Ivin – 4 (EP)

Ivin 4 coverJe to osviežujúce, keď sa k vám dostane veľmi slušne spravený minimalizmus. V našich končinách sa od metalových muzikantov podobné diela takmer nevyskytujú, ale veľa z nás má napozerané zahraničné seriály z Netflixu alebo HBO. Nuž a pri nich je vždy dielkom samým o sebe úvodná titulková sekvencia. To je prvá asociácia, ktorá sa mi vybavila pri počúvaní 4 by Ivin.

Ivan „Ivin“ Babilonský si vonkoncom nekladie v hudbe hranice a keď práve „nedrtí“ fans spolu s Obliterate, venuje sa v skutku originálnej tvorbe, teda aspoň v v kontexte Slovenska. 4 by Ivin nemôžeme nazývať metalovým dielom, ale je jasné, kde sú korene samotného autora. Atmosféra, ktorá sa napriek absolútnemu zvukovému a nástrojovému minimalizmu šinie z týchto štyroch krátkych kompozícií, je unikátna.

Najprv som rozmýšľal, prečo tie nápady nerozvíja ďalej, pretože tá možnosť tam je, a veľká. Zvlášť v druhom tracku máte pocit, že ste sa dostali do „nebeského“ štúdia Mariána Vargu, pri krásnych disharmóniách. Tam si už mozog krásne domýšľa, koľkými smermi by sa to mohlo ďalej vydať. Ale autor sa rozhodol inak. A preto mám pocit, že zámer tkvie práve vo veľmi krátkom žánri filmovej hudby, špeciálne v titulkových pasážach. Tam vidím skvelé uplatnenie podobnej tvorby a už teraz má za mňa parametre, ktoré by sa bez problémov nemuseli stratiť ani na spomínaných streamovacích službách.

Sklamať to môže jedine tých, ktorí od EP očakávajú, hoci v tomto žánri, dlhšie a prepracovanejšie kompozície. To už by však bolo podľa mňa len pre veľmi malý okruh fajnšmekrov. Ak by som si mohol dovoliť jemné odporúčanie Ivanovi, určite choď s týmito dielkami na hudobné portály určené pre audiovizuálnych tvorcov, ako hudebnibanka.cz, videohive.net, shutterstock.com alebo audiojungle.com. A kto vie. Možno už ďalšie podobné skladby z tvojej dielne budeme môcť vidieť aj v spojení so zaujímavými obrázkami.

Lineup:

  • Ivan “Ivin” Babilonský  – gitary

Tracklist:

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Rok vydania: 2020

Vydavateľstvo: Samovydanie

Full album:

Hodnotenie: 4,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *