Novinky z prostredia interpretov Russkaja, Marko Hietala, Kolekteew, Houba

Kapela Russkaja ohlásila koniec

3.2.2023

russkaja kapela 2022Známa rakúska kapela Russkaja, ktorá okrem iného niekoľkokrát hrala aj na Slovensku, sa rozhodla ukončiť činnosť.

Na svojej facebookovej stránke uviedli:

,,Russkaja sa nakoniec rozhodla ukončiť svoju činnosť. Po 18. rokoch je to samozrejme veľmi smutná správa, ale prebiehajúca vojna na Ukrajine, ktorú iniciovalo Rusko 24. februára 2022, nám znemožňuje pokračovať v imidži a štýle, ktorý satiricky využíva sovietske symboly a jazyk. Kapela sa volá Russkaja (v preklade ruská). Spolu so spevákom, ktorý sa narodil v Rusku a do Rakúska sa dostal pred viac ako 30 rokmi, si na týchto atribútoch veľmi zakladá.

To, čo bolo kedysi v našej hudbe zábavné, je dnes už len trpké a členovia už nemôžu vyjsť na pódium bez toho, aby túto trpkosť necítili v každom zahranom tóne a v každom zaspievanom slove. Všetky napísané texty majú teraz úplne iný význam a nikto z členov to nechce prezentovať, pretože v týchto časoch sa spája len s vojnou, smrťou, zločinom a preliatou krvou.

Konečne nastal čas s tým prestať. Snažili sme sa robiť vyhlásenia, verejne sa postaviť za to, za čím si stojíme, a to je mier a jednota. Ale cítime, že to nestačí a tiež sa to už nezmení. Uvedomili sme si, že táto vojna sa skoro nezastaví, a aj keby sa zastavila, sovietsky obraz a štýl je teraz navždy poškodený.

Russkaja sa stala terčom aj na webe. Každý deň a s každým novým singlom, ktorý vydáme, sú tam shitstormy. Ľudia nás nazývajú ruskými teroristami a proruskými, aj keď sme presný opak. Napokon nám záleží aj na bezpečnosti našej crew a všetkých zúčastnených ľudí a nechceme riskovať, že sa stane niečo násilné, keď sme na cestách a hráme koncerty.

Pre väčšinu z nás bola Russkaja nielen našou kapelou, ale aj našou existenciou. Toto rozhodnutie je pre nás všetkých veľmi veľmi smutné, ale po tom všetkom, čo sa od 24. februára 2022 stalo, tu nevidíme inú šancu.

Dúfame, že všetci fanúšikovia, promotéri & partneri pochopia peklo, ktorým si prechádzame, keď si po toľkých rokoch berieme do hrobu naše vlastné dieťa. Ako rozlúčkový darček vám chceme dať náš nový album Turbo Polka Party.”

Tretí singel Paschli:

Predošlé single:
No Borders: https://youtu.be/bLvWeELexYU
Shapka: https://youtu.be/rZogNzckCg8

Linky:
https://www.russkaja.com/
https://www.facebook.com/russkajaofficial/
https://www.instagram.com/russkaja_official/

Zdroj: https://lnk.sk/krs2, https://www.facebook.com/russkajaofficial/, Foto: Markus Haas

Marko Hietala chystá sólo album

31.1.2023

marko hietala 2023Napriek odchodu z kapely Nightwish (2021) spievajúci basák Marko Hietala nezanevrel na muziku. Vlani odohral niekoľko koncertov so svojou doprovodnou kapelou Pred Vianocami sa zúčastnil na tradičnom turné Raskasta Joulua.

Tento deň zverejnil lyric video k skladbe In ´Dead God’s Son, ktorá pochádza z jeho prvého sólo albumu Pyre Of The Black Heart z roku 2020.

Okrem toho potvrdil, že so spoluhráčmi pracuje na materiáli na ďalší album. Zatiaľ je o ňom známe len to, že hudobne sa bude uberať podobným smerom ako jeho predchodca.

Ďalšie info sa dozviete čoskoro!

Linky:
www.facebook.com/markohietalaofficial/
www.nuclearblast.de/markohietala

Zdroj: NUCLEAR BLAST – Silke Yli-Sirniö

Kolekteew – nový videoklip

3.2.2023

Punk rockové trio KOLEKTEEW vypustilo na internet malé, skromné “ofiko videjo” na skladbu „SYSTÉM SRAČIEK“. Video predchádza rovnomennému albumu, ktorý vychádza v najbližších týždňoch. Hudobne ide o old schol undeground punk rock/HC/rockabilly od podlahy s textami, ktoré komentujú dnešnú realitu.

Kapela:
https://www.facebook.com/kolekteewpunkrock
https://bandzone.cz/_116892

Tlačová správa

Svět sám pro sebe: Houba vydává na LP 4 nové skladby společně nahrávkami z let 2004–2013

29.1.2023

Houba po 3 letech vydává další novinku na vinylu. Tentokrát se jedná o kompilační album, které kromě 4 nových obsahuje také 12 skladeb, které nevyšly na řadových albech. Novinka se jmenuje „Svět sám pro sebe 2004–2022“ a rozsáhlý booklet desky ilustroval Adam Václav z kapely Sorry Holka.

houba svet cover

„Postupně chystáme novou řadovou desku, ale abychom čekání zkrátili, rozhodli jsme se některé nové skladby uvést na tuhle kompilační desku. Ty nové písně ukazují směr, kterým se budeme vydávat. Možná je to méně naštvané než poslední deska Ničeho nelitujem, ale tak to teď cítíme“, říká Martíček, basák kapely.

Na albu ale nenajdeme jen nové písně, ale také skladby, které byly součástí splitka s polskými Leniwiec z roku 2004, splitka s Punk Floid z roku 2010. Kompilaci doplňuje populární skladba Polština pro samouky z roku 2013 a dva další bonusy z roku 2022.

„Na závěr desky najdete dvě bonusové skladby, které vznikly až ve studiu ExAvik. Jsou to vlastně takové rarity, které možná někdy zahrajeme i naživo, uvidíme, s jakým se setkají nebo nesetkají zájmem“, doplňuje Martíček.

O remastering starých tracků se opět postaral Přemysl Hass, nahrávalo se v klatovském ExAviku a mix a mastering nových songů pro kapelu opět zajistil Paul Miner v kalifornském Buzzbomb studiu.

Novou desku kapela představí na jarních koncertech, které absolvují po boku pražských Nežfaleš.

„Po 4 letech jsme se opět dohodnuli na společných koncertech. Tohle ale bude první ucelené tour, kde uslyšíte opravdu plnohodnotné sety obou kapel, někde s námi zahrajou Louty, jinde třeba Garage Rattlesnakes, křtít budeme všude“, dodává Martíček.

Nežfaleš/Houba Tour ´23

17. 2. 2023 Radomyšl/Strakonice – Sokolovna
18. 2. 2023 Pardubice – Ponorka
10. 3. 2023 Teplice – Knak
11. 3. 2023 České Budějovice – Fabrika
24. 3. 2023 Opava – Art
25. 3. 2023 Martin (SK) – Včelín music bar
1. 4. 2023 Tábor – Millenium (bez Nežfaleš, s Peshata)
14. 4. 2023 Plzeň – Pod Lampou
15. 4. 2023 Mělník – Stará mydlárna
5. 5. 2023 Praha – Cross (bez Nežfaleš, s Leniwiec)
6. 5. 2023 Liberec – Azyl (bez Nežfaleš, s Leniwiec)

Kontakt kapela:
Martin Nosek (Martíček), tel: 606 226 621, www.houba.info, m.nosek@email.cz

kontakt label:
Papagájův Hlasatel Records, www.punkrock.cz, info@phr.cz

Tlačová správa

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *