Morna – ,,Naša hudba nie je cielene robená pre masy a ich okamžitý záujem”

morna kapela

Progresívni death metalisti Morna z Novej Dubnice budú vďaka už piatou slovenskou formácia, ktorá vystúpi na legendárnom nemeckom festivale Wacken Open Air. O tom, aké sú ich  bezprostredné pocity, čo očakávajú od daného vystúpenia, ale aj čo plánujú v najbližšej budúcnosti sa dozviete s rozhovoru s bubeníkom Jakubom, gitaristom Michalom a basákom Tomášom:

Zdravím, pred časom ste vďaka súťaži Wacken Metal Battle dostali možnosť vystúpiť na legendárnom festivale Wacken. Aké sú vaše bezprostredné pocity?

Jakub: Úžasné! Sme veľmi radi, že sa nám to podarilo. Súťaže sme sa totiž zúčastnili už v minulosti, vtedy nám to však ušlo o chlp (skončili sme vo finále druhí). Tento raz sme to chceli skúsiť znovu, pretože sme medzičasom vydali druhý album a posunuli sa zasa niekam inam. Veľmi sa tešíme a sme na to všetko zvedaví!

Čím ste podľa vás presvedčili porotcov?

Jakub: Myslím si, že tým, že sme za ten čas popracovali na našom pódiovom prejave, ktorý bol v minulosti opakovane predmetom konštruktívnej kritiky. A takisto zrejme (dúfam) tým, že robíme kvalitnú a zaujímavú hudbu. Možno trochu inú, ako ostatní. Keď niečím vyčnievate spomedzi ostatných, obvykle je to prínosom.

Ktoré zo zúčastnených kapiel boli Vašou najväčšou konkurenciou?

Jakub: Podľa mňa sa takto tá otázka formulovať nedá. Viem, bola to súťaž, ale v skutočnosti sme tam – aspoň z môjho osobného pohľadu – nesúťažili v pravom slova zmysle. Nebol to atletický pretek. Samotné posudzovanie muselo byť veľmi náročné. Každá z finálových kapiel je niečím špecifická, robí svoj žáner, má svoje prvky.

V niektorých prípadoch som tam vnímal tak výrazné žánrové rozdiely vo vzťahu k Morne, že si neviem predstaviť, akými kategóriami úsudkov by som to hodnotil ja sám. Z môjho pohľadu boli veľmi presvedčivými adeptmi Signum Regis a Feel a Curse.

Michal: Už v semifinálovom kole sa mi veľmi páčilo vystúpenie chalanov Landless. V Banskej Bystrici sme ich bohužiaľ nestihli, keďže sme sa presúvali z predchádzajúceho dňa z koncertu v Košiciach. Veľmi milým prekvapením boli thrasheri Acid Force. Energia, ktorá išla z pódia boli neuveriteľná. Chalani to čo robia, robia výborne. Týmto ich pozdravujem a želám veľa úspechov!

Aké sú vaše osobné očakávania od daného vystúpenia?

Jakub: Neviem, či mám nejaké očakávania. Skôr som na to všetko zvedavý. Som zvedavý, či naozaj budem mať vlastného technika 🙂 a ako bude fungovať celá tá „mašinéria“. Asi očakávam len to, že sa nám podarí osloviť ľudí. Či už divákov alebo niekoho z brandže…

Michal: Ako sa hovorí je lepšie očakávania nemať 😉 Osobne sa veľmi teším na celé prostredie festivalu a určite na publikum, ktoré verím, že v bude veľmi početné v čas nášho hrania.

Treba povedať, že Vaša muzika je pomerne ťažšia na počúvanie – je určená skôr náročnejším poslucháčom. Neobávate sa trochu či sa Vám podarí zaujať tamojšie publikum?

Jakub: Ja osobne sa toho neobávam. Nemám na to dôvod. Naša hudba nie je cielene robená pre masy a ich okamžitý záujem. Myslím, že na Wackene bude dostatok ľudí na to, aby sa z nich vyčlenila aspoň desiatka, možno dvadsiatka, ktorých zasiahneme. Už to bude pre mňa potešujúce. Čím viac ich bude, tým, samozrejme, lepšie!

Michal: Určite sa toho neobávam. Playlist, ktorý máme predbežne zvolený je úderný a viac priamočiary. Myslím, že atmosféra stanu v spolupráci s našimi riffmi ľudí dokáže zaujať.

morna

Plánujete nejaké ďalšie aktivity smerom do zahraničia?

Jakub: Z dlhodobého hľadiska určite áno. V súčasnosti sa však zameriavame na Slovensko a jeho časti, kde sme doteraz neboli. Koncertom v zahraničí sme boli však vždy veľmi otvorení.

Chystajú sa na tam aj nejakí  Vaši  slovenskí fans?

Jakub: To v tejto chvíli ešte asi nevieme povedať, ale je možné, že nejaká skupina ľudí príde podporiť. V rámci spoločnej výpravy však ideme s ľuďmi zo Slovenska.

A čo Slovensko. Kde budete najbližšie vystupovať?

Jakub: Najbližšie máme naplánované koncerty v Prešove a v Poprade.

Michal: Ja doplním ich dátumy – v Prešove to bude 23. júna a v Poprade deň na to, 24. júna. Tešíme sa!

Tomáš: Na júl navyše plánujeme jednu menšiu akciu. Ide v podstate o koncert pre verných fanúšikov v našej skúšobni.

Objavíte sa aj na nejakých letných festivaloch?

Jakub: S festivalmi nám to každoročne akosi nevychádza 🙁 Teda, až teraz na ten Wacken… 🙂 Radi by sme hrali na niekoľkých slovenských festivaloch, ale zdá sa, že dostať sa tam je zložitejšie, ako by sa zdalo. V minulosti sme niekoľkých organizátorov oslovili, ale akosi to nedopadlo úspešne.

S výnimkou Gothoomu a Kongenfestu, na ktorých bolo fantasticky.

Od vydania vášho posledného albumu Nuisance uplynul už viac než rok, ako ste s ním spokojní?

Jakub: Ja som najspokojnejší vtedy, keď sme natoľko vyhratí zo živých vystúpení, že jeho repertoár dokážeme odohrať veľmi presvedčivo a tak, ako treba. Predsa len, je to zložitejšia hudba, na ktorú je potrebné mať aj schopnosti.

Takže len ak je všetko vyhraté tak, ako má byť, každý detail a každá nota, vtedy je to tá hudba, ktorá má znieť – hudba Morny.

Zmenili by ste na ňom niečo, ak by to bolo možné?

Jakub: Po uplynutí nejakého času by mnohí hudobníci veľa menili 😉 Ale domnievam sa, že nie preto, že by to bolo zlé, nesprávne alebo chybné, ale skôr preto, lebo s odstupom času už máte iné vnímanie. Inak sa na veci – vrátane vlastnej tvorby – pozeráte. Takže áno, ale zároveň nie 🙂

Michal: Ja by som nemenil nič. To sú presne tie veci, ktoré ľudí aj kapelu posúvajú ďalej, keď sa pozriete späť a zistíte, že sa to dalo spraviť celé lepšie, možno inak. Ale vtedy sme to lepšie spraviť nevedeli a preto sú tie veci také, aké sú. A to je na tom určite fajn.

Ako to vyzerá s jeho nástupcom, máte už zložené nejaké nové songy?

Jakub: Zatiaľ nemáme zložené nič. Chalani asi nápady majú, ale k povestnému latinskému componere – teda „dávať dohromady“ – ešte nedošlo.

Ok tak to je už záver. Ďakujem Vám všetkým za rozhovor a ak by to bolo možné poprosil by som nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Jakub: Takisto ďakujeme. Môj odkaz pre ľudí má trochu aktuálnejší charakter, keďže sme opäť začali trochu viac koncertovať a je to vidieť a cítiť – vždy, keď čo i len trochu môžete, prosím, príďte na koncert.

Pre kapelu je to všetko. Podobne, ako pre človeka vzduch, pre rybu voda, pre dieťa matka…

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.morna.sk/index.html
https://www.facebook.com/Mornaband/?fref=ts
https://www.youtube.com/channel/UCfZ2XVZ0vEqPhFHKr7n0PsA

Foto v strede: reprofoto Youtube/Rádio_FM

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *