Juuso Raatikainen (Hedonihil, Swallow the Sun) – ,,Pracoval som na albume počas dní, keď som sa cítil najhoršie.”

Hedonihil kapelaAk sledujete dianie okolo fínskych doomerov Swallow the Sun, určite ste zachytili informáciu že traja členovia spevák Mikko, gitarista Juho a bubeník Juuso založili novú formáciu Hedonihil. 12. apríla vydajú debutový album s tak trochu zvláštnym názvom I. Aj keď Swallow sú momentálne na turné po USA, bubeník Juuso si našiel čas a na pár slov.

Pozdravujem Juuso, ako sa máme?

Juuso Raatikainen: Ahoj! Mám sa dobre. Akurát odpisujem na otázky niekde pri Kansas City v USA, kde sme na turné so Swallow the Sun. 😉

Skupina Hedonihil pozostáva z členov skupiny Swallow the Sun. Čo bolo hlavným impulzom na založenie novej skupiny?

Juuso Raatikainen: Dosť klišé otázka. 😉 Cítil som, že potrebujem nejako ventilovať na všetku tú frustráciu, stres a hnev. Vždy som mal black/death stránku, a tak táto hudba išla zo mňa viac menej sama od seba. Vedel som, že Mikko a Juho by mohli do novej kapely zapasovať a našťastie súhlasili.

Hedonihil zároveň vydal nový album I. Aký bol proces jeho vzniku?

Juuso Raatikainen: Niektoré riffy sú veľmi staré, ale tipoval by som, že celé to začalo niekedy okolo roku 2015. Pracoval som na albume počas dní, keď som sa cítil najhoršie. Bolo to niečo ako obsesia, vydať tento album. Hedonihil je pre mňa druh terapie. Žiadne filtrovanie, proste všetky sračky idú preč.

Všetky piesne boli napísané priamo pre Hedonihil, alebo sú niektoré kúsky aj z dielne Swallow the Sun?

Juuso Raatikainen: Nie, Hedonihil nemá nič spoločné so Swallow the Sun. Je to niečo úplne odlišné. Odlišný autor, odlišný koncept.

 Má názov I nejaký špeciálny význam?

Juuso Raatikainen: Áno, existuje viacero spôsobov, ako sa vysporiadať so zúfalstvom. Vždy som vedel o tejto stránke mojej osobnosti, a tak som si povedal, prečo ju nezakomponovať do hudby. Byť zameraný chvíľu len sám na seba. Myslím si, že kombinácia nihilizmu a hedonizmu by to mala popísať najlepšie.

Aké sú hlavné idey textov?

Juuso Raatikainen: Sú založené prevažne na ľudskom správaní a pocitoch. Ego, hedonizmus, nesprávna viera, pesimizmus, konšpirácie… Veľa z mojich aktuálnych pocitov. Veľa vecí s ktorými som sa chcel nejak vysporiadať.

Hedonihil

A čo koncerty? Kde vás budú môcť ľudia vidieť?

Juuso Raatikainen: Nikdy nehovor nikdy, ale zatiaľ to nie je priorita.

Je možné, žeby ste navštívili aj Slovensko?

Juuso Raatikainen: Samozrejme, pri veľkom množstve peňazí zahráme kdekoľvek. 😉

Nebude ťažké skombinovať program Hedonihil a Swallow the Sun?

Juuso Raatikainen: Swallow the Sun je známa skupina so silnými základmi a tá bude určite prioritou.

Na začiatku roka, kapela Swallow the Sun vydala album When a Shadow Is Forced into the Light. Aké sú ohlasy?

Juuso Raatikainen: Väčšina z nich je pozitívna, myslím. Úprimne, moc tomu nevenujem pozornosť. Myslím si, že ak robíš úprimné umenie z vnútra, ohlasy nemajú veľký význam. Pre veľa ľudí bude Swallow the Sun aj tak vždy len pomalá, gay kapela haha. 🙂

Mohol by si povedať niečo o metalovej scéne vo vašej krajine? Jednak z pohľadu známej skupiny, a jednak z pohľadu novej začínajúcej?

Juuso Raatikainen: Hmm, metal bol u nás populárny asi 10-15 rokov dozadu, a veľa kapiel má reputácie postavenú na tomto období. Myslím tým, že sú stále populárne, ale mladí skôr počúvajú hip-hop a pod., čo je v poriadku. Každý si môže vybrať čo má rád.

Mám to šťastie, že som súčasťou Swallow the Sun  a mám možnosť cestovať po celom svete, aj keď by som mohol zarobiť viac peňazí v nejakom inom zamestnaní. Z pohľadu novej kapely to závisí len na tvojich cieľoch.

Ak je tvojím cieľom dosiahnuť úroveň HIM alebo Nightwish, tak asi neuspeješ. Ak chceš robiť hudbu pre seba, tak to je dostatočný úspech aj pre Hedonihil.

 Mohol by si povedať niečo viac o živote členov pomimo kapelu?

Juuso Raatikainen: Jedlo, spánok, trocha posilňovania. Pekná ženská spoločnosť počas šťastných dní.

Tak to bola posledná otázka. Ďakujem ti veľmi pekne za odpovede, a zároveň by som ťa rád poprosil o odkaz pre fanúšikov.

Juuso Raatikainen: Som prekvapený, ak sa niekto považuje za fanúšika Hedonihil. 😉 Debutový album vyjde 12. apríla. Kúpte si ho, podporujte nezávislý hudobný priemysel!

Youtube ukážky:

Linky:

Hedonihil:
https://www.facebook.com/hedonihil
https://www.facebook.com/swallowthesun
http://swallowthesun.net/

Swallow the Sun:
http://swallowthesun.net/
https://www.facebook.com/swallowthesun/
https://www.instagram.com/swallowthesunofficial/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *