Koncoročná anketa 2022

new year 2023
Rok 2022 bol na udalosti bohatý. A to aj na metal/rockovej scéne. Čo naň hovoria členovia formácii Abstract, Catastrofy, Down to Hell, Metal Factory, Poetry in Telegrams?

new year 2023

peter lengsfeld abstractPeter Lengsfeld (Abstract)

Zdravím. Ako hodnotíš končiaci sa rok 2022? 

Hodnotím ho celkom pozitívne, odohrali sme pár koncertov, na ktoré som sa ja osobne veľmi tešil, a to konkrétne s legendárnou banskobystrickou kapelou Hematit, na ktorej som ja vo svojich začiatkoch vyrastal.

Považujem to naozaj za skvelú vec, že po toľkých rokoch som sa mohol postaviť spolu so svojou kapelou Abstract na jedno pódium. Taký malý splnený sen.

Okrem iného som začal niekedy v lete moderovať v rádiu iRock svoju vlastnú reláciu Tvrdé melódie, čo ma tiež dosť napĺňa a baví, aj keď som sa toho na začiatku obával, či do toho ísť, ale som spokojný, že som sa toho chopil.

Čo ťa príjemne prekvapilo na československej a svetovej metalovej scéne a čo ťa naopak sklamalo?

Nedá sa povedať, že prekvapilo, ale som veľmi rád, že sa môžu opäť hrať koncerty. Strašne mi to chýbalo, keď bolo obdobie covidu a kluby boli zatvorené. Konečne je všetko tak ako má byť a ja sa z toho veľmi teším. Sklamať ma viac-menej nesklamalo nič.

Čiže, ako som povedal, tento rok som navštívil dosť veľa koncertov, ako napríklad Slipknot, Helloween, Olympic, Kabát, Gothoom festival alebo Slobodná Európa. Dúfam, že to tak aj zostane a všetci si budeme môcť užívať svoje obľúbené kapely buď v kluboch alebo väčších koncertných sálach.

Dáme si menšiu bilanciu:

Ktorá koncertná udalosť na Slovensku (prípadne v Českej republike) bola podľa teba najdôležitejšia?

V Českej republike bolo toho určite viac ako na Slovensku, keďže v Čechách tie väčšie kapely hrajú častejšie, no jednoznačne musím povedať, že udalosťou roka v Čechách bol podľa mňa koncert kapely Rammstein, to sa nedalo jednoducho prehliadnuť.

A u nás by som povedal, že už spomínaný Slipknot v Bratislave, to bola naozaj pecka.

Album z domácej scény, ktorý ťa najviac zaujal?

Jednoznačne musím povedať, že chalani z Depresy spravili skvelý album po dlhej odmlke, naozaj dobré dielo. Tiež netreba zabúdať na skvelý album Bloody Redemption – Hit to the Gore, alebo Besna a ich debut Zverstvá a album kapely April Weeps – Cataclastic, ktorý zaujal aj v zahraničí, z čoho sa veľmi teším. Jednoznačne vidno, že slovenská scéna žije a ponúka naozaj skvelé albumy.

Album zo svetovej scény?

Tam by toho bolo určite oveľa viac, keďže aj veľké mená vydali svoje nové albumy, ako napríklad už spomínaný Rammstein, Megadeth alebo Kreator, čo sú vlastne veličiny. Okrem toho ma veľmi zaujali albumy od Devin Townsend, Parkway Drive, Immolation, Behemoth, Cult of Luna a Amorphis.

Menovať tu naozaj nejdem všetko, lebo toho vyšlo tento rok celkom dosť.

Najočakávanejší koncert roku 2023?

Veľmi sa osobne teším na koncert Dream Theater, ktorý bude v Bratislave koncom januára, to si pôjdem naozaj pozrieť. Tiež stojí za zmienku koncert Kreator, ktorý bude o mesiac neskôr. No podľa mňa najočakávanejší koncert roku 2023, a nielen pre mňa, je návrat kapely Pantera na pódiá. Myslím, že tu už sa nedá nič veľmi prekonať v roku 2023. Pantera bude vládnuť.

Plánuješ v roku 2023 aj niečo nové s Abstractom?

Kamarát môj zlatý, konečne chceme budúci rok vydať náš nový album, na ktorom už tak dlhšie pracujeme a veľmi sa na to teším. Dúfam, že sa nič nepokazí a všetko pôjde hladko a naši fanúšikovia sa dočkajú nášho nového albumu.

To je pre nás ako kapelu absolútna priorita, popritom samozrejme chceme aj koncertovať a vypadá to tak, že navštívime aj okolité krajiny, nie len Slovensko, takže rok 2023 bude pre Abstract kľúčový.

No ok, tak to bolo všetko, ďakujem za rozhovor a prajem všetko dobré do nového roku, a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Čitateľom Metalmania-Magazínu prajem v Novom roku hlavne veľmi veľa zdravia a úspechov, samozrejme kopec skvelých koncertov a ja osobne sa na nich budem tešiť, keď sa opäť niekde uvidíme v rámci podpory už spomínaného nového albumu. Salute.

Youtube ukážka:  

Linky:
http://www.abstractband.eu/
https://www.facebook.com/abstractinstrumental/
https://www.instagram.com/abstract_instrumental/
https://www.youtube.com/channel/UC0Cxc0g3d6yrYh5jvFVSAqg/


Boris Bauer (Catastrofy)boris catastrofy 2023

Zdravím. Ako hodnotíš končiaci sa rok 2022?

Tomáš, serus! Čo sa týka kapely celkom pozitívne. Zahrali sme kopec koncertov, poriadne spromovali nový album Taký je život. Ten síce vyšiel ešte v decembri 2021, ale nový matroš začne žiť medzi ľuďmi vždy až o niekoľko mesiacov neskôr, takže ho viac vnímam ako tohtoročný.

Vlastne aj vinyly nám vyšli až niekedy vo februári, takže to umocňuje ten pocit. Hrali sme na nových miestach, kde sme ešte nikdy nehrali a vrátili sa tam, kde sme nehrali ozaj dlho. Na niekoľkých koncertoch sme robili support Slobodnej Európe, čo bola zaujímavá skúsenosť a navyše chlapi zo Slobodky sú perfektní týpci.

Mimo kapely ma však hrozne mrzí vojna na Ukrajine. Trvá dlho, tak už sme voči tomu otupeli, ale každý deň na to myslím a cítim sa bezmocne. Hrozne ma mrzia proruskí trollovia a hoaxami domýlení jedinci, ktorí tlieskajú ruským útokom. Rovnako ma mrzí vražda Matúša a Juraja v Teplárni a celkovo útoky na LGBTI+ ľudí, ktoré by sa po takomto horrore mali zastaviť, ale paradoxne pribúdajú a priepasť sa prehlbuje. Celkovo vnímam veľké napätie medzi ľuďmi, v spoločnosti, v politike… som z toho unavený.

Čo ťa príjemne prekvapilo na československej a svetovej metalovej scéne, a čo ťa naopak sklamalo?

Teším sa, že väčšina klubov v Československu prežila koronu a ďalej fungujú. Samozrejme, je to s brutálnymi jazvami a podaktorí majitelia sa budú spamätávať roky, ale sú to bojovníci a skláňam sa pred nimi. Vo svete ma jemne prekvapil Ozzy, ktorý vydal po dvoch rokoch nový album. Nečakal som ho tak skoro.

No, a sklamaný som prevažne zo starších ročníkov, ktorých dojebali koronové opatrenia a teraz majú pocit, že musia rebelovať voči všetkým oficiálnym zdrojom. A tak z jedných hoaxov preskočili na druhé a v tom guláši im už ani nepríde čudné, že tlieskajú diktátorovi blúzniacemu o obnovení Sovietskeho zväzu.

Tí istí, ktorých by režim pred osemdesiatym deviatym najradšej vymazal z povrchu zemského, aj s ich prehnitou západniarskou muzikou a voľnomyšlienkárskym výzorom. V radách metalistov aj pankáčov nad 40 je takýchto veľa a hlava mi to nebere.

Dáme si menšiu bilanciu:

Ktorá koncertná udalosť na Slovensku (prípadne v Českej republike) bola podľa teba najvýznamnejšia?

Určite ich na Slovensku bolo viac, žiaľ ja som nebol ani na jednej. Každopádne mi prišlo, že najväčšiu pozornosť na seba strhli Red Hot Chilli Peppers. Ja som však stihol iné 2 legendy, no ani jedna nebola u nás. Metallica bola v Prahe a Kiss vo Viedni.

Pre mňa osobne boli Kissáci väčšia šajba. Tam bolo všetko. Oheň, krv, kostýmy, pyrotechnika, konfety, lietanie nad hlavami divákov – komplet cirkus. Škoda, že nehrali u nás, splnil by som túto otázku, hehe.

Album z domácej scény, ktorý ťa najviac zaujal?

Triumf smrti od Damato. Agresívna tlačenka a ťažoba to je, odporúčam. Hlavne je rozumieť textom, čo mám rád, lebo to nie je veľmi bežný úkaz v našich končinách.

Album zo svetovej scény?

Asi Ozzyho Patient Number 9.

Najočakávanejší koncert roku 2023?

Tých je viac. Zatiaľ mám lístok len na Graveyard s Kadavar, ktorí budú v apríli vo Viedni.

Ale láka ma aj Kreator s Municipal Waste v Bratislave.

Plánuješ aj nejaké nové hudobné aktivity v kapele?

Máme nahratý nový singel, ktorý pôjde von niekedy v prvých mesiacoch roka 2023. Máme rozrobené aj idey a riffy na ďalšie songy. No a potom koncerty. Na jar už máme plno a leto sa nám takisto pomaly rysuje. Vidíme sa kde-kade.

No ok, tak to bolo všetko, ďakujem za rozhovor a prajem všetko dobré do nového roku, a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Bráško, dik za priestor. Nech ťa to baví aj naďalej. Do roka 2023 prajem všetkým pokoj, rozvahu a menej internetu pre väčšinu populácie. Čaute!

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/catastrofy
http://bandzone.cz/catastrofy
https://www.instagram.com/catastrofy_druzina/


down to hellKani (Down to Hell)

Zdravím. Ako hodnotíš končiaci sa rok 2022? 

Ahoj. Rok 2022 hodnotím ako rok, kedy sa kultúra konečne prebrala z hibernácie po suchých covidových rokoch 2020 – 2021. Aj keď zo začiatku sme ešte boli zalezení doma, ako sa začali popúšťať opatrenia, začali sa aj množiť akcie a do klubov, ktoré prežili, sa vrátil život.

Sami sme k tomu tiež prispeli, keď sme po dvoch rokoch zrealizovali asi štyrikrát odkladaný koncert (myšlienka vznikla na jar 2020 a realizácia bola až jar 2022), čiže bolo to veľmi kritické obdobie.

Čo ťa príjemne prekvapilo na československej a svetovej metalovej scéne  a čo ťa naopak sklamalo?

Príjemným prekvapením bolo zistenie, že aj keď sme boli zatvorení, tak ľudia makali a napríklad z okruhu hudobných priateľov, ktorí hrajú v kapelách a museli riešiť odchádzajúcich členov, sa s tým celkom slušne popasovali. A v konečnom dôsledku si človek uvedomí prepojené väzby medzi kapelami, a tým pádom sa ti naskytne možnosť spoznať nových ľudí a nové kapely.

A čo sa týka nejakých konkrétností, tak popravde, ako v prvom polroku hibernovali kapely, tak som hibernoval aj ja a až ku koncu roku som si všimol napr. Metallicu so svojím singlom Metallica: Lux Æterna, Kabátov s novým počinom El Presidento, a čo ma príjemne prekvapilo, boli Morčatá na úteku s albumom Lída v akci, ktorý mi v týchto hektických predvianočných dňoch svojím prízemným humorom vyčaril úsmev na tvári :D.

A čo sa týka sklamania (ale to skôr takého polovičného), tak to bol Ancient, na ktorý som sa chystal, ale prišiel len v oklieštenej zostave bez bicích a druhého gitaristu. Nakoniec som ale ochorel a koncertu sa nezúčastnil, takže ma to zas až tak nemrzelo.

Dáme si menšiu bilanciu:

Ktorá koncertná udalosť na Slovensku (prípadne v Českej republike) bola podľa teba najvýznamnejšia?

V Čechách som nebol, ale tam boli klasiky ako Brutal Assault, Masters of Rock, Obscene Extreme… U nás dominoval viac menej Gothoom, ale osobne sa mi najviac páčil koncert Alkeholu, keď prišiel zahrať do Randalu na svoje 30. výročie.

Album z domácej scény, ktorý ťa najviac zaujal?

Z toho, čo sledujem, by som vypichol April Weeps s ich novinkou Cataclastic.

Album zo svetovej scény?

Tiež toho nie je momentálne veľa, ale sympatický mi bol Dark Funeral s albumom We are the apocalypse.

Najočakávanejší koncert roku 2023?

Okrem tých svojich nemám momentálne nič naplánované. Uvidím, čo prinesie ponuka klubových akcií a letných festov. Možno tak Gorgoroth vo februári v Randali…

Plánuješ v roku 2023 niečo nové v muzike?

Koncertovať o niečo viac ako v rokoch 2020 – 2022 :D. Tak isto sme tento rok dačo skladali, tak by sme v tom radi pokračovali, lebo ľudia sa pýtajú, kedy dáme von dačo nové. Je pravda, že už dlho hovorím, že máme dosť rozpracovaného materiálu, ktorý dávame dokopy, ale uplynulé roky nepriali venovaniu sa tomu naplno hlavne z časových dôvodov.

Za mňa môžem povedať, že mám tri malé deti a musím byť otcom na trojnásobný úväzok, a keď mám čas, tak väčšinou doháňam to, čo bežne nestíham, alebo sa na všetko vykašlem :D. Ale aspoň raz – dvakrát do týždňa si čas na kapelu nájdem.

Takže pomalými krôčikmi by sme sa chceli posunúť v tvorbe o niečo ďalej a taktiež by sme radi zahrali nejaké koncerty.

No ok, tak to bolo všetko, ďakujem za rozhovor a prajem všetko dobré do nového roku, a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Ďakujem ti za priestor. Čitateľom a fanúšikom prajem pekné sviatky, zdravie, pohodu a do nového roka úspešné vykročenie a viac optimizmu a zdravého rozumu. Nech si každý v hudbe nájde aj budúci rok to svoje, či už nejaký odkaz alebo zábavu ? Držte sa, niekde sa určite vidíme.

Youtube ukážka:

Linky:
http://downtohell.sk/
https://www.facebook.com/downtohell.sk/


vasek moch metal factory 2023Vašek Moch (Metal Factory)  

Zdravím. Ako hodnotíš končiaci sa rok 2022?

Ahoj! Rok 2022 byl velmi dynamický, plný zvratů a změn, to jsme postřehli asi všichni. Z pohledu hudební scény to byl rok plodný, příjemný a pro mně osobně velmi významný z důvodu, že se také našemu seskupení Metal Factory podařilo vydat první desku a rozjet s kapelou koncerty – z nichž první byl klubový křest CD s atmosférou, jakou jsem v klubu ještě nezažil, včetně mosh pitu pod pódiem.

Byla to obrovská euforie pro celou kapelu a na tento rok určitě jen tak nezapomenu.

Čo ťa príjemne prekvapilo na československej a svetovej metalovej scéne, a čo ťa naopak sklamalo?

Příjemně mne překvapil hlad rockových fanoušků po živých koncertech. Restart po Covidu byl jistě v mnoha ohledech náročný téměř pro všechny – jak pro kapely, tak pro publikum.

Na domácí scéně vyšla letos celá řada (i dlouhoočekávaných) desek kapel, které jednoznačně covidové pauzy využily k dokončení mnohdy dlouho rozdělané práce.

Příjemně mě překvapila (zdůrazňuji – z mého pohledu) stále se zlepšující produkce domácích (myšleno českých a slovenských) nahrávek, kde však chci zároveň říct to „ALE“ – začíná se mi pozdávat, že kvalita nahrávek stoupá „nahoru“ až v mnoha případech „nadpřirozeným“ způsobem k téměř naprosté technické dokonalosti a líbivosti.

Zcela určitě to stojí mnoho a mnoho práce i finančních prostředků, jenže v zahraniční produkci začínám vnímat čím dál více pravý opak – větší živelnost i za cenu mírné „špinavosti“ až dá se říct nedokonalosti, ale to je pro mně to, co dělá hudbu a celou produkci uměním.

Příjemně mne překvapilo, že období „loudness war“ v hlasitosti nahrávek je ve světové metalové scéně až na výjimky minulostí, nahrávky začaly více „dýchat“ a hlasitost si každý upraví na svém přehrávači.

Dáme si menšiu bilanciu:

Ktorá koncertná udalosť na Slovensku (prípadne v Českej republike) bola podľa teba najvýznamnejšia?

Bylo toho rozhodně spoustu významného z mnoha úhlů pohledu, za mně ale asi Judas Priest na Masters of Rock jako vrchol celého festivalu.

Album z domácej scény, ktorý ťa najviac zaujal?

Z domácí metalové scény určitě nelze opomenout třeba Rimortis s albem Věčnost Živlů. Ve zkratce – kapela s takovou diskografií vydala CD, které je po mnoha stránkách opět velkým krokem dál a už pouze tohle si zaslouží obdiv.

Album zo svetovej scény?

Možná to tu úplně nepatří, ale velmi mne zaujalo symfonické album „Symphony to End All Wars“ od Sabaton. Nicméně, zahraniční deska která je pro mně v roce 2022 top je jednoznačně „Decievers“ od Arch Enemy.

Najočakávanejší koncert roku 2023?

Z toho co je mi zatím známo u mně vítězí asi Prague Rocks 22.6.2022 – podle našlapané sestavy s oblíbenými Five – Finger Death PunchMetallicou na závěr to bude asi hodně zajímavý večer.

Naopak jsem možná mírně zklamaný z některých velkých rockových festivalů v ČR s mnohaletou tradicí. Plně rozumím tomu, že pořadatelé sází na jistotu a kapely, které byly schopny v minulosti festivaly vyprodat. Jenže to začíná být „pořád stejná písnička“ a začíná si toho všímat stále více rockových fanoušků.

Plánuješ aj nejaké nové hudobné aktivity v kapele?

Určitě budeme pracovat na nové desce Metal Factory, ale nechceme zatím stanovovat datum vydání – spousta práce je za námi, spousta před námi, není kam spěchat a chceme udělat o něco jinou placku než byla debutová Defeat All.

Čeká nás všechny jistě zajímavý a nelehký rok jak v osobních, tak pracovních i hudebních životech a nechejme se překvapit, co nám všechno přinese! To platí asi i obecně téměř pro všechny z nás!

No ok, tak to bolo všetko, ďakujem za rozhovor a prajem všetko dobré do nového roku, a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Díky za Váš čas, díky za to že jste, díky všem kdo čtete tahle média a podporujete živou hudbu. Přeji za sebe a celou Metal Factory vše nejlepší do nového roku – ať je lepší, než ten předchozí a ať je co nejvíce důvodů k radosti!

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.metal-factory.cz/
https://www.facebook.com/MetalFactoryOfficial
https://www.instagram.com/metalfactoryofficial/


johny stefecek poetry 2022Johny Štefeček (Poetry in Telegrams)

Zdravím. Ako hodnotíš končiaci sa rok 2022?

Pre mňa osobne bol veľmi ťažký, ak nie doteraz najťažší, takže dúfam, že ten ďalší prinesie svetlejšie momenty. Rok 2022, choď už kadeľahšie…

Čo ťa príjemne prekvapilo na československej a svetovej metalovej scéne a čo ťa naopak sklamalo?

Zameriavam sa radšej na pozitíva. 🙂 Vybral som sa na turné kamarátov – Holotropic + IONS a vykľula sa z toho veľmi príjemná akcia. Predpokladám, že v podobnom duchu sa niesli aj ich ďalšie koncertné zastávky, takže gratulujem!

V rámci svetovej scény – ešte stále sa gitarová muzika niekam posúva a to ma baví. Viac v rubrike album roka… 🙂

Dáme si menšiu bilanciu:

Ktorá koncertná udalosť na Slovensku (prípadne v Českej republike) bola podľa teba najvýznamnejšia?

Pre mňa určite Jerry Cantrell s kapelou – v júni v Prahe. Bol som tam ako VIP hosť na guest liste a konečne som sa zasa stretol s Gilom – Gil Sharone mi totiž nahrával bicie na mojom ostatnom albume Poetry in Telegrams – Trivial Optical Tricks (2021). Fantastický koncert s piesňami Alice in Chains i s Jerryho sólo skladbami!

Album z domácej scény, ktorý ťa najviac zaujal?

Neviem, či toto dokážem spravodlivo vyhodnotiť, nepočul som celé albumy, ale z toho, čo mi presvišťalo okolo uší, sú to songy Jakuba Tirča a IONS.

Album zo svetovej scény?

Ak som v úvode vravel o gitarovej muzike, ktorá sa opäť niekam posunula, mal som na mysli najmä novinku od Polyphie – Remember That You Will Die. Pred pár rokmi som s chalanmi len tak kecal v bratislavskom klube a teraz už sú to hviezdy prvej veľkosti. 🙂

Podaril sa im výborný, pestrý album, ktorý búra žánrové hranice a treba tiež pochváliť skvelý výber hostí – Sophia Black spieva abecedu s najvyššou kadenciou, akú som kedy počul (pieseň ABC), Steve Vai sa mazná so svojou gitarovou pákou (Ego Death) a Chino Moreno vytvára elektrizujúcu atmosféru v songu Bloodbath :).

Najočakávanejší koncert roku 2023?

U mňa jednoznačne Sleep Token. Mali by sa objaviť na festivale Rock for People a možno v rámci Európy zavítajú aj niekam inam. Každopádne chcem byť pri tom.

Plánuješ v roku 2023 niečo nové v muzike?

Rok 2023 bude v znamení osláv desaťročnice môjho medzinárodného hudobného projektu Poetry in Telegrams, takže už začínam rozmýšľať, za ktorý koniec to uchopiť. 🙂

Za tie roky sa mi pošťastilo spolupracovať na mojich pesničkách s veľkými menami rockového/metalového sveta – Thomas Lang, Marco Minnemann, Gil Sharone, Jørgen Munkeby, Paul Ortiz či Roland Grapow a ja verím, že sa ešte niečo podarí aj v ďalšom období… 🙂 Určite sledujte v r. 2023 naše sociálne siete i web a včas sa všetko dozviete.

No ok, tak to bolo všetko, ďakujem za rozhovor a prajem všetko dobré do nového roku, a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Fanúšikom hudby želám veľa obohacujúcich nahrávok a hudobníkom prajnosť múz… 🙂

Youtube ukážka:

Linky:
www.poetryintelegrams.com
www.facebook.com/poetryintelegrams
www.poetryintelegrams.bandcamp.com
www.youtube.com/user/poetryintelegrams
www.twitter.com/PoetryInT

Foto: Johny Štefeček a Gil Sharone


Celá redakcia Metalmania-Magazínu vám praje ten najlepší a najmetalovejší nový rok 2023. 😉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *