, byť to ještě dlouho nebude aktuální, zahrát nějaké koncerty, takže budeme potřebovat spoluhráče, ale jedinými oficiálními členy ÁNNI budeme vždycky jen my dva.

Já a Neira jsme srdcem i duší této kapely a nechceme si narušit vzácnou rovnováhu zásahem někoho dalšího. Myslím, že to dává smysl.

Akým veciam okrem muziky sa momentálne venujete?

Neira: Já jsem stále v jednom kole, v tom jsme si s Vencou trochu podobní. Živím se jako “umělec na volné noze”. Tetuju, tančím, dělám ohňové show a plno dalších aktivit. Kromě toho ve volném čase ještě ráda lezu na stěně a chodím do přírody.

Venca: Píšu knihy a točím podcast Vencova zašívárna. Celkově jsem neposeda, který musí pořád něco tvořit, ale faktem je, že momentálně mi skoro veškerou tvůrčí mozkovou kapacitu zabírají ÁNNI, což je něco, čím žiju a nabíjí mě to energií

Venco, teba som si vždy pamätal, ako človeka, čo má za sebou veľa kapiel. No na metal-archives pod tvojím menom už svietia iba dve zoskupenia. Ánni a The River of the Lost Souls. Prečo je tomu tak?

Venca: Jedinými mými aktivními kapelami jsou ÁNNI a IN THE RIVER. Druhá zmiňovaná kapela jsou defacto The River Of The Lost Souls po změně názvu. Myslím si, že dvě kapely bohatě stačí. 🙂

Čiže aktivity After Rain, Dark Angels, No Belief sú definitívne vylúčené?

Venca: Všechny tyto kapely jsou minulostí. Avšak DARK ANGELS… tam rozhodně nechci použít slovo definitivní, protože ta kapela má za sebou poměrně bohatou historii, maličkou brázdičku na scéně vytvořila… jinými slovy, umím si představit, že bychom jednou někdy někde mohli něco zahrát a tak dále, ale v této chvíli se to zatím jeví nereálně.

Ďalšie aktivity

Chystáš niečo nové aj na literárnom poli?

Venca: Mám toho hodně. Momentálně tvořím další Dělníky kovu a na vydání čekají další čtyři beletristické knihy, z nichž dvě by měly být venku příští rok. Ale na poli literatury jsem se naučil jednu věc, je lepší příliš nešermovat termíny a být trpělivý. Ono se lehce stane, že kniha, která má vyjít za pár měsíců, má najednou dvouletý odklad. V této chvíli tedy radši nebudu zmiňovat konkrétní tituly.

Je možné, že vydáš aj nejaký hudobný sólo projekt?

Venca: Ne, to v nějaké dohledné době není na stole. Chci věnovat veškerou energii ÁNNI, protože tam to má opravdu smysl. V Neiře jsem našel spřízněnou duši, se kterou je mi ctí a obří radostí spolupracovat, byl bych tedy hloupý, kdybych tříštil nápady, drolil svůj zápal pro věc něčím jiným.

Mimochodem ono se to možná nezdá, ale my do toho dáváme poměrně dost energie a času. Pokud chceme být úspěšní dál, nemůžeme z toho slevit. Tím chci říct, že na nějaké další roupy prostor beztak není. (úsměv) Samozřejmě můžeš namítnout, že mám ještě IN THE RIVER, ale tam to funguje na úplně jiné bázi.

Nové věci tvoříme na zelené louce ve zkušebně, zkrátka kompletní kapela jamuje, až z toho něco vyleze. Je to kolektivní práce, něco jako The Beatles ve filmu Get Back. 🙂

Ok, tak veľmi pekne ďakujem za rozhovor a poprosím vás o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Venca: Odkaz je snadný… Klikněte na odkaz na náš aktuální singl ÁNNI a užijte si kapičku temnometalu. 🙂

Neira: Díky moc všem, pokud se na naši tvorbu alespoň mrknete. Třeba vás zaujme a nebo vás rovnou pohltí. A když se vám to nebude líbit, tak to hlavně nepište Vencovi 🙂

Linky:
www.facebook.com/annimetal
www.instagram.com/annimetal
www.youtube.com/@annimetal

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *