Cargo RA live; 9.6.2023; Nová Furčianska Záhrada – Košice

cargo ra kapela koncert kosice 2023
Sídlisko Dargovských hrdinov pozná každý pod menom Furča. V maďarčine to znamená ,zvláštny’. Je to štvrť vychádzajúceho slnka a množstva schodov. Názvy našich ulíc majú mená podľa miest bojov, zverstiev, ale aj ľudskej odvahy 2. svetovej vojny. Dodnes platí, že ak ste z Furče, akoby ste boli z južného Bronxu.

cargo rock koncert kosice 2023

V piatok večer sa však opäť raz ukázalo, že hudba ľudí spája. Hardrocková stálica košickej scény Cargo RA, ktorá práve oslavuje 40. výročie vzniku, pritiahla do Novej Furčianskej Záhrady zhruba 120 fanúšikov všetkých vekových kategórií. Spomínaná piváreň má tiež bohatú históriu a starí osadníci ju volajú aj ,,U Peťa”.

Kapelu Cargo, po odchode predposledného zakladajúceho člena, premenoval Bogo na Cargo Rides Again. Začínala v košických pivniciach, po zábavách a svadbách.

Zúčastnili sa aj socialistického Festivalu politickej piesne, ktorý znamenal pre umelcov nepísanú povinnosť. Kto chcel hrať a nahrávať, ten do Sokolova alebo do Martina zavítať musel. Až tak ďaleko však Cargo nepustili. Vystúpili v Košiciach a hneď ich pranierovali za apolitické a temné texty. Napriek tomu vyhrali cenu publika, za čo ich komančovia všade sledovali.

Zakladateľ kapely, bubeník a spevák Bogo organizoval v pivárni Popka súťaže kapiel a založil aj košický Beatový festival pri príležitosti 50. výročia legendárneho Woodstocku.

cargo ra kapela koncert kosice 2023

Playlist bol zložený ako pocta pre Jona Lorda, od ktorého bola úvodná skladba Green Onions. Po nej začali dunieť nesmrteľné rockové pecky klasikov Deep Purple (When a blind man cries, Black Night, Wasted Sunsets, Smoke on the Water, Hush + mix šiestich ďalších pesničiek z rôzneho obdobia DP), Golden Earing (Radar Love), Cream (Sunshine of your Love), Pink Floyd (Coming back to Life, Time, Breathe, The Wall, Comfortably Numb), Free (All Right Now, Wishing Well), Uriah Heep (July Morning), Beatles (Let it be), Steppenwolf (Born to be Wild), The Hooters (Johnny B), Jiří Schelinger (Holubí dům), Bob Dylan (Knockin’ on heaven’s Door), Omega (Petróleum Lámpa), ale ich aj vlastné skladby, Spoveď bluesmana (jej slová pochádzajú z básní Jaroslavy Džavoronkovej) a Čas blues (text napísal Bogo, keď zomrel ich bývalý basák Stano Šivec).

Publikum ich hneď ocenilo potleskom a postupne pribúdali aj tancujúce dvojice a divoko pogujúci jednotlivci. Atmosféra postupne gradovala a hralo sa až do 23.00. Nová Furčianska

Záhrada tak má na konte prvý úspešný koncert. Rock on !!!

Terajšia zostava :

  • Štefan ,Pucik’ Tóth – gitara,spev
  • Igor ,Mrož’ Hanudel – basová gitara
  • Peter Krajňák – klávesy
  • Boris ,Bogo’ Bokotej – bicie, spev

2 thoughts on “Cargo RA live; 9.6.2023; Nová Furčianska Záhrada – Košice”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *