Absolut Deafers – Himaláje v nás

Absolut Deafers Himaláje coverMoravákov Absolut Deafers som v podvedomí registroval, ale nikdy som sa s ich tvorbou nezoznámil, činím tak až teraz. Kapela funguje takmer 10 rokov, má za sebou množstvo skvele odohratých koncertov, supportovala na turné Arakainu, Citronu či Kreysonu, takže skúseností nabrala naozaj hodne, čo si myslím že sa pretavilo aj do aktuálnej nahrávky. Prvý počin z roku 2013 som nemal možnosť počuť takže sa vyhnem porovnávaniu s aktuálnym albumom “Himaláje v nás”. CD je zabalené vo veľmi pôsobivom trojpanelovom digipacku ladenom do zelenej farby, vyzerá to výborne, pekná práca. V priloženej brožúre foto jednotlivých členov a texty, info o nahrávke, skrátka klasika.

Hudobne sa A.D. pohybujú v tvrdom rocku, resp. v (heavy) metale. Muzika znie veľmi svieže a pestro. CD zahajuje pre mňa skvelá vypaľovačka Chaos, ktorá predstaví kapelu v polohe,, ktorá im náramne sedí, to znamená tvrdé riffy, výborná ťažká rytmika, skvele zapasovaný spev a melodický, pesničkový refrén. Skladba je podporená výborným, účelným sólom. Dvojku “Země chrámú “DA” by som označil za heavy metalovú, veľmi príjemnú jazdu s dobre vystavaným sólom. Jednotlivé kúsky plynú výborne vďaka svojej rôznorodosti, dobre vystavaných riffoch, ktoré si poslucháč ľahko zapamätá. Ja osobne nemusím pomalšie songy a čistú vybrnkávanú gitaru (piata skladba Vězeň), na druhej strane verím že aj tieto balady si nájdu svojich poslucháčov a zároveň trochu zvoľnia z nastoleného tempa, takže ich rozhodne neodcudzujem, práve naopak. Ďalšie veci ako Karkulka, Kat či Svatej sú už opäť podľa môjho gusta…naozaj skvelé nápady.

Albáč ako celok pôsobí profi dojmom, muzika je naozaj skvele vymyslená a zahratá, nedivím sa že kapela šľape ako hodinky, toto je naozaj skvelá práca. Ako malé mínus vnímam v niektorých pasážach príliš vytiahnutý spev na úkor ostatných nástrojov a málo hutnosti v nahrávke, viem si predstaviť že by basgitara robila väčší prievan v spodných frekvenciách. Ale toto je vec názoru….

Čo mi naopak veľmi imponuje je spev. Ten je  fantastický !!! Popri ňom drží kapela pohromade a výborne ho podporuje. Ako druhá vec ktorú naozaj vyzdvihujem je sólová gitara a sóla ktoré hrá. Nekonajú sa zbytočné gitarové onanie a preteky, sóla maximálne podporujú melodiku a sedia ako riť na šerbli.

Na záver krátke zhrnutie – táto platňa je skvele vymyslená, výborne zahratá, je počuť že ju tvorili ľudia ktorí vedia čo chcú a ako to majú dosiahnuť. Klobúk dole, funguje perfektne.

Lineup:

  • Jan “Joker” Jašek – spev
  • Jiří “Cremil” Czyž – gitary
  • Radek “Rado” Sněhota – gitary
  • Aleš “Lemmy” Venglář – basgitara
  • Václav “Venca” Maďa – bicie

Tracklist:

  1. Chaos
  2. Země chrámů “DA”
  3. Gambler
  4. Ovce a Vici
  5. Vězeň
  6. Karkulka
  7. Himaláje v nás
  8. Kat
  9. Svatej
  10. Zpověď
  11. Masky

Rok vydania: 2016

Vydavateľstvo: Bayger Production

Youtube ukážka:

Linky:
http://absolut-deafers.cz/
https://www.facebook.com/absolutdeafers/

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *