The Royal // Of Virtue // Abyss Above; 7.8.2018; Fester Pub – Prešov

V utorok 7.8. ste mohli zažiť v známom prešovskom Pube Fester kvalitnú nádielku metalcoru a deathcoru. Svoje umenie vryli do múrov Festeru štyri kapely, z toho len jedna kapela zastúpila slovenskú scénu (Abyss Above).

Pod vlajkou organizácie Stay Core tam boli povolané ešte ďalšie tri bandy zo zahraničia a to – I Was BornTwice (Pl), Of Virtue (USA) a The Royal (Nl). Ale pekne po poriadku.

Začiatok

Celé to odštartovala banda I Was Born Twice. Fungujú od roku 2014 a na moje prekvapenie ich live performance bola veľmi dobrá. Chlapci predviedli metalcore na slušnej úrovni, do ktorého citeľne zamiešali aj prvky nu-metalu.

Okrem iného mali dvoch sólo spevákov, čo v dnešnej dobe nie je až taká rarita, skôr by som to nazval zodpovednosťou, aby vynikli obidva hlasy rovnako. Chalani však túto úlohu splnili a udržali na hyper vysokej úrovni.

Počas svojej kariéry vydali 1 EP a pred rokom spracovali album Risen, z ktorého zaznel na koncerte aj singel Shattered Reflection.
->https://www.youtube.com/watch?v=IbeD5lJB2rk

I Was Born Twice 2018 Prešov

Abyss Above

Nasledoval priestor pre domácu formáciu Abyss Above. Múry tohto pubu by vedeli rozprávať o ich nekompromisnosti, a tak aj bolo. Vzrušujúcim introm, silným a hlavne svojským zvukom gitár narušili statiku miestneho baru so songom Flesh Exposed. Hneď na to vytiahli na svoj crowd namakanú vec Hypocrisy.

Fakt, že ľudia to už vcelku poznali, pôsobilo  akoby celá miestnosť bola na jednej lodi na rozbúrenom mori, na čele s kapitánom spevákom Erikom Gladičom. Zvrat nastal na konci, pretože páni muzikanti sa rozhodli pre deathcore, a tak šťastný koniec tejto lode nečakajte. Všetko utopili!

Po odohraní ich prvého singlu Executioner nastal na palube bohapustý zmätok. Bolo to silné! Od ich posledného koncertu, chlapci na sebe riadne zamakali. Ich vystúpenie hodnotím veľmi dobre aj prítomní si to kvalitne užili.

25. augusta oslávia už 3. výročie pôsobenia. Za ten čas stihli vydať 1 EP s názvom Death of God a spomínaný singel Executioner. Momentálne majú pripravené nejaké koncerty, ktoré nájdeš na ich FB stránke:  https://www.facebook.com/abyssabove/

Abyss Above 2018 Prešov

Of Virtue

Predposlednou formáciou boli Of Virtue. Z Amerického Michiganu nám dali ochutnať veľmi kvalitný melodický metalcore s prvkami hardcoru. Hneď takto musím vyzdvihnúť kvalitu zvuku. Behom desiatich minút stihli všetko nazvučiť a odpálili to brutálne. Z ich repertoáru sme mohli počuť veci, ako Sorrounded alebo Torn Apart.

V osobnom rozhovore spevák Tylerom Ennisom netajil príjemné prekvapenie z atmosféry. Chlapci si v minulosti zahrali s veľkými menami ako sú Bring Me The Horizon alebo Of Mice and Men na veľkých stageoch, tak ma zaujímalo, ako prijali priestor, ktorý je o (DOSŤ) menší  ako to, na čo už sú zvyknutí. Tyler sa vyjadril, že tieto undergroundové koncerty si pamätá viac ako niektoré väčšie.

A práve tento bude jeden z tých, ktorý si určite zapamätá, keďže to bola ich premiéra na Slovensku a ľudia ich tu privítali s nadšením. Chalani sú momentálne na rozbehnutom európskom turné spolu s kapelou The Royal.

Fungujú od roku 2008 a možno o niekoľko rokov môžu zastúpiť vedúce pozície pre metalcorový žáner.
https://www.youtube.com/watch?v=VXsMR9yLWNY

Of Virtue 2018 Prešov

Zlatý klinec večera

Ako poslední vystúpili spomínaní The Royal. Hrali prepracovaný metalcore plný emócii so silnou energiou, ktorý si ľudia užili až do konca. Bolo vidieť a počuť, že majú odohrané viac než dosť. Využili každý centimeter stageu, aby publikum udržali v nálade. Nejedna kapela by sa to od nich mohla učiť. Na Slovensku hrali prvýkrát.

Prišli z ďalekého Holandska z mesta Eindhoven. Fungujú od roku 2012 a aj títo chlapci si už odbili veľké koncerty so zoskupeniami ako Breakdown of Sanity alebo Architects. Kvalita ich zvuku spolu s celkovým vystúpením nám ukázala, že aj v malých priestoroch sa to dá naložiť veľkolepo.

V roku 2013 vydali veľmi silný singel s názvom BlindEye, ktorý sme si mohli vypočuť aj na tejto akcií>https://www.youtube.com/watch?v=BTD-2dJz5_Q

S organizátorom Erikom Gladičom sme sa zhodli na tom, že koncert vyšiel veľmi dobre, vzhľadom na to, aký bol dátum bol veľmi spokojný s účasťou. Aktivita ľudí ho veľmi neprekvapila – sme zvyknutí na to, že ľudia si tu koncerty užívajú aj po tom, čo sa už dávno minul kyslík v miestnosti.

Príjemným prekvapením bol hlavne postoj zahraničných interpretov, kde z každej kapely chlapci pôsobili veľmi skromne a priateľsky. Miestami to vyzeralo akoby tu hrali každý mesiac a poznali každého.

Na margo zahraničnej metalcorovej scény povedal: ,, Zahraničná scéna je oveľa rozvinutejšia, keďže kapiel, ktoré hrajú tieto štýly je viac a koncerty sa dejú prakticky každý víkend. Na Slovensku je toho málo a ešte menej ľudí sa púšťa do organizovania takýchto koncertov´´.

Preto sme radi za každého, kto sa podieľa na organizácii koncertov a pevne verím, že slovenská hudobná scéna sa o pár rokov dostane na lepšiu úroveň.

Všetkým kapelám držíme palce a sme radi, že zavítali aj do nášho prešovského Fester Pubu a ukázali, čo vzniká za našimi hranicami.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *