Elementa – Luminous Essence

Elementa Luminous coverDebutový album Elementy, českej metalovej svorky z Třinca, uzrel svetlo sveta iba pred pár dňami. Skupina ho pokrstila na koncerte vo svojom domácom meste 25.1.2014. CD obsahuje celkovo 10 stôp a je cca 47 minút dlhé. Má dosť obstojný zvuk a pekný motív na obale.

Pokiaľ ide o žáner, dá sa zaradiť do power metalu európskeho štýlu, hudba je zložená z príjemných inštrumentálnych kompozícií. Nachádzajú sa tu početné melodické vyhrávky, zdvojené sóla a nevtieravé klávesové melódie. U mňa osobne zabodovali aj spevákove “drivové” a”screamové” vokály, ktoré vnikajú priamo pod kožu ako studený nôž do srdca.

Texty sú v anglickom jazyku. Hoci výslovnosť a prízvuk Víta Niedoby “fajnšmekrov – jazykovedcov” určite nepoteší, jeho prejav vnímam ako charizmatický a úprimný. Po intre poslucháčov hneď v úvode vyzve k hoblingu rýchla odpaľovačka Firestorm. Nejedného fanúšika si určite podmaní aj majestátna a zborová The Black Guild či inštrumentálka Trilogy svojou hĺbavou atmosférou.

Naopak, balada Dreamwiever sa u mňa stretla s pomerne vlažnou odozvou. Čo sa mi zdá úplne zbytočné, je stopa s názvom Komárek Overture. Táto vec zostala mojou osobou absolútne nepochopená. Zrejme ide o akýsi interný humor, zaradil by som to ale určite až na samý koniec. Z inštrumentálneho hľadiska je koncept veľmi slušne prepracovaný, jednotlivé kúsky sa k sebe hodia, má to hlavu aj pätu.

Pri počúvaní sa nejaké klišé kde-tu samozrejme vyskytne, no pri tomto žánri je veľmi ťažké sa tomu úplne vyhnúť. Po hudobnej stránke by som ho odporúčil fans kapiel ako Sonata Arctica a Stratovarius, po vokálnej aj napríklad Grave Digger alebo Tima Rippera Owensa. Vyhľadávači a “objavitelia” talentov na domácej scéne by si to tiež nemali nechať újsť 🙂 .

Je nutné povedať, že kapela prešla početnými zmenami v zostave a v súčasnosti v nej niektorí členovia, ktorí toto dielo nahrali, už nepôsobia. Vo všeobecnosti ide podľa môjho názoru o priemerný album. Tvorba kapely Elementa  je však po 10 rokoch pôsobenia konečne riadne zdokumentovaná a vydaná na oficiálnom cd. Krst aj koncert bol namakaný a každý takýto čin je podľa mňa, pre našu undergroundovú scénu len dobrý. Som rád, že nosič mám a budem ho určite počúvať. Som zvedavý, ako sa tejto bande z “mesta ocele” bude dariť v budúcnosti.

Lineup:

  • Vít Niedoba – spev
  • Pavel Kolář – gitara
  • Jan Noga – gitara
  • Adam Kawulok – basová gitara
  • Pavel Mišun – bicie
  • Marek Klimas – klávesy

Tracklist: 

  1. Intro
  2. Firestorm
  3. The Black Guild
  4. Everlast
  5. Dreamwiever
  6. Trilogy
  7. Eternal Searching
  8. Komárek Overture
  9. Hellride
  10. World of Sorrow

Rok vydania: 2014

Vydavateľstvo: samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/Elementa-243599412832/
https://bandzone.cz/elementa/

Hodnotenie: 3,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *