Rage – mnoho zostáv, no stále kvalitná muzika

rage kapela nemecko 2023
Kapela Rage na čele s frontmanom Petrom ,,Peavym” Wagnerom nepochybne patrí k najznámejším  protagonistom nemeckej metalovej scény. Napriek mnohým zmenám zostáv, do dnešného dňa vydala mnoho kvalitnej muziky pod značkou Rage (a debut ešte ako Avenger a jeden album projektu Lingua Mortis Orchestra).

rage kapela nemecko 2023

Ako to všetko začalo?

Počiatky zoskupenia známeho ako Rage siahajú až ku kapele Avenger, ktorá vznikla v roku 1984 v nemeckom meste Herne. Zakladajúcimi  členmi boli a basák a spevák Peter Wagner, známy ako Peavy; gitaristi: Jochen Schröder, Alf Meyerratken; bicie  Jorg Michael (neskôr členom kapiel Running Wild, Grave Digger, Stratovarius). V tomto zložení nahrali prvé štyri demosnímky.

V roku 1985 vyšiel debutový album Parayers of Steel, nasledovaný EP Depraved to Black. Pred nahrávaním došlo k zmene zostavy. Alfa Meyerratkena nahradil Thomas Grüning.

Éra Rage:

Keďže v Británii existovala banda s rovnakým názvom, v roku 1986 sa z Avengeru stal Rage, ako je tomu do dnešných čias. Pôvodne síce plánovali názov Furious Rage, nakoniec ho skrátili na Rage. V rovnakom roku vyšiel aj prvý album pod hlavičkou Rage – Reign of Fear.

Keďže stroj Rage bol už nesmierne rozbehnutý, hneď o rok vznikol nástupca RoF – album Execution Guaranteed a opäť nasledovala zmena zostavy. Namiesto Thomasa prišiel nový člen Rudy Graf.

Trio Rage:

Zmena v osadenstve aj pred nahrávaním ďalšej platne Perfect Man ( vyšiel v roku 1988) a to dosť radikálna. Z kapely sa v roku 1987 stalo trio, gitary sa chopil Manni Schmidt, bicích Grék Chris Efthimiadis. Táto zostava vydržala 6 rokov. Počas 90tych rokov absolvovali Rage množstvo koncertov s interpretmi ako Running Wild, U.D.O. Motorhead a Saxon.

V tomto období vyšli štyri mimoriadne kvalitné albumy ako Secrets in a Weird World (1989), Reflections of a Shadow (1990), Trapped! (1992), The Missing Link (1993). Posledné dva zaznamenali veľký úspech. Rage v tom období zavítali aj do krajiny metalu zasľúbenej – Japonska.

Ďalšia zmena zostavy a aktivity s orchestrom:

V roku 1993 sa odohrali opäť rošády v osadenstve Rage. Odišiel Manni Schmidt, nahradili ho gitaristi Sven Fischer, Spiros Efthimiadis. 10 rokov na scéne oslávili albumom 10 Years in Rage: The Anniversary Album (1994).

O rok na to vyšiel Black in Mind a na ďalší rok uzrel svetlo sveta album Lingua Mortis (1996), ktorý sa stal určitou klasikou . Skladby na ňom pochádzajú z predošlých albumov a boli nahrané s pražským orchestrom.

V marci 1998 vydali album XIII zahrnujúci Lingua Mortis Orchestra, ktorý zaznamenal obrovský úspech v hitparádach. Z Lingua Mortis Orchestra sa neskôr stal bočný projekt Rage, zahrňujúci aktivity Rage a rôznych orchestrov (hlavne vo forme vystupovania naživo, no v roku 2013 vydali aj samostatný album). Po Lingua Mortis nasledovali End of All Days (1996), XIII (1998).

Album Ghosts a opäť zmena zostavy:

4. októbra 1999 Rage začali nahrávať ďalší album Ghosts, no bohužiaľ opäť sa objavili problémy medzi členmi. Platňu Ghosts síce začala nahrávať ešte predošlá zostava (Sven Fischer, Spiros Efthimiadis Chris Efthimiadis), no tesne pred dokončením nastal rozpad a  gitary dokončil nakoniec Bielorus Victor Smolski. Jeho unikátna hra sa na dlhú dobu stala poznávacím znamením kapely.

Krátko po vydaní za bicie zasadol známy Američan Mike Teranna. Oficiálnym debutom tejto zostavy bol album Welcome to the Other Side z roku 2001. Tak ako ďalšie počiny Unity (2002) a Soundchaser (2003) obdŕžali nadšené reakcie ako fanúšikov tak aj kritiky.

Koncerty Lingua Mortis Orchestra:

V 2006tom oživili Lingua Mortis Orchestra na albume Speak of the Dead – poslednom albume s Mikeom Teranom. 1. januára 2007 ho nahradil André Hilgers z Axxis. Ten sa objavil na albumoch Carved in Stone (2008), Strings to a Web (2010), 21 (2012).

V roku 2007 absolvovali turné po Európe so symfonickým orchestrom z Minska pod názvom Lingua Mortis orchestra. Ich vystúpenie na Wackene v auguste toho roku pred 80 000 fanúšikmi bolo nahraté na DVD, ktoré vyšlo ako bonus nového albumu s názvom Carved in Stone (vyšiel 22 februára 2008).

25 výročie kapely v roku 2009 oslávili vydaním EP Gib Dich Nie Auf/Never Give Up.  Začiatkom roka 2012 im vyišiel už 21. album, jednoducho nazvaný 21. O ďalšie dva roky vydali špeciálny box edition The Soundchaser Archives, 30th Anniversary s raritami a demo piesňami z posledných 30 rokov histórie Rage.

V roku 2014 navyše Peavy obnovil spoluprácu Mannim Schmidtom a Chrisom Efthimiadisom – absolvovali niekoľko koncertov so starými skladbami Rage pod názvom Refuge. Koncertujú až dodnes plus objavili sa správy, žeby mal vzniknúť aj nový album.

Opäť zmena zostavy:

Napriek mnohým úspechom vo februári 2015 Peavy oznámil rozchod zostavy s Victorom Smolskim a Andrém Hilgersom. V decembri toho istého roku vydali veľkú 10 Diskovú limitovanú box edíciu nazvanú The Refuge Years a znovu vyšiel aj album Black In Mind, ako oslava jeho 20 rokov.

Uskutočnilo sa aj turné s novou zostavou – pozostávajúcu z venezuelského gitaristu Marcosa Rodrigueza (Venezuela),  bubeníka Vassiliosa “Lucky” Maniatopoulosa (Grécko).

Pre časopis Rock Hard (august-september 2016) Peavy o ľuďoch z novej zostavy povedal:

,,Marcos je môj dlhoročný kamarát a bol jedným z prvých ľudí, ktorých som oslovil pri hľadaní nových členov, pretože som tam chcel mať ľudí, ktorých poznám, s ktorými sa mi dobre spolupracuje a ktorým sa páči skupina RAGE a rešpektujú jej starú tvorbu.

Marcos pochádza z Venezuely, ale väčšinu života prežil na Tenerife. Je fanúšikom Rage od 16tich rokov. Už dlhšie som s ním chcel urobiť nejaký projekt, ale teraz sa mi ho podarilo prehovoriť na spoluprácu s Rage. Skoro to isté sa dá povedať o Luckym, poznáme sa od roku 1988, kedy bol ešte študentom hry na bicie.

K Rage sa dostal už dávnejšie ako manažér. Keď som hľadal bubeníka spomenul som si, že Lucky vie bubnovať a požiadal som ho, či by nešiel do Rage ako bubeník. On sa už ale dlhšie bubnovaniu nevenoval, ale rýchlo sa do toho dostal, skoro rok trénoval a dnes bubnuje ako starý profesionál.

Pre oboch je to splnený sen, pretože už dlho sú fanúšikovia skupiny Rage a teraz sú jej súčasťou.”

Prvý album RAGE v novej zostave The Devil Strikes Again bol vydaný 10. júna 2016. Trio Rage na ňom dokázalo skĺbiť svoje hudobné korene so súčasným prístupom. Daný album zaznamenal mohutný úspech po celom svete.

Po 13. mesiacoch od  The Devil Strikes Again – vyšiel jeho nástupca Seasons of the Black – stalo sa tak 28 júla 2017. Nové skladby, ako aj živé vystúpenia jasne odrážajú priateľský vzťah a súdržnosť členov kapely, ktorí sa stali jednou jednotkou, ktorú nemožno prekonať.

O kvalite súčasntej zostavy Rage a ich aktuálneho albumu Wings of Rage  sa môžte presvedčiť už 20. januára v košickom clube Collosseum.

Za pomoc s článkom ďakujem Petrovi Smerekovi

Zdroje:
https:/www.metal-archives.com, http://www.rage-official.com/, Wikipedia

Foto: 


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *