Helloween – Keeper of the Seven Keys pt. I

helloween keeper of the seven keys cover

helloween keeper of the seven keys coverV osemdesiatych rokoch minulého storočia vzniklo veľa dobrých kapiel. A to nie len v Británii a USA, ale aj v Nemecku. Dôkazom sú Accept, Scorpions, Running Wild, Blind Guardian a hlavne Helloween, ktorí dodnes slávia mimoriadne úspechy.

Pripomeňme si ich legendárny album Keeper of the Seven Keys pt. I. Po prvýkrát vyšiel v roku 1987.

V roku 1986 Helloweeni už mali na konte megaúspešnú LP platňu Walls of Jericho a rovnomenné debutové EP-čko. Gitarista Kai Hansen ale nezvládal na koncertoch spev, preto sa obzerali po novom spevákovi.

Prvá voľba padla na Ralfa Scheepersa, no nakoniec sa ním stal vtedy 18 ročný Michael Kiske. Plánovali natočiť veľký dvojalbum Keeper of the Seven Keys. Avšak na nátlak vydavateľstva ho rozdelili na pt. 1 a pt. 2.

Power metal

Táto formácia je nepopierateľným priekopníkom power metalu. Tvrdé gitarové riffy, v ktorých dominuje spomínaný Kai Hansen, skvele naspeedovaná hudba, refrény, čo človeka chytia na prvé počutie (Future World napr.).

Ingo Schwitenberg hrá energickým “delostreleckým” štýlom. Oproti minulému albumu znie viac technickejšie. Je to rýchle, parádne agresívne a má to v sebe energiu. A samozrejme nechýba ani balada A Tale That Wasn’t Right, svojho času obľúbená aj na zábavách v bývalom Československu.

Kiske spieva lepšie ako Hansen. Citeľný rozdiel je aj v intonovaní. Má oveľa čistejšie vokály a schopnosť meniť výšky. Znie prirodzenejšie a nenútene a sa nesnaží sa byť dokonalý.

Celá platňa ukázala, že kapela vie, ako na to a má riadne našliapnuté. Avšak druhý Keeper bol slávnejší. Dnes pri počúvaní nemám pocit, že je to nemoderné alebo nudné. Stále má v sebe dosť sily, aby vás zdvihla zo stoličky. Dodnes minimálne polovica piesní z celého albumu znie na koncertoch ,,Hells“.

Zhrnuté a podčiarknuté

Dnes už je Helloween pre mnohých kultovou kapelou. A pri návrate k ich skorším veciam pochopíte prečo. Sú to presne také skladby, aké chcete počuť na koncertoch, aby ste sa mohli pridať pri refréne. Kto to nerobí, nech zdvihne tretiu ruku.

Lineup:

  • Michael Kiske – spev
  • Kai Hansen – gitary, doprovodné vokály
  • Michael Weikath – gitary, doprovodné vokály
  • Markus Grosskopf – basa, doprovodné vokály
  • Ingo Schwitenberg – bicie

Hostia:

  • Tommy Hansen – emulátor

Tracklist:

  1. Initiation (instrumental)
  2. I’m Alive
  3. A Little Time (Ill Prophecy cover)
  4. Twilight of the Gods
  5. A Tale That Wasn’t Right
  6. Future World
  7. Halloween
  8. Follow the Sign

Bonusy:

  • Victim of Fate (re-recorded version)
  • Starlight (remix)
  • A Little Time (alternative version)
  • Halloween (video edit)
  • Savage
  • Livin’ Ain’t No Crime

Rok vydania: 1987, (reedícia) 1993

Vydavateľstvo: Noise

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.helloween.org/
https://www.facebook.com/helloweenofficial/
https://www.instagram.com/helloweenofficial/
https://helloween.bandcamp.com/

Hodnotenie: 5,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *