Dodo Ďatel (Galadriel) – ,,V gréckych štúdiách Grindhouse a Zero Tolerance sme sa naučili množstvo nových vecí…”

Dodo Galadriel 2015Členovia slovenskej stálice, dark metalistov Galadriel sa nenudia. Pri príležitosti 20. výročia pôsobenia na scéne nahrávajú špeciálny EP album Lost In The Ryhope Wood, ktorý bude vydaný výlučne vo vinyl formáte. Chystajú aj zahraničné turné a postupne aj plnohodnotný full album. Viac už leader kapely basák a screamer Dodo Ďatel.  

Tak zdravím Dodo, ako pokračuje nahrávanie vášho výročného vinylového EP?

Dodo Ďatel: Ahoj. Máme za sebou nahrávanie v Aténach, kde sme nahrali všetko okrem slákových nástrojov a samplov. Na tom práve pracujeme tu v Bratislave.

V gréckych štúdiách Grindhouse a Zero Tolerance sme sa naučili množstvo nových vecí a s priebehom prác sme boli maximálne spokojní.

V priebehu júna by sa mala nahrávka mixovať a mastrovať v Grindhouse Studio pod taktovkou Georgeho Bokosa. George Bokos je bývalý gitarista kapiel Rotting Christ a Nightfall. Dnes má svoju kapelu Stone Cold Dead a venuje sa producentskej činnosti ako aj nahrávaniu, mixu a masteringu.

Obsah pripravovaného EP-čka

Mohol by si niečo povedať o osobe, ktorá vám nahrávala husľové party?

Dodo Ďatel: S hrou na husle nám pomohla Jana Věnečková z Čiech, ktorá síce nie je z prostredia metalovej scény, ale jej hra naše skladby pekne oživila. Tomax ju spoznal na jednej akcii v Prahe a zrazu bola v skúšobni a hrala naše skladby 🙂 Čiastočne dopĺňať by ju mal na kontrabase Charis Pazaroulas z gréckych Stone Cold Dead.

Čím bude EP špeciálne?

Dodo Ďatel: Ide o EP, ktoré vychádza pri príležitosti nášho dvadsiateho jubilea a všetky skladby majú spoločnú tému. Všetky sa točia okolo príbehov z Ryhopského lesa, ktorý “stvoril” spisovateľ Robert Holdstock vo svojich novelách.

Nahrali sme tri nové skladby a tri staršie, ktoré už predtým vyšli na starých albumoch. Nový šat im naozaj svedčí. Na albume sa objaví aj pár hostí, a to kontrabasista Charis Pazaroulas (STONE COLD DEAD), bubeník Jano Ivan (ČAD)… Ďalej to budú už spomínaní ľudia Jana Věnečková a s vokálmi nám pomohol aj George Bokos. Viac info sa dozviete neskôr… 😉

Priblíž nám trochu viac dielo Roberta Holdstoka…

Dodo Ďatel: Je to rozhodne jeden z najlepších fantasy autorov. Moc sa o tom nedá písať, treba sa do toho ponoriť. Rozhodne to nie je nič tradičné…

Zaujímavosti

Prečo ste sa rozhodli pre vinyl?

Dodo Ďatel: No, je to skôr zhoda náhod. Herdron z časopisu Pařát ma pred časom oslovil, že by chcel pri príležitosti dvadsiateho výročia našej kapely vydať niektorý z našich albumov na vinyle. Veľmi ma to potešilo, pretože vždy som túžil vydať našu tvorbu na platni.

Tak som mu povedal, že plánujeme nahrať špeciálne EP a že by možno bolo zaujímavé to spojiť. Je mi jasné, že pri tak trochu dotovanom návrate vinylov, to asi nebude náš najpredávanejší počin, ale tí, čo našu kapelu sledujú a podporujú už roky, budú chcieť mať tento vinyl určite vo svojej zbierke. Robíme všetko pre to, aby boli spokojní. Chceme, aby toto bola naša najlepšia nahrávka.

Neuvažovali ste pri tomto EP nad pozvaním bývalých členov?

Dodo Ďatel: Hmm, v podstate nie. Navyše by to bolo príliš komplikované. V priebehu príprav tohto EP sa udialo niekoľko mimohudobných negatívnych vecí, ktoré nám odkrojili množstvo času a tak by niečo takéto nemalo šancu na úspech. Som momentálne rád, že sme s nahrávkou tam kde sme a teším sa na výsledok 🙂

Kde si ho budú môcť poslucháči zakúpiť?

Dodo Ďatel: Tak určite v Pařát Shope a samozrejme aj na našich stránkach a koncertoch. EP vyjde začiatkom septembra.

Budú skladby z neho hrávane aj na živo?

Dodo Ďatel: Niektoré určite 😉

Chystaný album?

Ďalej som zachytil zmienky, že chystáte aj klasický v poradí 8. radový album. Ako to s ním vyzerá?

Dodo Ďatel: Hmm, tak to je skutočne predčasná téma. Existuje pár nových nápadov, ale nič konkrétne. Od istého času sme všetku energiu venovali tomuto EP. Momentálne netuším, kedy budeme nahrávať ďalší radový album. Je možné, že sa touto otázkou začneme zaoberať niekedy koncom tohto roka… 🙂

Rád by som sa spýtal, čo sa často pýtam v rozhovoroch. Zrejme aj ty si si všimol akúsi módu v prípade slovenských a českých kapiel – návraty k rodnému jazyku. Mohlo by sa niečo podobné stať aj v prípade Galadriel?

Dodo Ďatel: Neviem, či je to móda. V podstate vždy boli kapely, ktoré spievali v slovenčine. Pre mnohých je to prirodzené. Pokiaľ vie niekto pekne pracovať s jazykom, je to super.

Napríklad Hanka zo SSOGE znie v češtine ešte presvedčivejšie než v angličtine. My sme svojho času skúšali jednu skladbu v slovenčine, bolo to ešte v 90-tych rokoch. Dopadlo to mizerne a odvtedy sa držíme angličtiny a snažíme sa v nej stále zdokonaľovať.

Koncerty a festivaly

Čo sa týka koncertov, na facebooku ste mali zverejnené, že okrem slovenských chystáte aj zahraničné turné. Povedz o tom niečo bližšie?

Dodo Ďatel: Na Slovensku odohráme v novembri v rámci minitour tri koncerty (Bratislava, Banská Bystrica a Košice) spoločne s April Weeps a Rumunmi Gothic. Ďalšie koncerty na Slovensku budú až budúci rok.

Za hranice sa pozrieme už v septembri a navštívime Slovinsko, Rakúsko, Chorvátsko, Srbsko, Bulharsko a Rumunsko. V niektorých krajinách sme už hrali a vieme, čo môžeme očakávať. Veľmi sa tešíme na našich rumunských fans, ktorí nám vždy pripravia skvelé prijatie.

Za posledné roky sa nám darí jazdiť na Balkán častejšie. Ľudia tam sú stále hladní po koncertoch a užívajú si ich plnými dúškami. Verím ale, že aj ostatné koncerty dopadnú dobre a spoznáme nových skvelých ľudí. V Slovinsku, Chorvátsku a Srbsku budeme hrať vôbec prvý krát, tak snáď všetko klapne ako má 🙂

Budú aj nejaké festivaly toto leto?

Dodo Ďatel: Áno, zahráme na dvoch festivaloch v Čechách. Prvý bude Apocalyptic Form Of Death, na ktorom zahráme 20. júna a ten druhý bude Made Of Metal v Hodoníne. Tam zahráme popri veľkých kapelách 16. augusta. Viac toho tento rok nestíhame.

Galadriel 2015

Osobné otázky

Ako to vyzerá z bežným životom členov Galadriel?

Dodo Ďatel: Nič moc 🙁  Vďaka za ten METAL!

Si v kontakte aj s ľuďmi z bývalého osadenstva Galadriel?

Dodo Ďatel: S niektorými áno a sme v pohode. Častejšie komunikujem s Hoyasom z Attack Of Rage či s Andrejom z Castaway. Tomax hráva v Karpine s bubeníkom Victorom. No a s bývalým klávesákom J.S.K. bývam v jednom dome, takže sa vidíme často 🙂

Minulosť

Ty už si dlhodobo aktívny na scéne. Mohol by si porozprávať svoj muzikantský príbeh? Kedy si sa začal aktívne venovať muzike, čo ťa k tomu priviedlo a ako si sa dopracoval až ku Galadrielu.

Dodo Ďatel: Hudbu som začal vnímať niekedy koncom osemdesiatych rokov a niekedy okolo roku 1993 som začal spolu s pár ďalšími rovesníkmi koketovať s hudobnými nástrojmi. Boli sme úplné decká, ale brali sme veci úplne vážne 🙂 Po čase som sa dostal k heavy metalovej kapele Trojan Warrior.

Na jej troskách v podstate vznikol Galadriel. To bolo v lete 1995. Galadriel je kapela, ktorá sa vyvíjala od úplnej nuly. Učili sme sa hrať, komponovať, koncertovať a všetko je to zachytené na našich nahrávkach. Nie sme teda kapela, ktorá začala ako parta zabehnutých muzikantov.

V podstate, prvý album som nahrával ako šestnásťročný zasran 🙂 Je teda jasné, že som o tom všetkom vedel prd. Veľa ľudí vtedy frflalo, že sme mali najprv vydať demáče “ako pán farár kázali”, ale nám to bolo jedno. Prišla ponuka na vydanie CD, tak to by som chcel vidieť toho sebakritického puberťáka, ktorý by to odmietol 🙂

Roky na scéne

Čo považuješ za váš najväčší úspech počas vašej existencie a aká najhoršia vec sa vám prihodila?

Dodo Ďatel: Čo sa úspechu týka, to je ťažké. Pre mňa osobne je veľká česť, že nám na poslednej doske spieval Sakis z Rotting Christ a že sme sa pred týždňom vrátili zo štúdia George Bokosa.

Úspech je možno aj to, že sa aj po tých dvadsiatich rokoch nájde niekto, kto má záujem nám vydať album a že sú ľudia, ktorí naň čakajú a radi nás podporia jeho kúpou. Najhoršia vec bol rozpad defacto pôvodnej zostavy v roku 2003. Trvalo dosť dlho, kým sa situácia stabilizovala.

No ok, tak ďakujem za nesmierne zaujímavý rozhovor a ako tradične poprosím o nejaký ten odkaz pre mojich čitateľov.

Dodo Ďatel: Prajem všetkým to najlepšie! Sledujte naše weby a siete. V septembri vydávame nové EP tak sa máte na čo tešiť 😉

Youtube ukážka:

Linky:
Web: http://www.galadriel.sk/
Facebook: https://www.facebook.com/GaladrielSK
Bandzone: http://bandzone.cz/galadriel
Myspace: https://myspace.com/galadrielsk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *