Rozhovor s ,,Mentolom” z Alchemist zo dňa 21.12.2011

Zdravím Mentol, ako sa máme v tento predvianočný čas?

Mentol: Ahoj, máme se dobře. Momentálně se já osobně chystám naplno prožít první Vánoce s mým tříměsíčním synkem a manželkou. (Té je samozřejmě o něco více 🙂 ) Jinak jako kapela začínáme pozvolna pracovat na novém materiálu pro pokračovatele našeho posledního cd Alchemy of Rising.

Vy ste nedávno vydali nový album, mohol by si ho trochu priblížiť?

Mentol: Materiál vznikal zhruba rok. V létě 2009 k nám nastoupil nový bubeník Brady a ten musel nejdříve zvládnout stávající skladby, teprve poté, kdy jsme se sehráli a koncertně ověřili, jsme začali pracovat na nových skladbách. Ty byly zaznamenány v létě 2011 v žateckém Bohemian Hell studiu u našeho kamaráda Michala Agmena. Na konci srpna jsme album zmasterovali a od září je již k poslechu na našich stránkách www.alchemist.cz nebo na BZ profilu. http://bandzone.cz/alchemist. Nechali jsme vyrobit náklad 100 ks CD. Pro potřeby propagace to , myslím, v dnešní době stačí. Stejně to vždycky nějakej dobrák hodí na web a už to  jede, že? Dokonce jsem nedávno zjistil, že už je CD ke stažení na některých zahraničních serverech. Bohužel je tam povětšinou mylně uvedeno, že jsme slovenská kapela. Nevím, jak se to mohlo stát!!! 🙂

Na albume máte iba 6 textov, prečo iba toľko?

Mentol: Trochu tě poopravím. Na CD je skladeb jen pět, takže se jedná vlastně o jakési EP. Původně jich sice mělo být šest, ale jedna nedopadla dle našich očekávání, tak jsme se rozhodli ji nezařadit. Snad na příští placce.

Pozerám, že texty na seba nadväzujú. Ide o koncepčný album? Keď áno, tak na akú tematiku?

Mentol: Koncepční je pouze trilogie Muse I.-III. Skladby na sebe navazují jak hudebně podobnými motivy, tak i textově. Pojednávají o našich skrytých inspiracích, tedy múzách obecně. Skladby GoDevil a Dirty Hole jsou samostatné jednotky. GoDevil nasťiňuje trochu rouhačskou myšlenku, že vlastně žádný bůh ani ďábel neexistují, vše je jen věc pohledu a dvou tváří každého z nás. Dirty Hole je moje osobní vyrovnání se s minulostí.

Ako by si zhodnotil koncertnú činnosť a aké máte plány ohľadom budúceho roku?

Mentol: Od roku 2010 opět koncertujeme, povětšinou v severočeském regionu. Na příští rok se do toho chystáme obout pořádně a hrát všude, kde se dá. Snad vyjdou i nějaké letní festivaly.

Hrali ste už niekedy na Slovensku?

Mentol: Tak daleko jsme ještě nehráli 🙂

Pozerám, že vy ste zo začiatku fungovali pod názvom Chewbacca, ale neskôr ste zmenili názov a kompletne vymenili zostavu. Čo sa stalo?

Mentol: Pod názvem Chewbacca fungovala kapela v letech 2001 – 2007. Hráli jsme s automatickým bubeníkem. V roce 2007 od nás odešel kytarista a přišli dva noví členové. Po překopání sestavy jsme se rozhodli i pro změnu názvu, který jsme převzali z jedné naší skladby, která nasťiňuje poslední okamžiky před smrtí věhlasného alchymisty Edvarda Kellyho, který byl vězněn na mosteckém hradě. Tato sestava vydržela asi rok, poté se noví členové zas odporoučeli pro umělecké neshody. Současná sestava hraje od léta 2009.

Vo vašom prípade musím oceniť veľkú originálnosť. Ktoré kapely ťa inšpirovali v tvojom muzikantskom živote?

Mentol: Díky za pochvalu. Jestli naši tvorbu někdo vnímá jako originální, jsme jenom rádi. Člověka při skládání samozřejmě ovlivňuje spousta muziky, kterou poslouchá. Mými osobními koňmi jsou kapely jako Dream Theater, Opeth, King Crimson, Rush, Overkill…nejtvrdším jádrem kapely je bubeník Brady, který upřednostňuje především severskou scénu a basák Vony je zas na druhé straně barikády a inklinuje spíše k hard rocku a heavy metalu (Rush, The Who, Iron Maiden, Ozzy Osbourne, Soundgarden…) Já to tak trošku vyvažuji 🙂

Aké boli ohlasy na prvý album?

Mentol: Veskrze pozitivní, pokud budeme brát jako první CD Doublemind, neboť Disaster Area bylo nahráno ještě jako Chewbacca, ale skladby z něj hrajeme dodnes.

Vidím, že ste sa prihlásili aj do súťaže Metalgate Massacre. Čo je to za súťaž a čo od nej očakávate?

Mentol: Vyhledávací soutěž metalových kapel. Už je v plném proudu. Porota nás bohužel na postup nevybrala, ale máme ještě šanci v rámci tzv. divoké karty, která závisí na sms hlasování fanoušků. Kdyby nás chtěl někdo podpořit, instrukce najde na našem BZ profilu: http://bandzone.cz/alchemist. Předem díky za vaše hlasy!!!

Čomu sa venujú členovia Alchemist v súkromnom živote (práca, záľuby)?

Mentol: Pracuju jako středoškolský učitel, ve volném čase se věnuji především muzice anebo třeba geocachingu. Hraju též amatérsky volejbal.  Bubeník Brady pracuje jako stavbyvedoucí a basák Vony je alchymii nejblíže. Dělá technika v chemických závodech. 🙂

Ako budeš tráviť vianočný čas?

Mentol: S rodinou. Budu léčit nervy zdrásané mými studenty.

Čo by si vedel povedať k súčasnému stavu rockovej/metalovej muziky u vás v Čechách? Veľa ľudí mi hovorí, že to u vás nie je moc ružové, ale ja si myslím, že oproti Slovensku je to u vás oveľa lepšie. Viac festivalov, klubov a pod….

Mentol: S kluby to u nás není moc růžové. Spousta jich vzniká a po krátké době hned zase zanikají. Návštěvnost na koncertech je nízká (tedy alespoň v našem regionu) Smysl mají větší (festivalové) akce, kde zahraje více kapel najednou. Navíc jednání některých majitelů klubů není moc férové. Jako výjimku bych viděl V+V Rock bar v Mostě, který jede už patnáctý rok, což je na dnešní dobu úctyhodný výkon.

Keby si si mohol vybrať tri české kapely na spoločné turné, ktoré by to boli?

Mentol: Pokud můžu mluvit sám za sebe, tak Arakain a Miloš Dodo Doležal. Na těch jsem vyrostl a myslím, že i dnes mají metalovému publiku co říci. Z novějších kapel mě zaujala Venefica.

Je ešte niečo čo by si ty sám rád uviedol?

Mentol: Snad jen vzkaz pro čtenáře a fanoušky. Buďte sví, jděte svou vlastní cestou a jděte za svými sny. Podstatné je vydržet.

OK, tak ďakujem, že si si našiel na mňa čas. Prajem krásne Vianoce, veľa metalu do nového roku.

Mentol: I my děkujeme za poskytnutý prostor a přejeme všem jen to nej do ro(c)ku 2012. A hlavně spoustu dobrý muziky.

Odkazy:
Oficiálny web: http://www.alchemist.cz/
Bandzone: http://bandzone.cz/alchemist

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *