Nightwish, Sabaton + support (14. jún 2015; Amfiteáter Banská Bystrica)

Po skvelom koncerte Masterplan, Unisonic, Accept, agentúra EPG pre metalfans nachystala ďalšie skvelé podujatie v banskobystrickom amfiteátri. 14. júna si prišli na svoje milovníci melodických odnoží kovovej muziky – vystúpením mega hviezd Sabaton a Nightwish.

Na rozdiel od prechádzajúcej akcie, teraz do Banskej Bystrice sme prišli o niečo skôr a do areálu sme sa dostali asi pol hodinu pred začiatkom prvej kapely. Opäť musím pochváliť rýchle vybavenie na vstupe a  som rád, že sa neopakoval jeden z nedostatkov z minulého koncertu. Počet stánkov bol tentokrát primeraný.

Nightwish sabaton 2015

Úvod

Prví vystupujúci Millhouse (alternatívny/stoner rock z Bratislavy) boli pre mňa veľkou neznámou, preto som bol zvedavý, čo predvedú. No ich vystúpenie ma moc neoslovilo. Hráči sa síce snažili, ale chýbala tomu nejaká väčšia iskra.

Millhouse Banska Bystrica

Tristana feat. Mats Levén

Pri Tristane to bolo o niečom inom. Toto podujatie patrilo k tým, kedy ich zostavu posilnil hosť, švédsky spevák Mats Levén, známy z pôsobenia u Yngwieho Malmsteena a Candlemass. Aj keď ich nový štýl mi moc nesedí (ako vieme oproti prvým  power metalovým albumom sa Tristana posunula viac do alternatívnejších vôd), musím povedať, že ich vzájomné spojenie fungovalo viac, než na výbornú.

Peter a Mats sa pekne dopĺňali a aj v publiku mali slušný ohlas. Setlist tvorili veci z nového albáča Virtual Crime. Zazneli napríklad Wasted time, Killer, Resurrection…

Tristana feat. Mats Léven Banska Bystrica

Zvedavý som bol aj na nasledujúcich nitrianskych symfonikov – Symfobia. Tí ešte pred samotným vystúpením vkladali veľa energie do svojej propagácie. Spev Eriky Strečkovej doprevádzali ďalšie tri vokalistky. Čo sa týka inštrumentálnych výkonov, chválim to, že gitary neboli utopené v záplave symfonických prvkov. Spev ma bohužiaľ moc nezaujal.

Všetky hlasy mi akosi splývali a ani Erikin vokál mi moc nesadol. Divákom ponúkli skladby z ich debutového počinu Way of the Queen – Dragon, Only goodbye, Bloody wings, Way of the queen, Pack of wolves, Finally…

Symfobia Banská Bystrica

Ide do tuhého

Po nich sa hľadisko začalo pomaly zapĺňať a na pódiu sa objavil tank, čo svedčalo o tom, že sa bude diať niečo veľkolepé… Švédi Sabaton za 16 rokov svojho pôsobenia na scéne vyrástli na jednu z najväčších a najpopulárnejších metalových formácii súčasnosti a potvrdili to aj v Bystrici. Ja som síce nikdy nepatril medzi ,,Sabatonfilov“, no ich ďalšie vystúpenie – na ďalší rok v Košiciach určite nevynechám.

Sabaton Banska Bystrica

Sabatonský set odštartovalo tradičné intro – známy hit ich domovských kolegov Europe – Final Countdown sa na nás vyrútili s Ghost Division z platne The Art of War, ktorú mnohí označujú za ich najlepšie dielo. Joacim nezabúdal baviť fanúšikov svojimi vtipnými hláškami, ktorí mu to samozrejme oplácali. Tí si osvojili aj heslo z českých koncertov tejto grupy – po viacerých skladbách znelo v publiku: „Ešte jedno pivo!“

Spomenúť treba aj to, že pred piesňou o českom hrdinovi Karlovi Janoušekovi  – Far from the Fame Joacim obdral aj špeciálne ocenenie – plaketu Jozefa Gabčíka, slovenského hrdinu, ktorý sa podieľal na atentáte ríšskeho protektora v Čechách Reinharda Heidricha.

Sabaton Gabčík Banska Bystrica

Potom sa Sabatoni vzdialili z pódia, ale samozrejme sa vrátili s prídavkom v podobe troch piesni – Night Witches, hitovky Primo Victoria a tradičnej rozlúčkovej – Metal Crüe.

Zlatý klinec večera

Nakoniec prišla aj hodina H a to dlhoočakávané vystúpenie legendy Nightwish. To okrem intra odštartovali aj mohutné pyrotechnické efekty, ktoré sa vyskytovali aj počas ďalších piesní. Pri úvode – Shudder Before the Beautiful bola síce kapela tak trochu skrytá kvôli temnému osvetleniu, no u ďalšej Yours Is an Empty Home sme Floor a ostatných mohli vidieť v plnej kráse.

Zábava naplno vygradovala pri tretej hitovke – Amaranth, a takto to pokračovalo až do konca. Pri nich oceňujem okrem iného aj to, že do playlistu zaradili aj baladičku Sleeping Sun a dlhšie nehranú Stargazers.

Nightwish Banska Bystrica

Mal by som ale dve drobné výhrady. Prvou by bolo zaradenie troch časti dlhokánskej The Greatest Show on Earth, vzhľadom na ich nesmierne nasadenie a energickú show. Lepšie by bolo zahrať nejakú známu vec zo starších diel ako napríklad Nemo, alebo Dark Chest of Wanders.

Druhou by bola absencia prídavku. Po dvoch partoch spomínanej The Greatest Show on Earth sa dáma a páni vrátili iba s poklonou. Vzhľadom na ich nasadenie im však ja (a verím, že aj všetci čo sa zúčastnili tohto koncertu smajlík) odpúšťam 🙂

Nightwish Banska Bystrica

Záver

Záverom reportu by som rád poďakoval všetkým, bez ktorých by sa tento nádherný večer nemohol udiať (organizátorom, sponzorom, účastníkom ) a aj vyššej mocnosti, ktorá zabezpečila výborné počasie 😉 Všetkých čitateľov pozývam zaspomínať si na toto skvelé podujatie pri fotografiách, o ktoré sa opäť postaral kamoš Stephen, ktorému taktiež patrí poďakovanie 😉

Millhouse:

Tristana:

Symfobia:

Sabaton:

Nightwish:

Ostatné:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *