DespairHate – Requiem for the Innocent

desrftiPo nejakom čase sa opäť vraciame k zaujímavej kapele DespairHate a pozrieme sa na ich debutový album Requiem for the Innocent.

DespairHate začali svoju činnosť od roku 2010 a pochádzajú z mesta Nancy. Ich zakladajúcim členom je bubeník Eric Palumbo (ex-EDENFALL, BENIGHTED SOUL). Ako to už býva, zostava sa pár krát zmenila až v priebehu minulého roka sa sformovala do podoby, v ktorej 20. novembra 2013 nahrali svoju prvotinu.

Títo Francúzi sa nám snažia priniesť pomerne originálnu muziku. Sami ju označujú (alebo ako sa dakedy hovorí – nadávajú jej 🙂 ) ako symfonický metal core. No poďme však po poriadku. Do diela nás najprv vtiahne intro a potom začne hneď prvá vec – Versus. Tu jasne vidno, že jedným z hlavných prvkov týchto muzikantov sú dvaja speváci – speváčka Nyx a gitarista a spevák v jednej osobe Alex Harlé. Sympatickejší mi je druhý menovaný – hravo zvláda aj pomerne náročne polohy. Nix mi pripadá, že nepatrí medzi nejakú spevácku extratriedu, no do ich muziky sa hodí. Taktiež treba podotknúť, že spoločné duety a dvojhlasy spomínanej dámy a pána sú jednou z ich najsilnejších zbraní. Čo sa týka gitár, tak tam cítiť vplyv hlavne heavy/thrash metalovej muziky. Metalcore esencia je v tejto skladbe a v podstate na celom nosiči zastúpená len mierne.

Bubeník Eric sa naplno so svojimi rytmami predvedie Ophelia’s Garden a okrem iného, sú tu asi najlepšie zapracované symfonické prvky. Tie považujem za najväčšiu slabinu tohto CD. Myslím si, že s piesňami mohli byť prepojene o čosi prepracovanejšie, aspoň tak ako tu (aj keď netvrdím, žeby sa nedalo o niečo lepšie). Ale keďže je to debut, tak si myslím, že sa im to da prepáčiť.

K pozitívu DH patrí aj to, že okrem symfónie sa neboja zabŕdnuť ani do tvrdších, mierne death metalových polôh – Dead Love Reveries, Retribution Day ale aj v už spomenutej dvojke a ako to už býva pri podobných štýloch, nechýba ani veľkolepá kompozícia na záver A Rose For The Forgotten Ones v dĺžke 9 minút a 16 sekúnd. Tá nie žeby bola zlá, ale chcelo by to viac dynamiky a možno viac prepracovanosti (verím, že na dakom z ďalších počinov sa niečoho pod. dočkáme)

Táto fošňa krásne ukazuje, že metalová muzika nespí, ale stále sa vyvíja do nových a nových podôb. Ak v ďalších CD pridajú na dynamike, viac sa pohrajú s aranžmánmi, tak európska scéna môže mať prírastok v podobe zaujímavého a originálneho spolku 🙂

P.S: Aj keď obalom väčšinou nezvyknem venovať pozornosť (držím sa pravidla nesúď CD/knihu podľa vonkajšieho obalu), tak tento (si fakt zaslúži pochvalu. Je to také menšie umelecké dielo 🙂

Lineup:

  • Nyx – Spev
  • Alex Harlé – spev, gitary
  • JM Fauche – gitary
  • Shredd – basgitara, Death vokál na Dead Love Reveries
  • Eric Palumbo – bicie, orchestrálne aranžmány

Hosť:

  • Manu Livertout – gitarové sólo v Versus

Tracklist:

  1. The 5th day of March (intro)
  2. Versus
  3. Ophelia’s Garden
  4. Winterhearted
  5. Martyr
  6. The Enemy Within
  7. Retribution Day
  8. Dreamslayer
  9. Dead Love Reveries
  10. Taste Of Life
  11. A Rose For The Forgotten Ones

Rok vydania: 2013

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
Web: http://www.despairhate.com/
Facebook: https://www.facebook.com/despairhateofficial

Hodnotenie: 4,5

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *