Dio: Dreamers Never Die

Začiatkom októbra prebehla v kine v obchodnom centre Bory Mall kultúrna udalosť roka pre každého fanúšika heavy metalu a hard rocku. Premiéra a aj derniera dlho očakávaného životopisného dokumentu o najlepšom a najslávnejšom hlase heavy metalu – Ronniem Jamesovi Diovi. Tohoto majstra, ktorý žiaľ už nie je medzi nami netreba asi nikomu predstavovať. Jeho pôsobenie v Rainbow, Black Sabbath a samozrejme v Dio spôsobuje väčšine z nás zimomriavky ešte 12 rokov po jeho predčasnom skone. A bude tak ešte dlho.
ronnie james dio 2022

Kino bolo skoro plné a väčšina osadenstva boli hlavne hudobníci. Doslova elita bratislavskej scény. A bavili sme sa všetci spolu nádherne. Došlo aj na smiech a aj na slzy. Dokument je nádherne spracovaný a objavia sa v ňom mnohé doteraz nevidené zábery a fotografie, či nahrávky zo skúšok. Samozrejme aj informácie o ktorých sme doteraz nemohli vedieť.

Malý veľký človek

Celé to začína detstvom, jeho hrou na trúbku a zámerne bola vynechaná pasáž o Ronnieho detskom účinkovaní v Mickey Mouse Clube. Za ňu sa Dio nevieme prečo hanbil a neskôr sa v jeho biografiách prestala uvádzať. Možno to bolo preto, že neskôr v osemdesiatych rokoch tam ako dieťa vystupovala aj Britney Spears. 😀

Dokument pokračuje jeho kariérou v päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch. Spomína sa tam aj tragická autonehoda pri ktorej ho sklo auta skalpovalo a jeho vlasová pokožka mu musela byť prišitá 180 stehmi. Pre nás to začína byť naozaj zaujímavé kapelou Elf začiatkom sedemdesiatych rokov. Potom už prídu tie legendárne nahrávky.

Hosťujú tam také mená ako Geezer Butler, Tony Iommi, Lita Ford, Rob Halford, Jack Black a iní. Samozrejme aj členovia Dio bandu – Vinnie Appice, Graig Goldy, Rudy Sarzo… Blackmoore a Campbell len z telefónnych záznamov. Blackmoore asi stále nepríjemný a Campbell stále urazený. Samozrejme nechýba ani Ronnieho manželka a manažérka Wendy Dio.

Škoda, že film sa len okrajovo obtrel o famózne a tvrdé deväťdesiate roky. Americký spisovatelia a režiséri majú vo zvyku vynechávať pri podobných biografiách údaje, keď sa umelcovi v Amerike nedarilo. To, že v Ázii či Európe bolo všetko ok, ich nezaujíma. Tradičná smutná americká sebastrednosť. Pri tom dnes sa úplne všetci fanúškovia sa zhodnú na tom, že napríklad taký album Magica z roku 2000 patrí k vrcholu jeho tvorby.

Jednoznačný verdikt

Nádherný dokument, ktorý musí vidieť každý metalista a rocker, a ak sa už v kinách neukáže, tak si ho vystriehnite na streamovacích službách alebo Blue-Ray. Oplatí sa.

Titulná foto: Photobra|Adam Bielawski, CC BY-SA 3.0, Wikimedia

Režisér: Don Argott, Demian Fenton
Rok vzniku: 2022
Dĺžka: 135 minút
CSFD link: https://lnk.sk/efig
IMDB: https://lnk.sk/firm

Youtube trailer:

Hodnotenie: 6/6


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *