Kreator; Municipal Waste; 16.2.2023; Majestic Music Club – Bratislava

kreator bratislava koncert 2023

Kreator a Municipal Waste zdevastovali MMC thrash metalom!

KREATOR, zrejme najväčšia thrash metalová kapela Európy, mala do nášho hlavného mesta priletieť už na jeseň, turné sa však zrušilo a my sme ostali čakať, kedy pride náhrada. Termín padol na stred februára a ako “support” si zobrali thrashcorových MUNICIPAL WASTE. Žiadne predkapely, iba dve veľké mená thrash metalu a vypredané MMC. Ako to prebiehalo?

kreator bratislava koncert 2023

Na Obscure promotion mám rád, že ich koncerty začínajú presne

Výnimka sa nestala a MUNICIPAL WASTE nastúpili o 19:30 do skoro plnej haly. Američania odpálili svoj set v dravom a energetickom duchu. Sú na scéne niečo cez 20 rokov, no z ich hudby a hlavne vystúpenia sršala neuveriteľná energia a publikum sa toho nevedelo nabažiť.

Hneď pri prvej piesni sa spustil kotol, ktorý nevyhasol až do posledného tónu vystúpenia. Čo i len pomyslenie, že ide o predkapelu, muselo ísť bokom. MUNICIPAL WASTE hrali ako headlineri a dávali do vystúpenia všetko. Ich mix thrash metalu a hardcoru na americký spôsob bola hotová píla tónov v nespútanom kolotoči riffov. Kapele pomáhal aj zvuk, ktorý bol celý čas šťavnatý, ostrý a zároveň pekne čitateľný.

Chalani vedia ako pracovať s publikom, každé želanie im dav splnil. Zobali im z ruky. Dokonca v poslednej tretine koncertu požiadali publikum aby vytiahlo „davoplavca“ a ono neváhalo ani sekundu a už sa človek plavil po rukách davu. Skvelá atmosféra!

Jediná vec, čo sa mi na vystúpení až tak nepáčila, bola inštrumentálna skladba v strede setu. V tomto žánru mi to príde ako krok vedľa a pôsobilo to ako thrash metalová verzia IRON MAIDEN. Na druhú stranu, vrcholom koncertu bola skladba „Unleash The Bastards“ z druhého albumu. Kotol vrel, riffy rezali a z vystúpenia sa dala žmýkať šťava. Výborný koncert!

Približne v polke koncertu sa vedľa mňa postavili zrejme neskúsení fanúšikovia. V ruke pivo, úsmev na tvári a meter od kotla. Časované bomby. Okamžite som sa posunul o meter vedľa a dobre som spravil. Neprešla ani jedna celá pieseň a pivo skončilo na kolegovi vedľa. Ľudia, neberte si pivo do „dravého“ davu. Vypite ho vzadu a potom hurá do kotla. Nie spolu.

municipal bratislava koncert 2023

Opäť presne, opäť dravo, opäť skvelý začiatok

KREATOR odštartoval set s ich čerstvou novinkou „Hate Über Alles“, kde zvuk nebol „bohviečo“ – prebasovaný a gitary sa strácali, no zato bubeník naštartoval koncert nemeckých klasikov ako tank a doslova sa ich hudba preletela publikom ako smršť.

Prišla tretia skladba a Mille Petrozza oznámil, že sa ide konať „wall of death“. Vravím si, že načo tak skoro? Pravdepodobne sa kotol nehýbal ako si prial, ale na druhú stranu, v hale bola neskutočná „plnka“, boli sme na sebe natlačení ako sardinky v konzerve. Jemu to však nestačilo a útok strán publika ako za antických čias prebehol v poriadku a naozaj spustil dravý kotol, čo mi zobral aj posledné centimetre v mojom priestore.

Následne Mille Petrozza zakričal „Enemy Of God“ a došlo k prvému vrcholu koncertu. Zvuk sa napravil, konečne boli ostré aj gitary. Hudba sťa buldozér, Ventor doslova likvidoval svoju biciu súpravu a davom sa previala thrash metalová kanonáda tónov.

Následne sa set stočil ku skladbe, ktorú by som nečakal. „Phobia“, jediná skladba z deväťdesiatych rokov z albumu „Outcast“. Nie tak thrashová vec, no pekne osviežila koncert a dav si refrén rád zaspieval (ja tiež).

Nemci pokračovali s veľkými hitmi – „Satan Is Real“, Hordes Of Chaos“ či „Phantom Antichrist“. Jedna veľká skladba za druhou, dav priam vrel. Potom Mille vytiahol old schoolovú kartu a nasledovali čisté „rezačky“, ktoré ma milo prekvapili a uši rozkašovali dávkou drvivých riffov a agresíveho tempa. „Extreme Aggression“, „People of the Lie“ a „Betrayer“.

Kormidlo sa opätovne vrátilo ku novším veciam a došlo k ďalšiemu vrcholu koncertu – „Violent Revolution.“ Neskutočná dávka thrash metalovej energie.

Vždy sa mi páčil Milleho vokál. Jedinečný a pritom hrubý, dravý a cítiť v ňom neskutočnú silu. Po tých rokoch som si myslel, že oslabne. Ha! Nič sa také nestalo! Na koncerte aj vo svojich 55 rokoch reval do mikrofónu ako samotný lev! Veľký klobúk dole.

Záver sa blížil a ostali dve kúsky, ktoré nemohli vynechať

Pri prvej sa vztýčila vlajka s nápisom „Flag Of Hate“, kde sa vyburcoval dav a samotný záver prišiel v ich hymne „Pleasure To Kill“. Tretí vrchol koncertu. Mille si neodpustil ešte jeden „wall of death“, kde doslova tiekla krv. Aspoň „típkovi“ predo mnou, ktorému niekto spôsobil drobnú ranku na obočí, no jeho kamoši sa tvárili ako keby dostal facku od Hulka.

Výborný koncert dvoch veľkých mien thrash metalu. Vypredaná sála vraví za všetko a ja sa teším na ďalšie koncerty.

Za foto patrí poďakovanie Jurajovi Grežďovi 🙂

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *