Nullus (Merged in Abyss, Iria, Fragments of Earth, Sik Salvation, Sordid Malice) – ,,S názvom The New Era prišiel Exanim…”

NullusMultiinštrumentalista Lukáš Trón (PO) patrí medzi najaktívnejších slovenských muzikantov. Mohli ste sa s ním stretnúť napr. v black/death metalovej bande Iria, no v poslednom čase ho počuť hlavne v due Merged in Abyss. Tam pôsobí pod pseudonymom Nullus. Jeho parťákom je basák Exanim. Nedávno spolu vydali album The New Era. Ako vznikalo spomínané dielo? Bude z Merged in Abyss plnohodnotná kapela? A čo ostatné Lukášove projekty? Aj to sa dozviete v tomto rozhovore.

Zdravím Lukáš. Koncom júla si pod hlavičkou Merged in Abyss vydal nový album The New Era. Krátko pred ním vyšlo EP I Am the Universe!. Kedy si začal tvoriť skladby pre ,,novú éru“?

Nullus: Ahoj. Tak prvé skladby na nový album začali vznikať pár mesiacov od vydania “I Am the Universe!”. Pôvodne som mal tretí album napísaný už pred vydaním “I Am…” (ešte za obdobia keď MIA bola sólovka).

Ale potom, keď som pre srandu zrobil také čisto oldschool blackové songy, tak som si uvedomil, že toto je ten pravý smer pre MIA. S príchodom Exanima sa to aj potvrdilo. Napokon som veľmi rád, že to tak dopadlo, lebo tamtie skladby boli hudobne úplne inde.

Ma ten názov aj hlbší význam?

Nullus: Samozrejme. S názvom The New Era prišiel Exanim, keď sme iba tak rozoberali ako sa bude nový album volať. Má vystihovať nie len nový začiatok pre MIA, ale aj charakterizovať dnešnú dobu, hlavne posledné roky a aktuálnu situáciu.

Pochádzajú výlučne z tvojej dielne, alebo sa do tvorby zapojil aj tvoj parťák Exanim?

Nullus: Tvorili sme obaja a myslím, že to albumu iba prospelo. Skladby sme sa snažili vyšperkovať, aby v tom oldschoole bolo aj trochu inovatívnosti.

Čo by si vedel povedať o textoch?

Nullus: Tak ako názov albumu, tak aj texty rozoberajú dnešnú dobu. Avšak inšpirácia bola aj v kinematografii. Jeden text je založený čisto na jednom veľmi známom sci-fi filme, resp. na celej trilógii.

Všetky sú v angličtine, no osobne som sa stretol aj so slovenskými a českými textami v pod. muzike. Mohlo by sa niekedy v budúcnosti stať, že zložíš niečo v slovenčine?

Nullus: U nás isto nie. Slovenčina sa do blacku hodí, ale v MIA si ju neviem predstaviť. Maximálne možno ako názov nejakej inštrumentálky.

Zároveň je to prvý album vydaný pod vydavateľstvom Last Throne Production. Prečo si sa tak rozhodol?

Nullus: Chceli sme tú novú éru MIA poňať najviac ako sa len dá. Už bolo načase prestať vydávať muziku iba digitálne.

A počul som, že si sa obzeral aj po zahraničnom labeli?

Nullus: Je to tak. A skoro to vyšlo!

Fíni Inverse Records mi odpísali, že sa im album páči, ale že by ho vydali iba digitálne kvôli nedostatočnému predaju CD. Zamrzelo ma to, lebo som fakt chcel aby to vyšlo v zahraničí, lenže hudbu si viem digitálne vydať aj sám.

Skúšal som aj iné labely, lenže mnohé ani neodpísali, tak mi potom napadlo, že album vydáme u Last Throne Production (ktorý už má na konte zbierku CD verzie demáčov PERVERSITY a INSEPULTUS).

Ako sa ľudia môžu dostať k fyzickej podobe albumu?

Nullus: Bandcamp alebo sa ozvať mne abo Marekovi (Exanim). Alebo napísať na FB kapely. 😉

Aj keď som stále skôr melodicky orientovaný, album sa mi veľmi páči. Preto sa ťa spýtam – je šanca, žeby sa z Merged in Abyss stala plnohodnotná kapela (väčšia zostava, koncerty atď…)?

Nullus: Chceme to, lenže ako sa vraví – chcieť je pekné. Možno o pár rokov sa to podarí, ale momentálne isto nie.

O tebe je známe, že si hyperaktívny muzikant. Podľa metal-archives pôsobíš v piatich zoskupeniach. Chystáš tento rok aj nejaké iné aktivity okrem Merged?

Nullus: Áno a už počujem niektorých ľudí v duchu sa smiať, ako prídem s ďalšou volovinou, ktorá bude mať len 2 monthly listeners na Spotify XD. 🙂 Cez leto som zatiaľ dokázal zrobiť kopec muziky, ale nie všetko bude vonku tak skoro.

Novinka, ktorú vydám snáď koncom mesiaca je nový projekt/experiment DEATHCRAFTED, ktorý bude hudobne trochu iného gusta ako obvykle. Pôjde o deathcore s prvkami blacku a moderného deathu s oldschoolovým zvukom.

Ďalej som pred pár dňami začal robiť na novom FRAGMENTS OF EARTH albume, potom by mal tento rok vyjsť aj debutový album SIK SALVATION, a samozrejme aj s IRIOU robíme na novom albume, ktorý znie zatiaľ nad čase očakávania. Takže asi takto by som to zhrnul… Ou, a taktiež sa už musím dokopať k novým článkom na Tronizer webzine lebo nejako som to poslednú dobu zanedbával.

Ty sa okrem hudby venuješ aj grafike, tento rok si spolupracoval s jednou švédskou kapelou. Môžeš povedať viac?

Nullus: Veľmi rád! Išlo o kapelu SEVENTH SIGHT a bola to skvelá spolupráca. Spravil som im 2 obaly na 2 nové single.

Prvý “From the Dark Beyond” už je von a myslím, že fanúšikovia poctivého temného oldschool death metalu si prídu na svoje. 😉 Skladba je na streamovacích platformách a bandcampe.

V rozhovoroch sa tradične pýtam na hudobný príbeh, tak táto otázka neminie aj teba. Kedy si začal s muzikou a ako si sa zmenil na ,,hyperaktívneho muzikanta“?

Nullus: S hudbou som začal už na prvom stupni základnej školy. Najprv išlo o veci ako Desmod, Peter Cmorik (len tieto 2 asi), potom prišli LINKIN PARK (ktorých prvé albumy mám doteraz rád), a tak prišiel extrémny metal.

Prvý poriadny metalový album, ktorý som počul bol “Viva Emptiness” od mojej najväčšej srdcovky KATATONIE. A tak prichádzali postupne veci ako BLOODBATH, ENTOMBED, SUFFOCATION, DEATH, a neskôr aj MARDUK, EMPEROR, a pod.

No a na “hyperaktívneho muzikanta” som sa zmenil asi vtedy, keď som hneď po získaní nahrávacích prostriedkov zistil, že metalu a muziky nemám nikdy dosť a chcem skúsiť čo mi len napadne.

Niektorí to oceňujú, že sa o niečo snažím, a niektorí mi radšej vypisujú na sociálnych sieťach akú otrasnú robím hudbu haha. 😉

Akože veď prečo nie, každý má právo na svoj názor, ale myslím, že mnohým takýmto ľuďom uniká jedna veľmi podstatná vec – človek robí muziku pre seba a pre radosť. Aspoň u mňa to teda platí.

Mne nejde o slávu a ani nič tomu blízke. Ja len chcem robiť hudbu čo najúprimnejšie ako len viem. A komu sa to nepáči tak mi je ľúto, že mu nedokážem vyhovieť :).

Čo je z tvojho pohľadu najväčší problém slovenskej metal/rockovej scény?

Nullus: Fuh… nuž, keď nad tým tak rozmýšľam, tak problém v nej nie je žiaden (okrem toho, že sa podľa mňa mnohé kapely navzájom hnusne podkopávajú), lebo myslím, že každá kapela robí muziku takú aká sa jej páči.

Ide už len o to o aký žáner alebo štýl ide. Napr. v 90tych rokoch (ktoré som žiaľ nezažil) bola zlatá éra slovenského metalu lenže postupne to vymrelo, lebo metal nahradil core, z ktorého sa za posledné roky stal veľký trend a preto kapely ako ABYSS ABOVE alebo STERCORE sú v zahraničí známejšie viac ako napr. BLOODY REDEMPTION, PERVERSITY a pod.

A to je podľa mňa veľká škoda, lebo kapiel tu máme veľa dobrých a poctivých. Jedna z našich naj kapiel je HOLOTROPIC. Ich debut “Permeate” milujem a už by mohli vydať aj niečo nové haha. No a aj keď nemusím všetky naše kapely, tak im aj tak prajem veľa úspechov. 🙂

Ok to bola posledná otázka. Veľmi pekne ďakujem za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Nullus: Ak ste ešte nepočuli “The New Era”, tak to môžete napraviť na každej streamovacej platforme, bandcampe alebo si u nás objednať CD, a samozrejme podporte koncerty, ktoré sa u nás momentálne odohrávajú, lebo už o chvíľku sme opäť doma za televízorom.

Youtube ukážka:

Linky:

Merged in Abyss:
https://www.facebook.com/mergedinabyss/
https://mergedinabyss.bandcamp.com/
https://www.youtube.com/channel/UC581fDGpt99X3EXGrr9Mdng

Iria:
https://www.iria.sk/
https://www.facebook.com/iriablackmetal/
http://iria.bandcamp.com/

Fragments of Earth:
https://www.facebook.com/fragmentsofearthofficial/
https://fragmentsofearth.bandcamp.com/

Sik Salvation:
https://www.facebook.com/siksalvationofficial
https://siksalvation.bandcamp.com/releases
https://www.instagram.com/siksalvation_official/

Sordid Malice:
https://www.facebook.com/sordidmaliceofficial
https://sordidmalice.bandcamp.com/
https://www.instagram.com/sordid_malice/
https://www.youtube.com/channel/UCCdhLDvhT_DYU6HuK1NlIWQ/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *