Refore – Built to Nothing (dvojrecenzia)

Refore Built cover

Refore Built coverValašský thrashový uragán Refore vydal v máji svoj majstrovský debut „Built To Nothing“ z roku 2021 vo formáte LP. Šraci na seba najprv upozornili vydaním EP ,,Social Failure”, ktorý vzbudil nebývalý ohlas a okamžite zaradil túto kapelu do prvej ligy.

Táto formácia vznikla v Štítné nad Vláří v roku 2016 a prešla mnohými personálnymi zmenami.

 Zbytočne skonštruovaný

Ľudstvo si vykračuje do pekla ,,jako na špacír”. Všetko sa začne pálením kníh. Jedinec sa snaží niečo zmeniť, ale nejde to, pretože je stále človek. Je zviazaný konvenciami. Nakoniec zomrie v kresle, pri počúvaní Refore. Určite niečo tušil.

Napriek nihilistickému názvu a obsahu sa dočkáte životaschopného, čistokrvného a agresívneho thrashu. Úprimná láska hlavne k Slayer, Kreator, Nuclear Assault, Exodus a vlastne celkový obdiv k tvorbe európskych a zámorských kapiel 80. rokov je nesporný. Nádherne drsná skladba ,Something To Say’ pripomenie Metallicu v jej najlepších rokoch.

Refore skonštruovali novodobú podobu starého štýlu. Vaše hlukovody budú rozdrvené za 45 minút. Thrashová scéna je totiž za posledné roky na Slovensku a v Čechách na vzostupe.

Verdikt

Refore nahrali naliehavé a razantné varovanie pred značne upravenou verziou reality. Je nové hrozby moderné riešiť, alebo ich moderne ignorovať? Pri počúvaní ,,Built To Nothing” si odpovedzte sami.

Rok vydania: 2023

Vydavateľstvo: Smile Music Records

Youtube ukážka:

Hodnotenie: 4,5/6

Autorka Lidka Horvátová

S kapelou Refore som sa zoznámila pred pár rokmi. Ich EP Social Failure sa mi naozaj páčilo – z hodiny na hodinu som stala ich fanúšikom. Pripúšťam, že to bola jedna z pohnútok, prečo som začala podrobnejšie sledovať thrash. Je faktom, že na ich novinku som sa tešila viac ako na koniec korony. Aktuálny, tentokrát full album, Built to Nothing vyšiel 6. marca 2021. Medzi nami, je to dobré, teda ale pekelne dobré.

Nájdeme tu jedenásť parádnych vypaľovačiek, dravé gitarové riffy, výrazný hlas, bicie, ktoré vám okamžite vlezú do hlavy. Dohromady je to thrash, aký sa každému fanúšikovi bude páčiť. Mňa najviac zaujala Nobody Can Save Me.

Má to ten správny zvuk, kopec energie a primeranú nasratosť. Aj keď sú Refore stále na začiatku svojej kariéry, ich muzika určite neznie začiatočnícky. Kapela má skutočne našliapnuté medzi to lepšie, čo v tomto štýle existuje.

Piesne so zaujímavou výpoveďou o živote, ktorý nedáva zmysel, v ktorom ste lapení a nie je tu nikto, kto by vás zachránil. Aká je vaša cena? Aký je váš osud? Prečo tu zostávať? Cítite sa ako cudzinec vo vlastnom tele, túžite odísť, zbaviť sa bolesti a občas nezostáva iná možnosť, len to skončiť.

Refore je kapela, ktorá má potenciál a ich novinka je toho dôkazom.

Lineup:

  • Franta Tkadlec – spev, gitary
  • Matěj Fišer – gitary, doprovodné vokály
  • Karel Chromáček – basa, doprovodné vokály
  • Dominik Šuchma – bicie

Tracklist:

  1. Trapped (intro)
  2. Lifeless
  3. Nobody Can Save Me
  4. Your Price
  5. Reason to Exist
  6. Something to Say
  7. In the Name of the Law
  8. Where Is Your Heaven
  9. Built to Nothing
  10. Without Control
  11. Reflection of Society

Rok vydania: 2021

Vydavateľstvo: Support Underground

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/reforethrash/
https://bandzone.cz/refore
https://refore.bandcamp.com/
https://www.youtube.com/channel/UCfRbmTQqUI93NkTIEzEopUg

Hodnotenie: 4,5/6


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *