From Void to Abyss – ,,Myslíme si, že česká a slovenská scéna v oblasti tvrdší/alternativní hudby šla za posledních cca 10 let nahoru”

From Void to AbyssV prípade, že sa zaujímate o české metalcorové kapely, tak ste určite prišli do styku aj s Pražanmi From Void to Abyss. Vznikli v roku 2015 a približne dva roky na to vydali debutový full album Even the Good are Damned. V rámci svojej intenzívnej koncertnej činnosti už stihli zahrať aj na Slovensku, no taktiež aj v Nemecku, Maďarsku. Nedávno im vyšiiel druhý album The Forgotten Ones. O jeho prípravách, obsahu a aj o iných veciach porozprávala celá kapela.

Zdravím do Prahy. V júli vám vyšiel album The Forgotten Ones. Na úvod porozprávajte o procese jeho vzniku.

Ahoj! Oproti předchozímu albu se proces výrazně změnil. U předchozího alba jsme neměli úplnou představu, co vlastně chceme a urodili se nám nějaké skladby, které jsme po částech zkoušeli a poté hráli živě, což fungovalo dobře.

Ve studiu šlo samotné nahrávání celkem dobře, ale často pak vznikali hádky ohledně detailů (přepsání věcí na poslední chvíli, zpěvy apod.). S výsledkem jsme byli spokojení, ale věděli jsme, že do příště se tomuhle ve studiu musíme vyvarovat. S novým albem to bylo jinak.

Proces začal tak, že kytarista Gregory často přišel se spoustou riffů a nápadů. Spolu s druhým kytaristou Jendou dali dohromady kostru songu, ke které bubeník Johny připsal bicí, na to se nahrálo demo u kytaristy Jendy doma a pracovalo se na úpravách, případně  se dodávali další vrstvy, poté se nahrávalo demo vocalu, které s sebou přineslo i dost hádek, ale nakonec jsme byli s demem moc spokojení a celkový proces nahrávání ve studiu Seabeast Production byl velice rychlý a změn už přibylo minimum.

 Čo môžu fanúšikovia očakávať?

Album určitě potěší milovníka metalcoru, deathcoru, ale zároveň je zde spousta kytarových sól, čistých vokálu a instrumentálních skladeb, které udělají radost i nevšednímu posluchači.

Má jeho názov nejaký hlbší podtext?

Název se odkazuje na první CD (even the good are damned), kde šlo řekněme o zpověď jedince s psychickými poruchami. To jak je prožívá, jak s nimi bojuje atd. Druhá deska je jakýmsi rozvedením té první. Zde jde o náhled, na tu samou věc, z pohledu blízkých a obecně lidí, okolo subjektu z první desky. Ty, na které se v řešení životních rozcestí a nesnází zapomíná.

V čom sa líši oproti vášmu debutu Even the Good Are Damned?

Určitě víc instrumentálně propracované skladby, přidání čistého vokálu basáka, víc samplu a post produkční práce.

K piesni Tears vznikol klip. Prečo padla voľba na túto pieseň a mohol by niekto z vás povedať niečo viac o samotnom klipe, jeho vzniku a pod.?

Věděli jsme, že po klipu k Alice (což byl takový poutač na album ještě pár měsíců před vydáním) chceme vydat k albu ještě jeden klip. Nakonec jsme se rozhodli pro Tears, protože tento song byl výjímečný tím, že našemu frontmanovi Painovi instrumentální verze neseděla, tak se textu ujal basák Karl a přidal svůj čistý vokál, demo jsme pak pořád poslouchali dokola a říkali si, že na to musíme natočit klip.

Zároveň je tento song textem srdcovka basáka, pač reflektoval posledních pár měsíců jeho změn v životě. Klip natočil Jáchym Belcher, vlastně vznikl tak, že jsme s Jáchymem sešli a po jeho poslechu měl sám dobrý nápad, který se nám líbil, samotné točení zabralo se všemi přípravami celý den.

 Čo koncerty? Kde vás budú môcť ľudia vidieť?

Do konce roku nás čeká pár koncertu i mimo Prahu. Drtíme teď nově sestavený setlist a už se nemůžeme dočkat! Zároveň prozradíme, že už teď pracujeme na nových věcech a na příští rok už plánujeme další menší tour. V blízké době oznámíme všechny akce, které nás tento rok čekají.

From Void to Abyss live

 Je v pláne opäť navštíviť aj Slovensko?

Na Slovensku už jsme hráli dvakrát, pokaždé v Košicích, posledně při “The Forgotten Ones” tour, kde nám akci zařídil Róbert Baláž ze Stay Core booking, ještě jednou velké díky za bezkonkurenčně jednu z nejlepších akcí, kterou jsme hráli! Určitě chceme zpět na Slovensko, ale zkusit další města.

Aký je život členov From Void to Abyss mimo kapelu?

Není to nic nevšedního, každý z nás má práci, někdo víc nudnou než ten druhej. Bubeník Johny tráví volný čas ve fitku, kde trénuje další lidi a pejskem Chesterem. Basák Kárl pracovně často cestuje a jinak tráví čas s přítelkyní a kocourem Chedarem. Zpěvák Pain tráví volný čas s přítelkyní a jejich psem Mrs. Yodou a kytarista Jenda věnuje volný čas své manželce a čerstvě narozenému synovi.

 Čo hovoríte na českú scénu?

Myslíme si, že česká a slovenská scéna v oblasti tvrdší/alternativní hudby šla za posledních cca 10 let nahoru. Pamatujeme dřív na nahrávky kapel na bandzonu, které zvukem často připomínaly “garážovou” nahrávku, ono k nám dříve obecně všechno chodilo s velkým spožděním, asi díky předchozímu režimu. V dnešní době se dá ale pořídit kvalitní nahrávka o dost levněji, než kdysi, což je samozřejmě nesmírná výhoda.

Lidé taky o to víc naposlouchávají aktuální hudbu a trendy v žánru a vznikají tak potom kapely, které už dávno míří za hranice ČR/SK, např. Skywalker, John Wolfhooker, Sunset Trail, The Truth is Out There, landless nebo mladí Glad For Today. Někdy před rokem tu kolovalo téma, že lidé nechodí na koncerty tuzemských kapel, z našeho pohledu to není tak úplně pravda, když jde o kvalitní hudbu a neodflákne se promo, tak lidi určitě dorazí v hojném počtu.

Zatím jsme se setkali s víceméně velmi pozitivním přístupem ostatních kapel, řekl bych, že rivalita není moc velká, i když to nikdy neuškodí, přecejen to taky kapely žene k tomu, aby na sobě makaly o to víc.

Tak, to bola posledná otázka. Ďakujem veľmi pekne za odpovede a zároveň by som niekoho z vás rád poprosil o odkaz pre čitateľov.

Děkujeme všem, kteří nás doteď podporovali a poslechli si naše album. Podporujte dál tuzemské kapely, choďte na koncerty a třeba bude v budoucnu světová úroveň na české/slovenské scéně zcela běžná věc.

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/fromvoidtoabyss/
https://bandzone.cz/fvta/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *