Kreator – Endorama

kreator endorama coverDeväťdesiate roky minulého storočia by sa v metale dali pomenovať jedným slovom – experiment. Veľká časť skupín skúšala rôzne zmeny štýlu a neraz sa zahrávala s priazňou fanúšikov. Ošiaľu zmien podľahla aj štvorica nemeckých thrash buldogov Kreator.

Ak si porovnáme albumy Renewal, Cause for conflict a Outcast s ich staršou tvorbou, nájdeme dosť veľké rozdiely, čo sa týka hudby, textov, Milevoho spevu. (Mile navštevoval hlasovú pedagogičku) a aj celkového prejavu kapely. Tieto novinky sa týkajú aj Endoramy

Skvelý úvod

Úvod nahrávky pôsobí trochu mysticky vďaka tajomným zvukom, ale po pár sekundách sa spustí gitarový riff, ktorý spolu s textom a sugestívnym spevom headlinera vytvára nezabudnuteľnú atmosféru prvej piesne Golden Age. Nasleduje titulná vec, ovenčená klipom. Tu kapele vypomáha spriatelená parta Lacrimosa.

Treba povedať, že refrén je vďaka ich duetu skutočne chytľavý a je problém dostať ho z hlavy. Pokračujeme titulom Shadowland. Pri počúvaní štvrtej skladby, ktorá sa tiež dočkala klipu, Chosen few mi padla sánka až na zem. To, ako sugestívne pracuje Mile so svojím hlasom vytvára husiu kožu, obzvlášť pred posledným refrénom za doprovodu klavíra.

Vrchol

Everlasting flame naopak začne klavírom, a s využitím klasickej hudby a perfektného gitarového sóla je pre mňa inštrumentálny vrchol Endoramy. Text tiež presne sedí na život ako nočník na …….

Intro ďalšej pecky, Passage to Babylon naopak obstarajú bicie a basa, tento motív je neskôr využitý aj miesto gitarového sóla. A je nutné dodať že sa jedná o veľmi podarené ,,sólo“. Future king je rýchla vypaľovačka, s textom, ktorý pripomína kedy nahrávka vznikla. Pokračujeme krátkym inštrumentálnym introm Entry, kde je opäť využitý klavír a klasická hudba.

Koniec skladby končí tam kde začne ďalšia vec Soul eraser. Číslo 10 dostal Willing spirit, a jedná sa podľa mňa o najlepšiu pieseň na celom albume, po hudobnej stránke, ale hlavne čo sa textu týka. Ten so skutočným majstrovstvom, decentnosťou a poetizmom pojednáva o smrti blízkej osoby. 

Pandemonium je rýchlou svižnou skladbou, ktorá nás vytrhne zo zamyslenia vzniknutého predchádzajúcou skladbou. V tomto trende pokračujú aj Tyranny, a záverečná Childred of a lesser God.

Najmelodickejší počin

Po vypočutí celého CD je pár vecí úplne jasných. Jedná sa o najmäkší a najmelodickejší počin v celej histórii Kreatoru. Okrem využitia klavíra, klasickej hudby a pod. si melodické pasáže užili aj gitaristi Petrozza a Vetterli.

Pán bubeník Reil tiež výrazne spomalil, čo však určite nie je pri celkovom znení nahrávky určite na škodu. Endorama je dielo s vysokou inštrumentálnou kvalitou. Ďalšou vecou sú texty. Tým je tiež niečo ťažko vytknúť. Sú napísané decentne, dávajú zmysel a zaberajú široké spektrum života. Láska, spoločnosť, náboženstvo, smrť, libido……

Konečný verdikt

Záverečným hodnotením možno sklamem veľkú časť ortodoxných fanúšikov, ale pre mňa Endorama najlepší album Kreatoru vôbec, a jedno z najlepších albumov, ktoré k nám prišli z Nemecka. Preto je podľa mňa určite škoda, že sa veci vyvíjali tak ako sa vyvíjali, a Endorama sa nedočkala sestry alebo bračeka…

Linuep:

  • Mille Petrozza – Spev, gitary, texty
  • Tommy Vetterli – Gitary, gitarový syntetizátor, programovanie
  • Christian Giesler – basa
  • Jurgen Reil – bicie

Tracklist:

  1. Golden Age
  2. Endorama
  3. Shadowland
  4. Chosen Few
  5. Everlasting Flame
  6. Passage to Babylon
  7. Future King
  8. Entry (instrumental)
  9. Soul Eraser
  10. Willing Spirit
  11. Pandemonium
  12. Tyranny

Rok vydania: 1999

Vydavateľstvo: Drakkar Entertainment GMBH

Youtube ukážka:

Linky:
http://kreator-terrorzone.de/
https://www.facebook.com/KreatorOfficial
https://www.instagram.com/officialkreatorfan/
https://www.youtube.com/channel/UCRUh-7YyUCBTw2FjhS_jJAw

Hodnotenie: 6/6



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *