Makar Čudra – Späť pri živote (EP) (dvojrecenzia)

Makar Čudra Späť coverMakar Čudra bola najúspešnejšia heavy metalová formácia osemdesiatych rokov. Podobne ako iné kapely tej doby, dlhý čas produkovali len single. Pred 89-tym sme tu mali úžasnú scénu – Makar Čudra, Dereš, Krakatit, Hematit, Metalinda, alebo Kobra.

Plnohodnotný album u nás na Slovensku (ak nepočítame Čechy) vydali jedine Morávaci Titanic. Tublatanka a heavy metal to je krivkajúce pomenovanie.

Keď padol socializmus, padla aj väčšina zmienených kapiel. Väčšinou to boli podnikateľské dôvody. Po socíku v rámci áčkovej metal scény chvíľu produkovala Metalinda, neskôr sa o to pokúšali Sexit. Ale ináč heavy metal akoby sa úplne stiahol do undergroundu.

Keď sa niekto pokúsil u nás prelomiť tú overgroundovú bariéru, tak to boli tvrdšie kapely (Gladiator, Mephisto). Nikdy to však nedopadlo dobre.

Makar Čudra sa vrátila niekoľko krát a vždy s veľkou kvalitou, hlasitosťou. Pri poslednom návrate v roku 2008 aj s pravidelnými návštevami TV a poriadne viditeľní. No každému pri tom pokuse muselo byť jasné, že tadiaľto cesta nevedie.

Ottom Weiterom spievané zmetalizované covery pôsobili trápne. Gitarista a autor Ivan Kutný sa obklopil novými členmi, aby sa vrátili na scénu ako plnohodnotná hard ‘n’ heavy zostava, ktorá sa nebojí ísť undergroundom a robí hudbu pre radosť a na najvyššej úrovni.

Kapela najprv vydala kompiláciu všetkých singlov 1987 – 2014. Na coververzie z posledného obdobia sa vykašlala a ani nie 4 mesiace po nej vychádza EP v novej zostave a novým materiálom.

Najzásadnejšia otázka samozrejme ostáva ako uspel nový spevák Harvey Havran. A odpoveď je podľa mňa jednoznačná. Uspel. Vždy som ho mal za skvelého speváka, ale tu v Makar Čudre ho často ani nespoznávam.

Materiál napísaný Ivanom Kutným vždy obsahoval výnimočné melódie a u Harveyho iných angažmá išlo vždy viac o agresiu, ako silné melódie nonstop. Spieva výborne a textová stránka je výborná.

Zvuk zo štúdia Shaark sa mi páči a krásne tlačí. EP obsahuje tri songy, každý úplne iný. Karty s diablom sa nesú v klasicky Makar Čudrovskom duchu aj keď v modernom zvuku a aranžmáne.

Hlavne čo je moderné, je inštrumentácia od nových členov, ktorí sú naozaj vynikajúci. Druhá skladba Hriešnik je hudobne veľmi alternatívna a tretia 1916 je zas ukrutný power metalový guľomet.

Všetky tri skvelé a nemôžem si pomôcť, ale ku klasicky MČ melódiám a náladám, modernej inštrumentácii, mi tam doslova presvitá akoby vplyv kanadských prog rockových kapiel Saga a Rush. Vôbec aj napriek štýlovej podobnosti tam nenachádzam vplyvy kapiel ako napríklad Iron Maiden, Judas Priest, či Helloween. Je to môj osobný názor.

Čo mi na EP vadí je všadeprítomný reverb efekt na gitarách. Ten na začiatku prekvapí a na konci CD už vadí. Vytvára taký space efekt a ono to možno je progresívne a v niektorých žánroch moderné, ale tu je to podľa mňa použité navyše s výnimkou skladby Hriešnik, ktorá je na tom postavená a je famózna. Ale opäť len môj názor.

Makar Čudra spravila jediný rozumný ťah čo sa dal z ich strany a splnila očakávania podľa mňa na sto percent. Dokonca prekvapila a nabudila na budúcnosť. Moc sa teším na koncerty a celú platňu snáď čoskoro.

Lineup:

  • Harvey Rabensblut – spev
  • Ivan Kutný – gitary, doprovodné vokály
  • Radoslav Nedbálek – gitary, doprovodné vokály
  • Vladimír Harasnik – basa, doprovodné vokály
  • Marc B.K. – bicie, doprovodné vokály

Tracklist:

  1. Karty s diablom
  2. Hriešnik
  3. 1916

Rok vydania: 2020

Vydavateľstvo: Mars Group

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.makarcudra.sk/
https://www.facebook.com/makarcudraheavymetal/
https://bandzone.cz/_113835

Hodnotenie: 5,5/6

Autor Thomas Kai

Bratislavská 80-tková legenda Makar Čudra pred časom vydala kompiláciu starých (nahraných – no nevydaných) skladieb. Keďže ohlásili novú zostavu, tak logickým krokom bolo vydanie nového materiálu. Ním je trojskladbové EP so symbolickým názvom Späť pri živote, akási predzvesť plnohodnotného albumu.

Hneď v úvode (Karty s Diablom) budete počuť, že hrať a samozrejme ani tvoriť rozhodne nezabudli.  Menšie obavy vzbudzoval nový spevák Harvey, známy z kapiel Strygon, Sighisoara, Daggerose… Predsa nahradiť niekoho ako Oto Weiter, resp. Peter Slivka nebolo jednoduché.

Hlasovo je síce iný, no do Makar rozhodne patrí. Ak si vypočujete druhú skladbu Hriešnik určite mi dáte za pravdu. Pochváliť si zaslúži aj rytmická sekcia – basák Vladimír Harasník a bubeník Marc B.K. (zároveň členovia Janesession). Hrajú hlavne v stredne-rýchlych tempách, v poslednej protivojnovej 1916 si však do sýtosti užijete dvojkopákove rytmy.

Návrat na scénu u Makar Čudra rozhodne mal zmysel. Potenciál novej zostavy však naplno ukáže spomínaný full album.

Hodnotenie: 5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *