Irist – Order of the Mind

Opäť sa mi dostáva do rúk juhoamerický death metal a tentokrát som spokojný od začiatku dokonca. Kapela Irist síce v súčasnosti žije svoj sen v Atlante, ale argentínske a čílske korene sú rozpoznateľné okamžite. Tak ako vždy, prahnem po aspoň minimálnej stope domácej kultúry v muzike, ktorá je síce svetová, ale potrebuje aj lokálne vplyvy. Tu si to Argentínčan Pablo Davila a Čiľan Bruno Segovia plne uvedomujú. Síce k sebe do kapely pribrali Američanov Adama Mitchella a Jasona Belisha, ale na spevácky post opäť zalovili v juhoamerických vodách aby ich skompletizoval Brazílčan Rodrigo Carvalho.

Na prvý povrchný posluch možno zachytíte len klasický death metal, ale každá jedna skladba vás čoraz viac postupne presviedča, že zďaleka nejde len o rýdzu podobu tohto žánru. Široká melodika, evokujúca nedoziernosť argentínskej stepy alebo snahu malého človeka obsiahnuť jedinečnosť tejto obrovskej čarovnej časti zemegule, je všadeprítomná. Možno aj vďaka prejavu vokalistu mi to sem-tam trošku evokuje novú Sepulturu, ale Irist má na novinke Order of the Mind vlastnú predstavu o svojej hudbe a tá je skutočne kvalitná.

Veľmi ma bavia tie pozastavenia v skladbách, pár sekundové pasáže na vydýchnutie, zamyslenie sa, obzretie sa za seba, čo ľudstvo pácha a potom zasa dopredu, snáď s ponaučením. Samotná titulka Order of the Mind je síce priamočiarym nákladom, kde lapáte po dychu, ale už hneď nasledujúca Harvester vás vráti na vlnu premýšľania o vážnych veciach a dávkuje to pekne postupne tak, aby to ani na moment neprestalo poslucháča baviť.

Fanúšikovia deathmetalu si tam nájdu svoje, rovnako ako tí, ktorí požadujú aj v tomto žánri progresívnu melodiku a najmä schopnosť vystavať skladby tak, aby v žiadnom momente nenudili. To je to, čo si cením na tomto albume najviac. Chcete ho počúvať ďalej a ďalej a keď skončí, nechcete aby sa to stalo. Nemáte toho stále dosť a možno by ste zvládli ešte raz toľko.

Navyše, viem si predstaviť, že aj naživo to môže byť skvelý zážitok, ak dokážu chalani zvukovo kvalitne sprostredkovať tieto skladby na pódiu. Zaskáčete si, zakričíte si, uvoľníte sa, keď treba, aby ste sa vzápätí opäť zapojili do bláznivého mlyna pod taktovkou tohto juhoamericky-amerického zoskupenia. Ak bude príležitosť, určite si to nenechám ujsť. Skvelú hudbu totiž treba počuť aj naživo, či to vedia chlapci podať aj zoči voči tak, aby to vo vás vyvolalo rovnaké pocity.

Doznieva záverečná Nerve. A ja mám nervy, že sa album končí… Viete čo, idem si ho pustiť ešte raz!!!

Lineup:

  • Rodrigo Carvalho – spev
  • Pablo Davila – gitary
  • Adam Mitchell – gitary
  • Bruno Segovia – basa
  • Jason Belisha – bicie

Tracklist:

  1. Eons
  2. Burning Sage
  3. Severed
  4. Creation
  5. Dead Prayers
  6. Insurrection
  7. Order of the Mind
  8. Harvester
  9. The Well
  10. Nerve

Rok vydania: 2020

Vydavateľstvo: Nuclear Blast

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.iristband.com/
https://www.facebook.com/Iristband/
https://www.instagram.com/iristband/
https://twitter.com/iristband

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *