Streetmachine – Kult

Streetmachine Kult coverRok 2014 je po hudobnej stránke určite veľmi zaujímavý. Okrem iných kapiel vydali štúdiovku aj Pardubický hardcoristi STREETMACHINE. Kult je ich 5. radový album, obsahujúci 11 piesní. Kým však k tomu došlo, kapela si prešla radou personálnych výmen a koniec koncov aj zmenami štúdii. Samotný dizajn novinky (jedná sa o digipack) zdobí pekné logo a nápis Hardcore madness.

Práve tento nápis najlepšie charakterizuje CD, hlavne teda po inštrumentálnej stránke. Už hneď prvá vec Klacky pod nohy, ukáže smer, akým sa bude Kult vyvíjať – rýchle tempo, tvrdé gitarovú pasáže. Druhá, singlová  Zůstaň hladovej, ovenčená aj klipom, sa dočká na záver aj krátkej gitarovej melodickej pasáže doplnenej ostrým riffom.

A pokračujeme podľa už vyššie spomenutého vzorca v nasledujúcich skladbách. Na ôsmom mieste sa nachádza pre mňa osobne jedna z najlepších piesní na albume – Hymna ztracených duší, kde ma akurát sklamalo, že gitarové sólo nebolo dlhšie, ale inak sa jedná o ,,správny nárez“. Samostatne by som sa vyjadril ešte k dvom počinom.

Prvá, ktorá obsadila predposlednú priečku je Sever, ktorá ma pre mňa ako Kysučana istý citový význam 🙂 Žarty ale bokom. Intro využíva ľudské hlasy, hlásiace nie moc príjemné správy a obsahuje aj zrejme najviac melodickú časť na celej fošni. Pôsobivá je potom aj pasáž medzi druhým a tretím refrénom a opakovaním hesla ,,Tohle je sever!“, a šialeným gitarovým sóličkom.

Zlatý klinec programu alebo Triky. Poznáte to o láske na prvý pohľad? Tak v mojom prípade sa jednalo o lásku na prvý posluch 🙂 Konečne som sa dočkal síce krátkej, ale predsa len čisto basovej medzihry. A vôbec, hardcore nikdy nepatril medzi moje obľúbené žánre, ale tento song má núti zamýšľať sa nad mojimi pohľadmi na svet hudby.

Texty sú poväčšine o tom istom – spoločnosť, medziľudské vzťahy, politika. Niektoré možno pôsobia trochu prvoplánovo, ale nájsť nejaký ,,nasilu zložený rým, čo spôsobí krvácanie v sluchovodoch“ sa mi nepodarilo. A predsa len, význam textov možno ocením viac po určitých etapách života….. Ale Valdov spev a jeho správne s prepáčením za výraz nasratý prejav ladia úplne perfektne.

Suma sumárom, Kult je album, ktorý neurazí, nesklame a dá nám presne to, čo by sme očakávali (teda aspoň mne). Bolo by to 3.5 nebyť poslednej piesne. Takže 4/6

Lineup:

  • Valda– spev
  • Wolf – gitara
  • Kuliš- basa
  • Honza F.- bicie

Tracklist:

  1. Klacky pod nohy
  2. Zůstaň hladovej
  3. Nebudu stejnej
  4. Zpověď
  5. Sedm vteřin
  6. Tři směny
  7. Můj život moje volba
  8. Hymna ztracených duší
  9. Jinak než bych chtěl
  10. Sever
  11. Triky

Rok vydania: 2014

Vydavateľstvo: StreetVOICE

Youtube ukážka:

Linky:
Bandzone: http://bandzone.cz/streetmachine

Hodnotenie: 4/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *