Petr Kohoutek (Melissa) – ,,Nová deska je myslím dobrý výsledek zavřeného roku”

Peter Kohoutek Aj česká acoustic/folk kapela Melissa nelenila a počas pandémie pripravila nový album, ktorý bol nazvaný jednoducho – Folk. K jeho nahrávaniu si prizvali aj dvoch slávnych hostí – basáka z Turba a bubeníka Olympicu. V čom sa líši od posledného počinu A Due part II.? Kde bude kapela najbližšie koncertovať? Dočkáme sa niekedy aj ich dávno plánovaného folk metalového albumu? Aj na to odpovedal gitarista Peter. 

Zdravím Peter, tak ako to vyzerá s novým albumom Melissy?

Petr Kohoutek: Ahoj, zdravím Tě a s Tebou všechny čtenáře. Album je venku. Z výroby u Regtime rec. přišlo před víkendem. Zájemci o CD nám můžou napsat na naše profily a my album pošleme.

Postupně bude k mání digitálně nejen přes náš web, ale zase skoro všude. Dáme včas vědět. Zatím ho tak mají ti, co album podpořili již v průběhu nahrávání a začínáme to rozesílat, ale určitě to ještě doženeme. Nezvládneme všechno hned v jeden den. Treba vydržať.

Skús povedať v čom sa bude líšiť od doteraz vydaných albumov?

Petr Kohoutek: Ještě před pár dny jsem si myslel, že budu mít snažší odpověď, ale asi to tak snadné nebude. 🙂 Už jsem slyšel názor, že je album ještě folkovější, než Taverna, ale já nevím. Můj nebo náš pocit je ten, že má naopak v něčem k bigbítu malinko blíž, přestože jde o akustickou muziku.

Nechali jsme si trochu volnější ruce, takže ano, jsou tam i folkovější písničky nebo řekněme klidnější. Pak jsou součástí alba dvě instrumentálky, jedna opět víc ovlivněná středověkem a druhá trochu renesanční muzikou.

Asi sedm písniček je opět zařazeno hodně do historie a kdyby třeba balada Slepý tulák měla například metalové aranže, nikdo by nesondoval, jestli to je nebo není folk a přitom by šlo o tu samou písničku. 😉 To je zrovna vážnější příběh. Možná je to ale tím, že jako autor vím jen já, o čem ty písničky ve skutečnosti jsou.

Druhá taková jsou Kostky. Taky vážná skladba, ve které nám ale zahrají dva podstatně slavnější hosté. Bob Šťastný, baskytarista skupiny Turbo a Martin Vajgl, bubeník skupiny Olympic. Ti si spolu dají rytmiku v této jedné skladbě. V další historické písničce ale zase máme třeba harfu nebo buzuki. Jen ta elektrická kytara tu není, ale pro mě není nejdůležitější.

Skladba si řekne sama o to, co v ní má znít. Taky je tu celkově myslím víc rychlejších pasáží, než dřív. Nakonec základ třeba Apocalypticy jsou taky jen čtyři čela a jsou považováni za metalovou kapelu.

Van Canto jsou jen hlasy a taky jsou v metalové škatulce a obecně teď zase je víc kapel, které dělají koncerty nebo streamy akusticky. My ale udělali jako první klipy právě k těm trochu pro Melissu netypickým písničkám, jako je Bailarina, ale ještě není všem dnům konec. Tak si vyber..

Ako prebiehalo jeho nahrávanie?

Petr Kohoutek: V podstatě stejným způsobem jako dřív, ale přesto jinak. Ve stejném studiu se zvukařem Mattym, jenže to tentokrát trvalo celé víc jak rok. Jo, na té desce je víc jak rok a půl prakticky každodenní  práce a rok jsme to jezdili průběžně nahrávat. Podle toho, co bylo možné. Některé dny byl problém i vůbec přejet kvůli covidu z domova do studia.

Jen tu basu nahrával Bob jinde a Martin bicí taky poslal nahrané. Jinak stejně jako dřív. Vyhovuje nám to tak jak to je. Sejdeme se podle potřeby a možností s Mattym ve studiu, dáme si kafe a jdeme nahrávat.

Tentokrát využili aj zbory…

Petr Kohoutek: Trochu. V několika písničkách se ukázalo, že je potřeba konkrétní pasáže vytunit více hlasy, aby zněly tak, jak mají. Živě se bez toho částečně obejdeme a částečně se to doučujeme. Je to ale vše pojato celkem decentně myslím, právě proto, že živě to stejně udělat nemůžeme.

V žádném případě těch pár hlasů nebudeme pouštět odněkud z tabletu. Nakonec posoudit to vše můžete sami poslechem alba nebo návštěvou na některé akci.

Melissa 2021

Všetky albumy Melissy zatiaľ vyšli ako pekný digipack. Neuvažovali ste niekedy aj nad formátom LP?

Petr Kohoutek: I tentokrát je Folk jako digipack. Jo, už mě napadlo, že naše obaly Taverna a Folk by byly na formátu LP ještě hezčí, ale zatím nejsme schopní se finančně dostat na přijatelnou úroveň vzhledem k našim možnostem. Bohužel. Ale uvidíme, jak se věci časem posunou. Máš pro nás nadšeného sponzora?

A čo koncerty? Môžeš už povedať nejaké termíny?

Petr Kohoutek: To je v našem případě stále ošemetná věc. On totiž nikdo neví, co skutečně bude možné uspořádat a veškeré plány jsou tedy ve stavu: „ .. pokud to situace umožní“. Sledujte naše profily. Tam je vždy vše co nejaktuálnější.

Pokud se ale o prázninách vydáte k nám, tak každý čtvrtek v Kutné Hoře před 22 hodinou společně s divadlem Za oponou hraje Melissa v programu Tajemné kutnohorské pověsti ožívají, což jsou dvě hodiny nočním městem s naší muzikou a scénami z historie Kutné Hory. Udělejte si na výletě čas a zastavte se.

Pak třeba 11.9. hrad Ledeč nad Sázavou. Nějaké další se ještě najdou, ale těžko teď něco potvrdit.

Rádi bychom vyrazili i na Slovensko, ale trochu se bojím, že i tu bude zatím situace podobná. Jinak ale jsme připraveni na akce typu historických oslav, městských slavností, nebo třeba na hrady vyrazit i k vám. Klidně nás někam doporučte, jestli chcete. Budeme rádi.

Jo, je nějak otevřená možnost, že bychom 2.7. hráli před Čechomorem, ale moc o tom nevím, takže buď zavolají, v kolik tam máme být, nebo taky ne.. Tak to je.

Tento a min. rok bol pre muzikantov ťažký. Ako ste prežívali korona krízu?

Petr Kohoutek: Jak jsem zmínil, nám ten rok bohatě zabrala studiová práce a všechny starosti kolem desky. Tentokrát jsme vlastně neměli vše nachystané předem. Některé písničky vznikaly právě až během toho roku. Měl jsem kolem Melissy víc práce, než když se hrát smělo. Jsem ale rád, že bylo co dělat. Bylo to potřeba. Nejhorší by pro kapelu bylo, kdyby nedělala nic, i když covid komplikoval, co mohl.

Viem, že ohľadom očkovania bol u vás pekný chaos (jak u nás), ale podarilo sa vám už zaočkovať?

Petr Kohoutek: Osobně s tím vůbec nemám problém, takže jsem byl celou dobu v klidu a momentálně jsem po první dávce. Kdyby na mě ale třeba vakcína nezbyla vůbec, bylo by mi to taky jedno. Ta hysterie, hlavně na soc. sítích byla někdy až úchylná. Třeba Lucka si ale covidem prošla a není to úplně sranda. Takže zodpovědný přístup je myslím na místě, ale ne nějaké vyvolávání strachu.

Třeba jsem měl štěstí, ale panika by byla stoprocentně horší. Vyrostl jsem v době, kdy se nás ani nikdo neptal. U doktora jsem se dověděl, že mám prošlé očkování, ani nevím na co, a než jsem se otočil, měl jsem v sobě injekci a nazdar.. Takže klid.

Většina kapely už je naočkovaná. Bez toho by nás stejně za chvíli nikam nepustili.

Aké máš plány po vydaní albumu – neuvažuješ opäť o ďalšej inštrumentálnej muzike?

Petr Kohoutek: Teď mám v plánu se z toho všeho nezbláznit, ale nevím, jestli se mi to podaří. 🙂 Ale vážně. Album vyšlo s podporou lidí, kteří nám pomohli ještě před vydáním CD a teď je třeba jim vše vrátit.

Rozeslat ať už samotná CD nebo digiverze s alternativním „nočním“ obalem, je potřeba se postarat o kapelu, protože by spoluhráči taky chtěli trochu volna a já jim musím říct, kdy to jde bez komplikací a sháním samozřejmě koncertní příležitosti ještě na letošní rok, protože nikdo neví, co bude za pár měsíců atd.

Dopracoval jsem se do stavu, kdy jsem se přistihl, že nevím, na co a komu vlastně v mailu odpovídám. 🙂 Je toho fakt dost, ale vybral jsem si to. Musím makat, jinak by kapela rok nicnedělání nemusela ustát. Nemůžeme si to dovolit. Nová deska je myslím dobrý výsledek „zavřeného roku”.

A čo folk metalový album, ktorý si kedysi dávno plánoval?

Petr Kohoutek: No, možná i plánoval, ale pak, před těmi dvěma lety se měnila sestava a teď na to není správná chvíle a ani vlastně pro bigbít nejsme kompletní. Nefungovalo by to a navíc jsem si nedávno poslechl nějaké své starší nápady a je dobře, že jsme je tehdy  nedotáhli.

Texty bych bral prakticky beze změny, ale muzika nebyla na potřebné úrovni. Navíc mám v záloze muziku na prakticky další dvě akustické desky, takže se nechme překvapit. Sám nevím, co nás potká a kam se co vyvine.

Pro mě je fakt ta forma nebo chceš-li hudební styl už druhořadý. Důležitý je obsah, emoce, výraz a to, co s tím souvisí. Bez rozdílu stylů. Tak to mám u metalu a stejně tak třeba u folku. Je to pro mě výrazový prostředek proto, co chci říct. Až příjde správná chvíle pro el. kytaru a hlavně budu mít čas na ní čvičit, třeba něco vznikne.

Nezatracuju nic. Neboj. Jen musí být hvězdy na správném místě a musím to tvořit s lidmi. Odmítám hudbu „skládat“ v počítači. Ten nám jí v rukou zvukaře pomůže zaznamenat. Musí jí ale hrát ruce a musí vycházet ze srdce. Jinak je to jen umělý spotřební produkt a o ten nestojím.

OK veľmi pekne ďakujem za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Petr Kohoutek: Já ti děkuji srdečně za prostor a zájem. Zdravíme na Slovensko, opatrujte se a když bude příležitost, rádi přijedeme, tak jste zváni. Kupujte si muziku, ať jí máte doma! Jak řekl nedávno Michael Kiske: „Vypnou internet a nemáš nic!“  Mějte se fajn a užívejte léto.

Youtube ukážka:

Linky:
https://melissamusic.cz/
https://www.facebook.com/melissa.officialsite/
https://bandzone.cz/melissakutnahora/
https://www.youtube.com/channel/UCIfIK1CQvra37aVG1Jsn4vA/
https://www.instagram.com/melissa_kh_official/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *