Zomrel John Lawton

A smrtka opäť kosila na metal/rockovej scéne. Vo veku 74 zomrel John Lawton, ktorý sa preslávil ako spevák legendy Uriah Heep.

John Lawton

Kapela vydala krátke vyhlásenie: ,,S hlbokou ľútosťou zdieľame zničujúcu a tragickú správu o náhlom a neočakávanom úmrtí Johna Lawtona dňa 29. júna 2021. Podľa našich správ nemal žiadnu chorobu, preto je jeho smrť pre nás nepochopiteľná. Odišiel pokojne a jeho manželka stála pri ňom. Bude nám veľmi chýbať.“

John Lawton sa narodil 11. júna 1946 v britskom Halifaxe. Prvou výraznejšou formáciou v ktorej pôsobil, boli nemeckí Lucifer’s Friend (1970-1982). Ta síce neobsiahla výraznejší úspech, ale mnohí ju považujú za jednu z prvých kapiel hrajúcich heavy metal.

Taktiež bol jedným zo spevákov v projekte Les Humphries Singers (zoskupenie, ktoré sa preslávilo hitmi ako Mexico, Mama Loo).

Ešte popri pôsobení v Lucifer’s Friend sa pridal k legende Uriah Heep (1976), kde nahradil slávneho speváka Davida Byrona. S nimi vydal albumy Firefly (1977), Innocent Victim (1977), Fallen Angel (1978) a taktiež aj živák Live in Europe 79 (1979).

https://www.youtube.com/watch?v=Nvmkaw_ZQxM

V 1979-tom síce Uriah Heep opustil, no napr. v 1995-tom opäť absolvoval turné s U.H.. Taktiež občas spolupracoval aj s bývalými členmi U.H. (Hensley Lawton Band).

Okrem toho pôsobil aj v zoskupeniach Rebel, Zar, Gunhill a vydal aj zopár sólo albumov.

R.I.P.

Zdroj: https://skr.sk/F3ezp, Foto: Stefan Scheer, CC BY-SA 3.0, Wikimedia

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *