Herkulove slávnosti; Kabát Revival, Yearsbelow, The Spants a ďalší…; 14. – 16. júla 2023; Snina

the spants kapela 2023

Asi nepoviem nič nové, keď napíšem, že mladé rockové kapely to majú v súčasnosti ťažké. Dostať sa do celoplošných médií nie je jednoduché a rovnaké to je aj s veľkými festivalmi. Skvelou možnosťou, kde sa môžu ukázať širokému publiku sú aj malé mestské akcie. 14. až 16. júla 2023 sa v meste Snina v nádhernom prostredí parku za kaštieľom konal prvý ročník akcie Herkulove slávnosti.

herkulove slavnosti 2023

Pre nezainteresovaných. Od roku 1841 zdobí nádvorie sninského kaštieľa socha Herkula. Zároveň je to akýsi neoficiálny symbol mesta.

Okrem kultúrneho programu a bohatého občerstvenia boli pre divákov nachystané aj súťažné disciplíny (prevaľovanie traktorovej pneumatiky, prenášanie sudov…) a taktiež bola nachystaná aj tombola. Jej výťažok bol určený charitnému domu sv. Štefana. Nakoniec sa vyzbieralo 691 eur.

herkulove slavnosti 2023

Súčasťou kultúrneho programu bola aj dychovka Sninčanka, revival známej českej bandy Kabát a folk/elektro zoskupenie Dynamix, asi najočakávanejšia vec prvého dňa.

Alterantive rock

Našťastie sa myslelo aj na plnohodnotné mladé rockové kapely. Prvý deň sme si mohli užiť humenskú formáciu The Spants. Vznikla v roku 2017, za sebou má už množstvo koncertov hlavne po východe (Košice, Vranov nad Topľou) a v roku 2020 sa stali predskokanmi známej formácie Hex v Prešove.

Aj keď to nebola muzika určená na ,,vyblbnutie“, publikum si ich pochvaľovalo a po každej songe nasledoval zaslúžený potlesk. Zahrali nám songy Elusion Thoughts,  Upside Down, Meanwhile, Running on steam, Cross my mind Higher, Hold on a aj jeden cover od dua Madcon – Begin.

the spants kapela 2023

Na druhý deň dorazili aj Košičania Yearsbelow. Pôsobia od roku 2018. Avšak na začiatku ich trochu zaskočili problémy – na pár minút v celom meste vypadla elektrika. Ale neskôr sa rozbehli.

Aj v ich prípade išlo o alternatívny rock, no hrali o niečo energickejšiu muziku. Bola aj pódiová show (aj keď v rámci možností, samozrejme). Spievajúci basák Peter utrúsil do publika aj menší vtip ohľadom dua Herkules-Jolaus. Na reakciách návštevníkov bolo vidieť, že počet ich fanúšikov sa o niečo rozrástol.

Odzneli songy As Above So Below, Town of Ghost, Decline, The Origin a singel Eastern Voices.

yearsbellow kapela 2023

Zhrnutie

Pevne dúfam, že to nebol len jediný ročník tejto akcie a na ďalší rok sa pod kaštieľom opäť stretneme. A ak bude v programe aj viac rocku, bude to takmer ideálne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *