Surgery – Descent (dvojrecenzia)

Surgery Descent coverToto death metalové kvinteto z Popradu účinkuje na našej scéne od roku 1998. Svoju kariéru začali pod názvom In Silence a tak isto sa nevyhli niekoľkým personálnym zmenám. Debutové EP Pulled by the Rope nahrali v roku 2010 a prvý album Descent v 2012-om.

Kapela ich vydala na vlastné náklady a boli vypredané. Takže CD, ktoré držím v ruke, je vlastne ich reedíciou. Vydal ju Support Underground a šraci ju obohatili o cover Pull the Plug od Death z albumu Leprosy.

Všetko sa nahrávalo, mixovalo a masterovalo u Martina Barlu v popradskom MF studio a tak je zvuk na vysokej úrovni. Album otvára romanticko-brutálne intro, respektíve vražda za tónov Straussovho valčíku ,Na krásnom modrom Dunaji’.

Ďalej sa pokračuje väčšinou v strednom tempe klasického death metalu 90-tych rokov.Akoby si kapela vybrala z minulých ,zlatých’ časov tohto žánru len to najlepšie a vypracovala tak vlastnú zmes, ktorá síce nie je nijako prevratná, ale ukazuje sľubný potenciál.

Osvedčené postupy a melodické riffy dopĺňa rozumne brutálny vokál, ktorý tam pasuje výborne. Nahrávku uzatvára už spomínaná cover verzia, ktorá by určite potešila aj samotného Chucka Schuldinera a vďaka nej pridávam tejto reedícii ešte jeden bod na povzbudenie do budúcnosti.

Album je vynikajúcim základným kameňom, na ktorom možno stavať.

Lineup:

  • Rasťo – spev
  • Rado – gitary
  • Zdenko – gitary
  • Breza – basa
  • Shilar – bicie

Tracklist:

  1. Reality
  2. Little Toy
  3. Descent
  4. Alone in the Regress
  5. Knot in the Head
  6. True Eden
  7. High Time
  8. Absurd Existence
  9. Especially
  10. Pulled by the Rope
  11. Brutality
  12. Useless

Rok vydania: 2012 (pôvodná verzia), 2020 (reedícia)

Vydavateľstvo: Samovydanie (pôvodná verzia), Support Underground (reedícia)

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/Surgery.Poprad/
http://bandzone.cz/surgery

Hodnotenie: 5/6

Autor Janek Lovás (2012 – samovydanie; bez EP Pulled by the Rope)

Po predchádzajúcom EP Pulled By The Rope prichádzajú Surgery s plnohodnotným debutom Descent. V prvom rade musím pochváliť obal CD, ktorý vyzerá veľmi dobre, aj farebne aj graficky upúta na prvý pohľad. Ďalšiu chválu si zaslúži zvuk – Maťo Barla vo svojom štúdiu dosahuje čím ďalej tým lepšie výsledky. Zvuk je podľa mňa jednoducho perfektný – zrozumiteľný, vyvážený, nepreumelkovaný, skrátka parádny.

Čo nás čaká po hudobnej stránke? Death metal v jeho klasickej podobe z 90. rokov minulého storočia, ktorý mieša prvky európskej školy s trochou US prímesi. Prevažne stredné, šľapavé tempo, osvedčené postupy a riffy, ktoré sme síce počuli už miliónkrát predtým, ale stále fungujú na jednotku.

Žiadne krkolomné behy po hmatníku s cieľom zahrať 300 tónov za sekundu, ale ťažké metalové mastenice, nevtieravé melódie, ktoré sa Vám vryjú pod kožu. Vokál sa drží takisto v zavedených líniách, je pomerne zrozumiteľný, hrdelný, dobre posadený do muziky.

To všetko osobne považujem za poctivú metalovú prácu, ktorá prináša príjemné chvíle pri jej počúvaní.

Chalanom teda držím palce v ich ďalšej ceste a hlavne im prajem aby sa CD, ktoré vydali sami za vlastné peniaze dobré predávalo a vrátilo im aspoň časť pomerne vysokých nákladov vynaložených na jeho realizáciu. Koniec koncov robia to hlavne pre nás-poslúchačov a fanúšikov.

Poznámka: Recenzia prvýkrát vyšla v zine Podsvetie

Hodnotenie: 4/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *