From The Six & Etterna; 28.10.2017; ArtClub – Snina

etterna snina koncert 2017

Ak sledujete aktivity na tzv. undergroundovej scéne, občas narazíte na veci, ktoré vás prekvapia. Niečo podobné sa stalo aj minulú sobotu, keď do našej Sniny dorazili dve kapely. Boli nimi Prešovčania Etterna, ktorí pricestovali ako support žánrových kolegov From the Six z Košíc.

Prekvapenie to bolo hlavne preto, lebo posledné klubové podujatie podobného charakteru sa u nás udialo pred cca 5 rokmi. Preto som mal určité obavy, ako ich prijme publikum a taktiež či sa pánovi zvukárovi podarí vyčariť dobrý zvuk.

Etterna

Pánov z Etterny som videl naposledy toto leto. Kto ich ešte nepozná, tak ide o mladú prešovskú kapelu hrajúcu takú melodickejšiu odnož metalu. Je to ťažké presne štýlovo zaradiť – nájdeme tam prvky metalcoru, rocku, heavy a aj nejaké progresívne prvky.

Jedným z ich poznávacích znamení je mladý spevák Ady Hnát so špecificky zafarbeným hlasom. Niektorých ich členov ste mohli vidieť v iných zoskupeniach (Sun Rain, Khadaver). Do Sniny dorazili v novej zostave, t. j. s novým gitaristom Adamom Maňkom a spomínaný Ady Hnát prišiel s tak trochu vylepšeným imidžom – červenými očami (za pomoci šošoviek).

Hneď po prvých songoch bolo jasné, že vyššie zmienené obavy neboli na mieste. Z hľadiska zvuku bolo pekne počuť všetky nástroje aj Adyho spev a vrelo ich prijalo, aj publikum (napriek tomu, že mnohí z nich neboli metalistami v pravom zmysle slova).

Deň predtým síce mali koncert v Rožňave, no nejakú únavu na ich hre nebolo vidieť. Zo skladieb najviac zaujal nový, tak trochu progresívnejší song s názvom Before our Lives. Osobne by som bol rád, keby sa ich tvorba uberala podobným smerom.

Inak nechýbali klasiky ako Secreto en Fragopolis, My Guidance Home plus dva covery 10 years today (Bullet For My Valentine, Big in Japan (Alphavile, Guano apes verzia).

etterna snina koncert 2017

From the Six

Druhé zoskupenie From the Six som pred vystúpením poznal len zbežne, len z videí na youtube a aj meno ich bubeníčky (istý čas pôsobila u Rightdoor, ktorí teraz fungujú pod názvom Within Silence) mi bolo známe.

Aj keď som im zo začiatku nedával veľkú nádej, tak po prvej skladbe som názor zmenil o 180 stupňov. Kapelu s takým nasadením som už dávno nepočul. Priestor, kde hrali síce nebol veľký, no ich vystúpeniu nechýbala ani slušná pohybová show.

Pomyselnou chybičkou krásy bola originalita niektorých piesní, sem – tam bolo počuť veľkú inšpiráciu ich vzormi. Takisto ako predchádzajúci aj oni sa dočkali vrelého ohlasu publika a aj zvuk bol v pohode.

Zahrali 14 kúskov – z toho 11 vlastné veci a 3 covery (Him, SOAD, A7X).

from the six snina koncert 2017

Záver

Na záver by som rád všetkým poďakoval za zorganizovanie podobnej akcie. Snáď to nebude na dlhšiu dobu jednorazová udalosť a s podobnými formáciami sa u nás nebudeme stretávať len na festivale Rock pod Kameňom.

Za foto Etterny ďakujem Petre Dutkovej Neugebauer 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *