Makar Čudra – ,,Pôvodne sa EP malo točiť už v marci”

makar čudraKeď sa tento rok vrátila na pódiá jedna z najväčších legiend slovenského melodického metalu a vydala svoju Best Of kompiláciu, tak len pár ľudí tušilo, že sa už schyľuje aj k vydaniu nového pôvodného materiálu. Nové EP Späť pri živote je už vonku a nenechá nikoho na pochybách, že je Makar Čudra aj v 21. storočí konkurencie schopná a opäť ľahko zaraditeľná k špičke. Som rád, že som dostal možnosť vyspovedať celú kapelu. Takže, pusťme ku slovu Ivana, Harveyho, Rada, Vlada a Mareka.

Ahoj, Makar Čudra. Ako sa máte a ako prežívate túto korona krízu?

Ivan: Ahoj. Snažím sa krízu si nepripúšťať a pracujem na nových songoch a aranžmánoch tak, ako keby ani nebola. 😉

Harvey: Ahoj, zdravíme všetkých čitateľov Metalmania-Magazínu. Momentálne sa máme dobre, sme v skvelej forme a už len očakávame, kedy sa táto kríza skončí, aby sme mohli opäť hrať našu hudbu na pódiách na našich koncertoch pre všetkých fanúšikov.

Rado: Zdar, tak ako väčšina ľudí, v podstate nevieme na čom sme a na čom budeme zajtra, ale snažíme sa veci riešiť s rozvahou. Osobne mi okrem rozumu nič nechýba, teda ak nerátame možnosť hrať koncerty naživo…

Vlado: Mám sa fajn, váľam šunky a som zodpovedný.

Marek: Zdar a sílu nájdeš v syru. No ja som chronicky nezodpovedný 😀 , tak som väčšinou v pracovnom procese, ale aj napriek tomu udrela chudoba na dedinu a príjem sa mi rapídne znížil. Strašne mi chýba živé hranie a som mierne trúdnomyseľný z toho. 😀

Ako ovplyvnila kríza kapelu?

Ivan: Kapelu zastavila v rozbehu, takže sme museli rušiť už dohodnuté koncerty.

Marek: Pôvodne sa EP malo točiť už v marci. Dlho sa nemohlo ani cvičiť a neskôr, keď sme už koncertovali, tak sme nestihli odohrať domáci koncert v Bratislave a zahučalo v ňom pomerne dosť peňazí a času pri príprave. Ale snáď čoskoro to budeme môcť napraviť.

Nové EP

Musím vám pogratulovať k novému EP. Je skvelé a dokonale spĺňa to, čo by od vás človek očakával. Ako ste spokojní vy?

Ivan: Ďakujem. Som maximálne spokojný.

Vlado: S EP som veľmi spokojný, teším sa…

Harvey: Ďakujeme pekne za pochvalu. My sme veľmi spokojní so zvukom, ktorý spravili v štúdiu Shaark naši kamaráti Pavel Hlavica a Petr Nejezchleba. Úplne odhadli to, čo sme očakávali. Skladby znejú skvelo, sú energické, nadupané a dúfam, že sa budú fanúšikom páčiť.

Rado: Ďakujeme. U mňa je to tak, že keď niečo nahrám, tak s tým nie som na 100 percent spokojný asi nikdy, ale s odstupom času si poviem, že presne takto to malo byť. To, čo by som spravil v danom momente, by mohlo byť viac na škodu… Takže áno, nemôžem byt spokojnejší…

Marek: Ja nie som nikdy spokojný. Keby som bol spokojný, tak už nikdy potom nič nevydám. 😀 Ale nie, je to super a baví ma to počúvať, čo sa často nestáva.

Veľmi ma zaujala rozmanitosť nahrávky. Prvá skladba je tradičná Makar Čudra, druhá alternatívny rock a tretia brutálny power metal. Bol zámer táto rozmanitosť? A nepremýšľali ste sa prispôsobiť viac dnešným metalovým trendom? Ja osobne oceňujem, že sme ako fanúšikovia dostali to, čo sme čakali a potrebovali. V prvej sekunde je jasné o akú kapelu ide.

Ivan: Pri aranžovaní týchto songov som vôbec nepozeral na nejakú štýlovosť ani rozmanitosť, ale iba na to, čo sa do toho konkrétneho songu hodí najlepšie. Ak mám byť úprimný, ja takmer vôbec nepočúvam hudbu, namiesto toho v mojom domácom štúdiu hrám, skladám a aranžujem.

Vznik nahrávky 

Ako vznikal materiál? Ako prebiehala spolupráca medzi autorom všetkej hudby v histórii Makar Čudra, Ivanom Kutným, a novým spevákom a textárom Harveym Havranom?

Ivan: Tieto tri songy boli napísané už dávno, ale s odstupom času som kompletne menil aranže. Keďže poznám rozsah a rôzne výrazy Harveyho spevu, tak som tie songy pretransformoval do jeho optimálnej polohy, a na skúške sme riešili už iba detaily.

Harvey: Ivan napíše hudbu a pošle skladbu ostatku kapely alebo si ju nahráme na skúške. Dohodneme sa, o čom bude text, a ja potom text napíšem, upravíme ho tak, aby všetko sedelo. Naučil som sa v tejto kapele písať texty viac profesionálnejšie, aby všetko sedelo rytmicky a hodilo sa do hudby.

Marek: My všetci si veci spravíme po svojom a Ivan to buď schváli alebo nie. No v poslednej dobe už sme na jednej vlne a práca sa doslova zrýchľuje.

Nahrávanie prebehlo v štúdiu Shaark. Išlo všetko podľa vašich predstáv?

Ivan: Absolútna spokojnosť.

Marek: Ja už tam točím všetko, čo je moje, a čo neberiem ako kšeft a prácu. Mal by som tam mať prechodné bydlisko. 😀

Rado: Shaark je už legendárne štúdio a chalani (Pavel a Petr) presne vedia, čo robia. Navyše, nebolo to prvýkrát, čo sme tam niečo točili a vedeli sme, čo od toho očakávať. Vždy sa veľmi teším na Moravu a na prácu v štúdiu, lebo tam panuje pohoda a bez nej to je silené… Kopec zábavy a nezmazateľných (ne)spomienok…

Vlado: V Shaarku sa mi vždy perfektne pracuje. Myslím, že tentokrát sme dosiahli najlepší zvuk…

Harvey: Ako som už spomenul skôr, chalani v Shaarku presne vedia, čo od nich čakáme, a splnia presne to, čo treba, aby bola hudba nahratá čo najlepšie. Nahráva sa naživo, a potom len dolaďujeme chybičky, čím majú skladby taký živý zvuk.

Texty

Harvey, povedz mi prosím niečo o nových textoch…

Harvey: 1916 – je text o bitke na rieke Somme, jednej z najhorších kapitol v histórii ľudstva. Je to protivojnový text o nezmyselnosti vojny. Hriešnik – je o dobre a zle v ľuďoch, každý má svoju temnú aj svetlú stránku a nikto nie je iba dobrý či zlý.

Každý je tak trochu hriešnik. Karty s diablom – je o ľuďoch, ktorí zapredávajú svoju dušu za peniaze, za slávu. Nakoniec, aj keď si myslíte, že máte v ruke tromfy, „diabol“ ich má viac a nakoniec aj tak vyhráva a vy strácate svoju dušu.

Nedávno ste vydali kompiláciu so všetkými singlami najslávnejšieho obdobia. To je doslova vysnívaný počin. Ako k tomu došlo a aká bola práca na kompilácii?

Ivan: Pre mňa skoro žiadna. Všetko si to naplánoval a zrežíroval Marek.

Marek: Bol to môj sen. Lenže neexistovala žiadna surovina, z ktorej by sa to dalo spracovať. Ani poriadne MP3. Hlavne tie staré veci. Tak chvíľku sme chceli, že tie staré veci nahráme ešte raz. Ale to bolo podľa nás znovu objavovanie teplej vody.

Hlavne, keď tie kultové veci sa dali nájsť na YouTube alebo za 5 minút stiahnuť z netu. No neskôr za pomoci fanúšikov z celého Slovenska som zohnal všetky single v naj kvalite ako sa vôbec dala a mohol ich poslať do Shaarku na remaster, kde spravil Pavel Hlavica skvelú prácu a mohlo sa to vydať. Gitarista Rado spravil obal a išlo to do výroby. Má to obrovský úspech a vypredáme to skoro.

makar čudra

Koncerty

Na konci leta ste zahrali aj nejaké koncerty. Ako ste s nimi spokojní?

Marek: Boli skvelé. Na Moravu dorazili dokonca ľudia z Čadce, aby podporili. Skvelé. Škoda, že tá Bratislava už neprebehla.

Ivan: Celá kapela má nesmiernu chuť hrať, a to je vidieť aj cítiť na koncertoch. Teším sa a užívam si to.

Vlado: Jeden lepší ako druhý 🙂

Harvey: Koncerty dopadli dobre, keďže sme nevedeli dopredu ako budú ľudia reagovať na novú zostavu a skladby, ale nakoniec sa ľudia bavili na staré aj nové skladby a dostali sme pochvalu, že kapela v tejto zostave šlape dobre.

Rado: Koncert ako taký by mal byť vyvrcholením úsilia každého muzikanta, niečo ako orgazmus, na ktorý sa všetci tešia. Tie akcie, ktoré sme odohrali, sa u publika stretli s veľmi pozitívnou odozvou a to je na nezaplatenie. Vidieť ako sa ľudia bavia, spievajú a tancujú spolu s vami je top.

Čo teda do budúcnosti? Koncerty, album, klip?

Ivan: Koncerty áno, klip áno, a s albumom by som ešte počkal, aj keď materiál by už naňho bol.

Marek: Všetko toto bude. Postupne sa bude makať aj na veľkom albume. Máme teraz trochu času. Vyšli nám dve CD behom pár mesiacov, tak sme zatiaľ v pohode. Samozrejme by som album chcel vidieť vonku čím skôr, najlepšie do roka a do dňa, ale teraz nás čaká ešte nájsť poriadny manažment a nie taký zelovocársky ako robím ja. 😀 Prípadne aj vydavateľ, čo má viac možností ako ja a Mars Group.

Všetko je vo hviezdach. Ja myslím, že v najbližšej dobe klipy a koncerty a média. A album, keď bude ideálna doba. I keď by som veril, že za pol roka by bolo čo točiť.

Marek: Ja myslím, že toto EP je také zúčtovanie s minulosťou a album bude zas iný. Uvidíme, kam nás zaveje. Keďže Ivan hudbu skoro vôbec nepočúva a nesleduje trendy, tak toto je v podstate tá najúprimnejšia forma výpovede.

Noví členovia

Harvey, musím ti pogratulovať, lebo sa ti podarilo nahradiť dve veľké osobnosti slovenského spevu. Ako si sa k tomu staval, keď si si musel obuť topánky Petra Slivku a Otta Weitera?

Harvey: Musím podotknúť, že každý spevák, ktorý v Makar Čudre kedy spieval, bol vždy veľmi kvalitný a každý iný. Áno, mal som rešpekt, keďže také osobnosti slovenskej hudby a nielen metalovej ako Peter či Otto je veľmi ťažké nahradiť. Preto som sa nikdy nesnažil byť nejakým náhradníkom, či kopírovať ich štýl, ale snažím sa byť sám sebou. Zatiaľ sú na môj spev dobré ohlasy, čo ma teší.

Makar Čudra znie technickejšie a divokejšie ako v minulosti. Čím to podľa teba je?

Ivan: To je práve tou kvalitou, chuťou a skúsenosťami muzikantov s prispením kvalitnej techniky.

Chalani, boli ste fanúšikmi Makar Čudra pred vašim nástupom do kapely?

Rado: Áno, bol to základ môjho hudobného vzdelania 🙂

Vlado: Pamätám si, ako mi v 2001 spolužiak na gymnáziu pustil klip Strigy so slovami “aha ako tu Otto Weiter dáva”. To je asi ten moment, kedy som začal fandiť.

Harvey: Áno, som fanúšikom Makar Čudry už desaťročia, a som rád, že kapela funguje a som veľmi rád, že môžem kapele pomôcť napredovať aj ja, táto kapela si to zaslúži.

Marek: Ja som fanúšikom od roku 1988 a neskôr som v Dome ROH ako dvanásť ročný videl Makar Čudra a Vitacit. To bol môj prvý metalový koncert. Keby som v tej dobe vedel, že budem v Čudre hrať a Dodo Doležal z Vitacitu bude môj kamoš, tak mám v noci polúcie. 😀

Kapela

Ivan, ako sa spolupracuje s chalanmi? Dokázali plniť tvoje požiadavky?

Ivan: Marek nás všetkých jednoducho našiel a z môjho pohľadu optimálna zostava, aká tu ešte nebola.

Aké sú reakcie na kompiláciu, EP a novú zostavu?

Ivan: Ohlasy ďaleko nad očakávania.

Marek: Kompilácia je naozaj ospevovaná. EP ešte toľko ľudí nepočulo, ale fans si ju objednávajú automaticky.

Budúcnosť

Ivan, ako vidíš budúcnosť kapely?

Ivan: Koncerty, koncerty a koncerty.

Poprosím vás o nejaký odkaz či pozdrav našim čitateľom…

Ivan: Prajem všetkým veľa dobrej muziky.

Rado: Držme si všetci navzájom, aby sme sa čo najskôr stretli na koncertoch a festivaloch a nie len na Fejsbúkoch a virtuálne…

Harvey: Ďakujeme za podporu, počúvajte naše nové EP a podporujte ďalej slovenskú metalovú scénu.

Vlado: Vydržte to a buďte zdraví, aby sme sa už čo najskôr videli na pódiách.

Marek: Držte sa všetci. Tešíme sa na vás a vypočujte naše nové veci, poobjednávajte náš merch, ak chcete, a hlavne si užívajte v každej dobe. Nie len keď vám to nezakazujú. Rock On!

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.makarcudra.sk/
https://www.facebook.com/makarcudraheavymetal/
https://bandzone.cz/_113835

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *