Rozhovor s Wolfom z Darkside zo dňa 22.1.2014

The Wolf profilovka Prinášame vám rozhovor so spevákom Rakúšanov Darkside, ktorý  si hovorí The Wolf.  Táto kapela na tamojšej scéne funguje už  nejaký ten čas. Na konci minulého roku nám  priniesli zaujímavý  album Inferno, na ktorom sa podieľali aj niektorí ľudia zo  Slovenska (napríklad Jaro Lukáč – Recode the Subliminal, ex xXXx, ex Faustinus).

Zdravím Wolf, vaša kapela funguje v Rakúsku už niekoľko rokov, ale na Slovensku je pomerne neznáma. Mohol by si ju trochu predstaviť?

Wolf: Neznáma? To je dobré 🙂 Pamätám si, že v roku 1996 sme mali vo vtedajšom Metal Hammeri  album mesiaca.
Darkside sme zakladali koncom roku 1991 na troskách kapely Disgrace. Prvú zostavu tvorili Peter Böhm (bas), Robert Grögler (bicie) a Peter Durst (gitara, spev). Chlapci ma oslovili v roku 1992 či by som sa s nimi nechcel podeliť, o hru na klávesoch. Tak pôvodná zostava Darkside bola na svete.
Po deme Herbst, ktoré vyšlo v roku 1993 sme obdŕžali dobré reakcie, hlavne v Rakúsku a v Čechách, kde sme začali koncertovať s tamojšou kapelou Krabhator. V roku 1994 sme začali natáčať album Melancholia Of A Dying World, na vlastné náklady. Toto CD nám prinieslo zmluvu s nemeckým vydavateľstvom System Shock, ktorí ho znovu vydali a v roku 1996 sme išli na prvé európske turné. V roku 1997 sme vydali jeho nástupcu Shadowfields a podporili ho ďalšou európskou šnúrou. O rok na to, sme vydali ďalší počin Evolution pod Rakúskou firmou NSM Records a tento album nám priniesol dvojmesačné európske turné, v spoločnosti kapiel Moonspell, Therion a Anathema. Natáčali sme ho v produkcii Miloša Doležala v jeho štúdiu Hacienda. Po nejakej zmene zostavy v 2001 sme vydali nasledujúcu fošňu Cognitive Dissonance pod firmou Season Of Mist a na jej podporu sme hrali po Európe, s  Mortician a Carnal Forge. Natáčali sme ho v Leopoldove na Slovensku.
Po dvojročnej odmlke sme v roku 2005 reformovali zostavu. Vrátili sa k nám Peter Böhm a Peter Durst a spolu s Danielom Hanákom (bas), a Lukášom Siskom (bicie) (obaja Craniatomy), a Thomasom Pippersteinerom (Demolition, gitara) sme tvorili piate CD Amber – Skeletal Journeys Through The Void, pre rakúske vydavateľstvo Noisehead Records. Nasledovali koncerty po Európe v spoločnosti Moonspell.
Časom sa ale zostava rozpadla a trvalo to do roku 2012, kedy Darkside začali opäť tvoriť.

Koncom Decembra ste vydali nový album Inferno, so zaujímavým konceptom. Porozprávaj o ňom niečo?

Wolf: Koncept je postavený na základe skutočného príbehu slečny Madeleine Demandolx de la Palude. Bola to mladá žena, ktorá žila vo Francúzsku v 17. storočí, keď naplno zúrila inkvizícia.  Bola zneužitá priateľom jej otca a ten dotyčný bol farár.  Aby pred nim unikla, Madeleine šla do kláštora, ale tam on mal k nej ešte lepší prístup a tak zneužívanie pokračovalo. Časom bola z toho traumatizovaná, ale čo ľudia vedeli v 17. storočí o traumatizácii?  Nič, takže ju obviňovali z čarodejníctva a chceli s ňou spraviť proces, lenže ona vypovedala všetko o tom farárovi, takže nakoniec mučili  a upálili jeho. Jej traumatizácia ale tým nekončila a tak bola ešte dva krát obvinená z čarodejníctva a do konca života musela byť na samote, v najodľahlejšom kláštore vo Francúzsku.

Kto prišiel s nápadom jeho koncepcie?

Wolf: Tento príbeh som čítal niekedy pred desiatimi rokmi a taktiež mi o ňom rozprával náš basák, takže celá koncepcia už bola nejaké tie roky hotová, v mojom šuplíku. A teraz, keď nastal pravý čas, bola použitá.

Čo naň zatiaľ hovoria fans a recenzenti?

Wolf: Zatiaľ sú reakcie fanúšikov a recenzistov kladné a skoro všetky sú viac než pozitívne.

Na ňom sa taktiež podieľal Slovák žijúci v Čechách Jaro Lukáč. Ako ste sa vlastne dali dokopy?

Wolf: Na albume sa dokonca podieľali traja Slováci 🙂 Jeden Rakúšan žijúci na Slovensku, jeden Talian a moja maličkosť, čo pochádzam z Rakúska. Po vydaní albumu Amber – Skeletal Journeys Through The Void v roku 2007 sme koncertovali  s Moonspell, až do roku 2008, keď sa kapela z rôznych dôvodov ako keby rozpadla… Neprestala však existovať, ale vkuse som hľadal nových ľudí do zostavy. Koniec koncov nič poriadneho sa nerysovalo. Takže to trvalo až do roku 2012, než ma znovu oslovil náš pôvodný basák, Peter Böhm (Alvarez), že ma nejakých ľudí (Pylath a Padre, obaja zo Slovenska 🙂 ), s ktorými by bolo možné tvoriť nový album Darkside, keby som mal záujem. Zároveň mi poslal nejaké nové veci, aby si to vypočul. Už vtedy som mal pocit, že by to mohol byť základ na Inferno… Neskôr sme  pridali do lineupu talianskeho bubeníka Alessandra Vagnoniho (Urmuz), s ktorým som spolupracoval už v skupine Demolition, pred pár rokmi. Ako posledného účinkujúceho na Inferno sme zobrali mladého gitaristu Jara. Ako si spomínal, on je taktiež zo Slovenska, ale žije v Prahe a skontaktovali sme sa s ním, na základe doporučenia nášho grafika Kevina Miceliho.
Ku koncu roku 2012 boli všetky skladby hotové a tak Alessandro natočil svoje bicie u neho doma, v štúdiu Plaster v Taliansku. Vo februári 2013 sme šli do štúdia Shaark v Čechách, aby sme  nahrali všetky ostatné veci.  Behom marca a apríla sa album miešal opäť v Taliansku, v štúdiu Plaster u Alessandra a konečný mastering prebehol taktiež v Taliansku, v renomovanom štúdiu Potemkin.

V čom spočíval jeho podiel na albume?

Wolf: Jaro nahral väčšinu sól, Padre a Pylath nahrali všetky gitary, plus nejaké to sólo. Taktiež sme tam mali pár zaujímavých hostí, napríklad Patrika Mameliho z Pestilence, ktorý hral sólo v skladbe Sacrificial Blessings a Bruna z Hypnos. Ten sa zas postaral o pár backing vocals, napríklad aj v titulnej skladbe Inferno. Ďalej sa tam nachádza gitarista Six Degrees Of Separation a Hypnos Vlasta Urbanec, ktorý nahral sóla do skladieb Aix Triple Six, Hosts Of Depravity a Baptized In Fire.

Budete v spolupráci s ním pokračovať aj naďalej?

Wolf: Jaro má svoju vlastnú kapelu a  má aj nahrávacie štúdio, takže neviem či mu čas dovoľuje nejakú užšiu spoluprácu s nami. Určite by sme však radi privítali nejakú jeho účasť na ďalšom albume, pretože mám za to, že jeho účasť dala celému projektu ešte niečo naviac. Medzitým som s ním nahrával jednou pesničku, pre jeho projekt Negative Tunesm, ktorá sa volá Rites Of The Apocalypse. Je k tomu aj videoklip. Dá sa nájsť na Youtube alebo na Facebooku.

Ako je to zatiaľ s koncertami? Kde najbližšie vás bude možné vidieť?

Wolf: Teraz momentálne chystáme songy na ďalší album, ale počítam s tým, že od mája alebo od júla  začneme trochu viac koncertovať. Hlavne by sme sa dostali radi na nejaké festivaly.

Plánujete aj niečo veľké (spoločné turné s nejakou väčšou kapelou napríklad?)

Wolf: My sme si vlastne Inferno vydali sami, takže momentálne nemáme financie na nejaké väčšie turné. Bohužiaľ v dnešných časoch sa človek bez peňazí na nejaké turné pred väčšou kapelou nedostane, pokiaľ nemá za sebou väčšie vydavateľstvo. Za dobu existencie Darkside sme mali zhruba 6 európskych šnúr, spoločne s kapelami ako napríklad Sinister, Six Feet Under, Moonspell, Therion, Vader, Mortician…, takže sme si užili svoje. A pokiaľ nenastane nejaká výnimočná príležitosť, tak väčšie tour už nebude. Ale človek nikdy nevie 🙂

A čo Slovensko… Bola by šanca na nejaký koncert v našej krajine?

Wolf: Tak určite by sme chceli koncertovať na Slovensku, už z toho dôvodu, že máme Slovákov v zostave… Keď sa to bude dať zrealizovať, určite radi príjmeme nejaké ponuky.

 

Aké sú civilné záujmy a záľuby členov Darkside?

Wolf:  U mňa sa točí skoro všetko okolo hudby, takže mimo toho stíham akurát tak prečítať nejaké knihy o témach, ktoré ma zaujímajú, napríklad konšpiračné teórie, druhá svetová vojna, filozofické knihy všetkých dôb a podobne… Nedokážem hovoriť za ostatných, ale myslím, že každý ma nejaké záujmi popri hudbe.

 Mohol by si trochu porozprávať o vašej domovskej scéne (podpora médií, návšteva koncertov a podobne)?

Wolf: Rakúska metalová scéna nie je zďaleka tak malá a nezaujímavá ako si niektorí myslia. Máme tu spustu zaujímavých kapiel, (Pungent Stench, Disharmonic Orchestra, Thirdmoon, Disastrous Murmur, Abigor, Belphegor, Summoning, Demolition, Darkfall…) alebo novšie (Devastatating Enemy, The Sorrow, Visions Of Atlantis, Zombie Inc, Hollenthon, Sanguis a mnoho ďalších… Čo sa týka vydavateľstiev, tak je tu renomovaná firma Napalm Records, ale taktiež mladšie firmy ako napríklad Noisehead Records alebo Terrasound Production.
Médií tu máme tiež dosť… Hlavne na báze webu, kde nájdeme takých velikánov ako napríklad Stormbringer.at a Metalfanatics alebo menších –  Metalunderground.at alebo Earshot.at. V tlači vládne Planet Magazin, čo ale nie je  vyslovene metalový časopis. Ohľadom televízií tu funguje hudobná stanica Go-Tv, kde každý piatok vysielajú program Hardplay. Máme tu aj pomerne veľkú klubovú scénu, takže sú tu i možnosti pre koncertovanie, keď sa chce. Jasne, že už celá scéna nie je tak veľká ako napríklad pred 15 rokmi, ale to je asi všade rovnaké.

Čo ťa priviedlo na muzikantskú dráhu a ako sa vlastne sformovali Darkside?

Wolf: Začal som sa učiť na flautu a husle, keď som mal 6, ale po pár rokoch ma to prestalo baviť. Trvalo to do mojich 18tich, než som si založil moju prvú kapelu menom Metal Daze, kde som spieval. Potom prišlo niekoľko ďalších projektov, než som v roku 1989 začal spievať v kapele Disgrace, kde som sa vlastne zoznámil s Petrem Böhmem a Robertem Gröglerem, ktorí o dva roky neskôr zakladali kapelu Darkside. K nim som sa pripojil v roku 1992, počas natáčania ich druhého dema.

Ok, tak ďakujem, že si si na mňa našiel čas, prajem všetko dobré a ako je u mňa zvykom, poprosím o nejaký ten odkaz pre mojich čitateľov.

Wolf:  Ďakujem ti za čas a obetavosť spraviť so mnou tento rozhovor, a chcel by som poďakovať aj slovenským fanúšikom za podporu po všetky tie roky, čo Darkside existujú. Zároveň by som chcel vyzvať ľudí, aby sledovali naše sociálne média, kde sa dozvedia kedy a kde nás budú môcť vidieť na živo (počítam s tým, že aj na Slovensku 🙂

Youtube ukážka:

Odkazy:
Oficiálny web: https://www.facebook.com/Darksideofficialpage
Facebook: https://www.facebook.com/Darksideofficialpage

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *