Jiná hudba – Czech Experimental and Progressive Compilation (2LP)

Jiná hudba Czech Experimental and Progressive Compilation coverDysphoricam Audio Productions je nový nezávislý brnenský undergroundový label, ktorý chce vydávať jedinečné a netradičné kompilácie žánrov ako prog rock, mathcore, kraut, zeuhl, freejazz noise, technický / progresívny / avantgardný death metal, indie, post a podobné hlukové mystériá. Polovicu z tých slov vidím prvý raz, tak ma toto dvojalbum zaujíma. Túto debutovú, ručne signovanú limitovanú edíciu bizarností, k nám sa dostalo číslo 196 / 500, tvorí 8 kapiel od našich susedov. Zaslúži si podrobnejší opis.

Na platni Duchovnej sú to lyrici, zo strany druhej nespútanci. Na Materiálnej doske sú ďalší účinkujúci v kováčskej dielni spolu s milovníkmi kávy. Všetko je prehľadné, na vnútornej strane 2LP je mapa Českej republiky, čo považujem za skvelý nápad. Každá z kapiel dodala na výberovku nový materiál. Celé sa to pohybuje na plochách prog rock/math, avantgarde metal, rock/krautcore a industrial noise/jazz. Nahrávalo sa v rôznych štúdiách, zjednocujúci mastering urobil Tomáš Vtípil. Už roky neexistujú pochybnosti, že Česi sú odborníci na šialené hudobné telesá.

Čo je vlastne zvuková avantgarda? Je to predvoj, rýchle striedanie nových smerov, ktoré vyskočili zo starých, ale paradoxne opäť bezprecedentných spoločenských problémov, (pretože nadobudli nové rozmery) ako sú strata ideálov, blížiaci sa vojnový konflikt, rýchle životné tempo a silnejúca kapitalistická civilizácia. Je to experiment, nová tvorba, rozpor medzi snom a realitou. Je to vzbura proti všeobecným konvenciám. Subjektivizmus, individualizmus, pesimizmus, surrealizmus. Hudobníci sa snažia preniknúť do podstaty skutočnosti na základe estetického zážitku tvorcu a opísať ju pomocou symbolov. Nahrávke nemožno uprieť impresionisticko- dadaistické posolstvo a snahu šokovať.

Album otvára minimalistický Blachut a ich alternatívny krautcore/rock s akordeónom, spevom vtákov a ranami sekery. Niektorí členovia tohto kvarteta hrali v legendárnej brnenskej accord-core kapele Maso.

Masáž z Prachatíc je podivný hybrid HC, alternatívnej grindcoreovej akustiky a punkového kabaretu s básňami J.H. Krchovského z dekadentnej zbierky ,,Nekonečný kalendář”. Trio s členmi grind/hc priekopníkov Gride.

Za electro/noise/industrial/jazzovým projektom Ohne Stunde Minuten (Most) stojí zakladajúci člen českej industrial/noise legendy Napalmed. Fakt desivé zvuky priemyselnej spoločnosti s odkazom na Einstürzende Neubaten sú vhodné ako soundtrack k Čapkovmu románu Krakatit, alebo R.U.R.

Zo Suchej u Nejdku prichádza o niečo počúvateľnejšia eá, ktorá reprezentuje zmes djentu, mathcoru a prog/zeuhl s alternatívnym jazz metalom a fučaním parného stroja.

Pre nebojácnych metalistov je tu Mankurt (Lázne Bohdaneč), nová kapela dvoch nadšencov zo spolkov Altvater Gebirge a Lionel Dixit. Produkujú drsný, surový a experimentálny death/grind/garage-mathcore.

Podobne tak Duobetic Homunkulus z Brandýsa nad Labem ponúkajú svoju avantgardnú víziu experimentálneho tech/death/grindu. Obaja z tohto dua boli súčasťou slávnej českej grindcore bandy !T.O.O.H.!

Massola je palica, ktorou kat vo Francúzsku 16.storočia dával odsúdeným smrteľné rany do spánku. V súčasnosti je to ostravské neandertálne freejazz grindové duo, ktoré má v psychedelickom rodokmeni predkov ako Painkiller, Scorn, Naked City, MCh Band, či Plastic People of the Universe. Bicie a alt saxofón kombinujú prvky avantgardnej rockovej improvizácie a power noisecore. Nečudo, keď bubeník slúžil v grind/violence kapelách Social Deformity a Sheeva Yoga.

Nachttante z Brna, to je inštrumentálne temné ,trio’ so špecializáciou na dark/sludge/jazz metal v jednej ruke so sugestívnym garážovým doom rockom.

Toto všetko tvorí nevídaný halucinogénny svet hudby a hluku. Celkový dojem nech si poslucháči ,doriešia’ sami. Za celkové prevedenie udeľujem plný počet bodov. Význam takej avantgardy, ktorá vyžaduje oddanosť, stúpne až po rokoch.

Tracklist:

  1. Blachut – Intro/Smysl
  2. Masáž – Leden
  3. Masáž – Únor
  4. Masáž – Březen
  5. Masáž – Duben
  6. Masáž – Květen
  7. Masáž – Červen
  8. Masáž – Červenec
  9. Masáž – Srpen
  10. Masáž – Září
  11. Masáž – Říjen
  12. Masáž – Listopad
  13. Masáž – Prosinec
  14. Ohne Stunde Minuten – OSMinut
  15. Phill Et
  16. eá – Phakt Amt
  17. Mankurt – Nícení struků
  18. Mankurt – Od strojů!
  19. Duobetic Homunkulus – Oharky železa
  20. Duobetic Homunkulus – Fotosyntéza
  21. Massola – Aokigahara
  22. Massola – Hekatombé
  23. Massola – 11 Cutting Moments
  24. Massola – Tinnitus Report
  25. Nachttante – sturmlineführer

Rok vydania: 2020

Vydavateľstvo: Dysphoricam Audio Productions

Linky:
https://www.dysphoricam.cz/
https://www.facebook.com/Dysphoricam Audioproductions/
https://dysphoricam.bandcamp.com/album/jin-hudba-czech-experimental-and-progressive-compilation/

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *