Simon McBride, aktuálny gitarista Deep Purple

simon mcbride gitarista 2023
Legendárna hardrocková kapela Deep Purple vo svojej histórii vystriedala viacerých gitaristov. Najznámejší je, samozrejme, Ritchie Blackmoore. V roku 1975 ho nakrátko vystriedal Tommy Bolin. Potom sa Ritchie vrátil a nakoniec bol nahradený Stevem Morsem. Ten, bohužiaľ, minulý rok kapelu opustil, a to z dôvodu, že chce byť oporou svojej ťažko chorej manželke. Nový gitaristom sa stal Simon McBride.

simon mcbride gitarista 2023

Kto je Simon McBride?

Simon McBride sa narodil 9. apríla 1979 v Belfaste (Veľká Británia – Severné Írsko). Na gitaru začal hrať, keď mal deväť rokov.

Sám o sebe v jednom rozhovore povedal:

  1. „Narodil som sa do rockandrollového domu a bol som ovplyvnený hudbou, ktorú môj otec počúval, keď som vyrastal v Belfaste. On bol a stále je fanúšikom klasických rockových kapiel, ako Led Zeppelin, Deep Purple , Free atď … Mal som deväť rokov, keď som jedného dňa zobral učebnicu do ruky a začal som sa učiť pár akordov.“

Vo veku 15 rokov sa zúčastnil súťaže časopisu Guitarist – Young Guitarist of the Year, ktorá sa konala vo Wembley Conference Centre. Samozrejme, vyhral.

Aktívne roky

Keď mal 16, stal sa členom miestnej metalovej formácie Sweet Savage. Jej zakladateľom nebol nikto iný ako Vivian Campbell, neskorší člen DIO a samozrejme, Def Leppard.

Po odchode zo Sweet Savage v roku 1998 sa pripojil k Írovi Andrewovi Strongovi, ktorý sa preslávil v kultovom filme The Commitments z roku 1991 a začal budovať spevácku kariéru.

Hranie so Strongom bolo v ostrom kontraste so Sweet Savage. Zahŕňalo prevažne soul, R&B a niektoré popové skladby. Zmena bola pre Simona cennou skúsenosťou.

V roku 2008 vydal svoj debutový sólo album Rich Man Falling. V tom čase vo Veľkej Británii a Írsku vo veľkom predskakoval na koncertoch slávnych gitaristov, ako Jeff Beck, Joe Bonamassa, a Derek Trucks.

Nasledovník Rich Man Falling – Since Then, uzrel svetlo sveta v r. 2010. Po jeho vydaní Simon opäť intenzívne koncertoval. Na jeseň 2010 absolvoval turné po Veľkej Británii, kde podporil jedného zo svojich raných gitarových hrdinov – Joea Satrianiho. Navyše  v rokoch 2011 a 2013 účinkoval aj na festivale Soul & Blues Festival, ktorý organizoval Don Airey, klávesák Deep Purple.

V roku 2016 sa McBride pripojil ku klasickej rockovej kapele Snakecharmer, vytvorenej z bývalých členov Whitesnake.

Deep Purple éra

V roku 2022 bol ohlásený ako dočasná náhrada za Steva Morsea v Deep Purple, zatiaľ čo Steve sa staral o svoju manželku počas jej boja s rakovinou. Predtým, ako sa pripojil spolupracoval s klávesákom Deep Purple, Donom Aireym, na jeho sólových turné, ako člen The Don Airey Band alebo Don Airey & Friends. Dňa 23. júla 2022 bolo oznámené, že Steve Morse natrvalo opustil kapelu.

16. septembra 2022 bol McBride ohlásený ako trvalá náhrada za Morsea. Stal sa tak štvrtým stálym gitaristom v skupine počas jej 54-ročnej histórie, po Ritchiem Blackmorovi, Tommymu Bolinovi a Stevevovi Morseovi.

Na prvý telefonát, že nahradí Steva spomína nasledovne:

  1. ,,No, koncom minulého roka sa hovorilo o tom, že by som mal dočasne zastúpiť Steva v roku 2021. Ale nikdy som nad tým veľmi nerozmýšľal. Nikdy som o tom veľmi neuvažoval, pretože to vždy bol prípad: “Môže sa to stať alebo aj nemusí,” pretože to záviselo od stavu Stevovej manželky či bude schopný koncertovať. Ale jednoducho to dospelo do štádia, keď sa Steve rozhodol, že už toho bolo dosť a musí sa postarať o svoju ženu, čo je úžasná vec, ktorú robí. Takže som vedel, že je to možné, ale nevedel som to naisto. Až nedávno som sa naozaj dozvedel, že som bol potvrdený ako stála náhrada.“

Do tábora Deep Purple vniesol novú energiu, s ľahkosťou nadväzujúc na úspechy tých pred ním, spolu s vlastným jedinečným a rozpoznateľným štýlom.

Po roku hrania na otázku, ako by zhodnotil svoje pôsobenie odpovedal:

  1. ,,Úprimne, bol to úžasný rok, ktorý mi zmenil život. Keby mi niekto minulý rok povedal: “Simon, ty budeš novým gitaristom Deep Purple,” vysmial by som sa mu do tváre a povedal: “Áno, to sa nikdy nestane.” [Smiech]. Ale sme tu. A teraz sme práve začali naše tretie spoločné turné a všetko prebieha fantasticky. Chlapci sú skvelí, všetci sú veľmi šťastní a všetko ide skvele, čo je dobrá vec. Ale nikto nie je šťastnejší ako ja, pretože je to Deep Purple. Pripojil som sa k jednej z najikonickejších rockových kapiel v tejto oblasti. To je splnený sen. Som veľmi šťastný.“

Ako dospievajúci gitarista, McBride, zaujal popredného svetového nezávislého staviteľa gitár Paula Reeda Smitha. Dodnes ho podporujú PRS Guitars, vďaka čomu sa dostal na hudobné podujatia po celej Európe a do The PRS Experience – podujatie, ktoré sa každoročne koná v továrni PRS Guitars, v Marylande v USA, kde Simon hral po boku takých mien ako Santana, a Buddy Guy. Podporuje tiež zosilňovače Victory a struny Rotosound .

Je hosťujúcim lektorom na dublinskej škole BIMM (Brighton Institute of Modern Music). V minulosti ním bol aj na letnej škole International Guitar Foundatio a na BIMM v Bristole.

Citáty:

1.: https://en.wikipedia.org/wiki/Simon_McBride

2., 3.: https://vwmusicrocks.com/an-interview-with-simon-mcbride-of-deep-purple/

Linky:
http://www.deeppurple-infinite.com/
https://www.facebook.com/officialdeeppurple/?fref=ts
https://www.instagram.com/deeppurple_official/
https://www.facebook.com/SimonMcBrideGuitarist/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *