Petr Janda (Olympic) – ,,Připravil jsem 17 písní a kapela vyházela vše, co smrdělo popíkem”

Petr Janda Olympic 2020Písať čokoľvek o rockovej legende legiend Olympic je asi úplne zbytočné. Snáď len pre tých, čo nevedia, že majú nový skvelý album “Kaťata”. A ten poriadne kope. Moderný a tvrdý. V celkom dosť momentoch priam až metalový. Takže teraz už odovzdávam slovo tomu najpovolanejšiemu. Dámy a páni, pán Petr Janda.

Dobrý deň Petr. Ako sa máte a ako prežívate túto ťažkú dobu? Priznám sa ja som vírus dostal a nebolo to nič jednoduché. Ako sa chránite aj s rodinou?

Petr Janda: Ale jo dá se. Bydlíme na venkově s celou rodinou a prakticky nikam nechodíme. Na procházky chodíme do lesa nebo po zahradě. Děti mají školu online a já si dělám svoji práci, tedy cvičím, dělám desítky rozhovorů a skládám nové písně. Rozhodně se nenudím.

Chcel by som pogratulovať k novej platni „Kaťata“. Je skvelá. Je neuveriteľné, aké máte kreatívne obdobie. Skutočne za veľmi krátku dobu v podstate 5 albumov a „Trilobit“ sa stal jednou z mojich najobľúbenejších platní Olympicu. Aký vidíte rozdiel medzi poslednými dvoma albumami a ako vznikali „Kaťata“?

Petr Janda: Už jsme si řekli, že Trilobit je sice pěknej, ale pořád se pohybujeme v kruhu a že je třeba do toho pořádně prásknout. Koketovali jsme s myšlenkou, že natočíme opravdu tvrdou desku bez kompromisů.

A já se do toho pustil, i když občas jsemn spadnul do toho meinstreamu. Připravil jsem 17 písní a kapela vyházela vše, co smrdělo popíkem. Nakonec vybrala 11 písní. A Kaťata jsou výsledkem. Paradoxně nám pomohla karanténa, bylo najednou spoustu času a navíc jsme dělali konkurz na nového klávesáka, který nám hodně pozměnil sound.

Nový klávesak

Tento rok od Vás odišiel po viac, ako troch dekádach klávesák Jirka Valenta. Bolo to zo zdravotných dôvodov. Ako sa má? Ste s ním v kontakte? A ako zapadol nováčik Pavel Březina? Poznali ste ho skôr?

Petr Janda: Slíbil jsem Jirkovi, že na tyto otázky nebudu reagovat. Tak se omlouvám. S Pavlem jsme udělali více jak deset koncertů a musím říct, že nás ta změna hodně nakopla.

Podľa mňa ten verejný konkurz na klávesáka bol úžasný nápad a veľmi som si ten live stream užil. Teraz tu máme druhé kolo všetkých zákazov. Neplánujete spraviť ďalší live stream? Tentokrát s celým setom?

Petr Janda: Ano, nejspíš začátkem roku se chystáme na pár koncertů ze studia, první bude o Kaťatech a pak se budeme snažit zahrát různé typy koncertů. Je to zatím v úvaze a v této době se to plánovat moc nedá.

Heavy metal

Musím poblahoželať aj k obalu nového CD. Je to krásny a provokatívny skvost. Pôsobí tak na mňa možno aj preto, že som dolňák. 😀 Je Petr Janda dolňák či horňák? 😀 A ako obal vznikal, a koho to bol nápad?

Petr Janda: I já jsem dolňák. Obal navrhl náš fotograf Michal Matyáš.  Přinesl mi to ukázat hned , jak se dozvěděl, že deska se bude jmenovat Kaťata. Né všem se to líbilo, ale demokratická většina rozhodla. Lepší na obalu takovou krásu, než čtyři chlapské ksichty.

Ako došlo k rozhodnutiu pritvrdiť a zapojiť toľko dvojkopákov? Mám pocit, že Martin Vajgl sa v pár pasážach doslova utrhol z reťaze. Hneď úvod albumu je taký nárez, že som myslel, že počúvam niekoho iného.

Petr Janda: Martin Vajgl je opravdu skvělý bubeník. Dokonce bych si odvážil tvrdit, že je jeden z nejlepších. Krom toho , že neustále cvičí, tak i učí. Navíc skládá a občas něco vydá. Je prostě opravdu velmi aktivní. Přesně jak je to v otázce, ano utrhl se z řetězu. Pustil se do toho tak vehementně , že jsme všichni čuměli.

Olympic 2020

Spomienky

Mám rád aj Vašu sólovú tvorbu. Ako spomínate na tieto nahrávky a nie je nejaký plán na ďalší taký album? Napríklad na čisto inštrumentálny?

Petr Janda: Ano jednu instrumentáku mám rozdělanou, ale je to těžší disciplína než píseň. V písni vám pomůže text a zpěv a to je docela zásadní. Instrumentálka bývá po chvíli docela nudná a proto musí být od začátku až do konce krásná.

Teraz čisto moja osobná otázka pre mňa dôležitá.  Začal som Vás počúvať v dobe albumu „Ulice“. Boli ste spolu s americkou kapelou Boston úplný základ toho, čo dnes ja mám rád. Možno preto milujem tak silné melódie. A Váš album „Bigbít“ ma nasmeroval tvrdším smerom na heavy metal a potom sa to už valilo ďalej. Ako spomínate na obdobie „Bigbít“? Nie je to podľa Vás nedocenená platňa? Mám pocit, že v tej dobe ste sa na chvíľu, akoby stratili z médií. Nebolo to veľmi veľkým pritvrdením pre tie socialistické média?

Petr Janda: Abych pravdu řekl, takhle o tom neuvažuji. Já koukám dopředu a nostalgicky se ohlížet dozadu se mi nechce. Co bylo to bylo mě až tak nezajímá. Mě zajímá co bude!

Prítomnosť-budúcnosť

Sledujete ešte rock/metal scénu v Čechách a u nás? Prípadne nejaký nový objav?

Petr Janda: Ani ne. Znám pár nových kapel, ale nijak se na to nezaměřuji. Doba, kdy jsem vydával rockmapu je dávno pryč.

Keďže v najbližšej dobe sa koncertov asi nedočkáme, ako bude pokračovať kapela Olympic v najbližšej dobe? Nebude podľa vzorca Vašej tvorby nasledovať budúci rok nový album Olympic? 

Petr Janda: Další album je naplánováno až na rok 2022, tedy na dobu, kdy bychom chtěli oslavit šedesátku. Opět jsou ve hře dvě varianty, buď návrat ke kořenům nebo ještě tvrdší varianta.

Ďakujem veľmi pekne za rozhovor, prajem veľa zdravia a nápadov. Záverečné slová k našim čitateľom sú len Vaše. 

 Petr Janda: Milí čtenáři, moc děkujeme za přííň, které se už tak dlouho těšíme. Doufám, že vám naše deska udělá radost. Také doufám, že příští rok se někde na Slovensku uvidíme.

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.bestia.cz/olympic/
https://www.facebook.com/skupina.olympic/
https://www.youtube.com/user/skupinaOLYMPIC
www.instagram.com/skupina_olympic_official/

Foto Petr: Bojars, CC BY-SA 4.0, Wikimedia

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *