Disconsolate – Behind the Doors of Perception (dvojrecenzia)

Predpokladám, že každá kapela sa snaží vydať nejaký ten album. No a keď ho už vydá, tak má v podstate tri možnosti.

Po prvé, môže s vydávaním hudobných nosičov skončiť, môže nahrať nový materiál alebo sa vydať cestou reedície už existujúceho materiálu.

A práve tretiu možnosť si vybrali košický death metalisti Disconsoclate, keď osud ,,znovuzrodenia“ postihol ich, tak trochu pozabudnutý počin Behind the Doors of Perception, pôvodne vydaný v roku 2011. O samotné vydanie sa postarali, ako inak Support Undeground.

Melodic death metal

Into the Mind, prvá, čisto inštrumentálna a úlohu intra plniaca skladba, by sa nestratila ani vo filmovom soundtracku, aj keď musím uznať, že pri death metale by som niečo podobné nečakal.

Hneď po nej nasledujúca The Dark Forest In My Thoughts je presne ten typ piesne, čo som očakával – death, kde sa rýchle pasáže striedajú s tými v strednom tempe. Hudba taktiež obsahuje viacero melodických pasáží, ktoré pôsobia v akejsi opozícií k tým tvrdším, ktoré nemožno označiť za zlé, skôr naopak.

Pravdou je, že v inštrumentálnej stránke ma zaujali najviac tie melodickejšie časti, a tak je len plusom, že v niektorých songoch hrajú prím. Ďalšou vecou, na ktorú by som chcel upriamiť pozornosť sú gitarové sóla, tie sa vo všetkých piesňach vydarili na 1 s hviezdičkou.

Takže vo výsledku dostaneme melodickejší death s technickými prvkami. Hudba je však stále dostatočne tvrdá a razantná, takže má všetky predpoklady zaujať fanúšikov ,,žánru smrti“ + získať si na svoju stranu aj nejakých ďalších, z povedzme jemnejších odnoží metalu.

Ďalšie príchute

Hneď na začiatku odstavca som spomínal, že intro by sa nestratilo ani v nejakom filme, avšak do ostatných songov sa podobné aranžmány nedostali. V niektorých prípadoch je to určite aj trochu na škodu, nakoľko hudba a zároveň aj texty občas skĺznu k doomu, a tam predsa len rôzne motívy sedia ako riťka na šerbeľ.

Ale, ako vraví klasik, jedná sa len o môj súkromný názor a vy ho pri počúvaní možno budete mať úplne iný. Inak nemám inštrumentálnej stránke absolútne čo vytknúť, každý jeden nástroj je zahratý a nahratý na vysokej úrovni. Na CD sa nenachádza žiadna slabšia pieseň, a tak dostávame konzistentný vyrovnaný album.

Naopak, osobne mi najviac sadli a za najlepšie kúsky by som označil Confused, a Entrace to Decay.

Texty a spev

Opäť ďalšie prekvapenie. A len, a len príjemné. Toľkú introspektívu a osobnosť  by som skutočne neočakával. A aj keď nie som básnik, musím taktiež pochváliť formu textov. Taktiež sú všetky v angličtine.

Spev v podaní speváka Štefana, rovnako možno hodnotiť iba kladne či sa už jedná o growl alebo kontrastný screaming.

Takže slovko na záver

Kvalitné albumy si určite zaslúžia re – edíciu. A presne toto je ten prípad.

Rok vydania: 2017

Vydavateľstvo: Support Undeground

Youtube ukážka:

Hodnotenie: 5/6

Autor Lesný troll (recenzovaná pôvodná verzia albumu z roku 2011)

Na úvod sa musím priznať, že po prvom vypočutí som musel tento album na čas odložiť, kým som sa odvážil napísať o ňom pár slov. Na prvé vypočutie sa mi totiž zdal trochu rozporuplný.

Košická kapela Disconsolate vydala tento rok svoj debutový album Behind the Doors of Perception a k piesni Blind Man Empty Soul natočila aj videoklip. Podľa ich vlastných slov chcú hrať “melodickejší death metal s troškou technickosti”. V niektorých momentoch som mal pocit, že to s “technickosťou” preháňajú.

Technika vs. melodika

Všetkého veľa škodí a použiť to, čo má byť pre pieseň soľou a korením ako hlavný materiál sa až príliš často vôbec nevypláca. Na tomto albume technika jednoznačne zvíťazila nad melodikou. Či je to dobre alebo zle však posúdia lepšie fanúšikovia kapely.

Album Behind the Doors of Perception obsahuje 10 skladieb vrátane intra a trvá cca 36 a pol minúty. Dĺžkovo je album v poriadku, takisto skladby nie sú príliš dlhé. Pri death metale sú bicie veľmi dôležitým prvkom a podľa zvuku jednotlivých skladieb sa dá povedať, že v tomto prípade si bubeník svoje úlohy splnil výborne.

Prvou skladbou je intro Into the Mind. Melancholicky pôsobiaci klavír je doplnený zvukmi veľkého orchestra. Intro pôsobí veľkolepo a počas dvoch minút vôbec nestihne nudiť.

Páčil by sa mi však trochu plynulejší prechod do ďalšej skladby. Tou je The Dark Forest in My Thoughts s neustálymi zmenami tempa a bez silnej melódie. V podobnom duchu sa nesie aj trojka na albume Blind Man Empty Soul, ku ktorej kapela natočila aj klip.

Zmena atmosféry 

Ďalšie skladby prinesú miernu zmenu atmosféry a viac sedia k tomu, čo kapela deklaruje ako svoj cieľ. Sú melodickejšie, gitary sú výraznejšie, objavia sa silnejšie melódie aj sóla a je v nich menej zmien tempa.

Týka sa to v podstate všetkých skladieb od štvorky až do konca. Najviac sa mi pozdávajú päťka – The Deepest Secrets a šestka – Putrefy. Za zmienku však určite stojí aj deviatka – Behind the Doors of Perception a posledná skladba Wanderer.

Napriek tomu, že som doteraz viac kritizoval ako chválil, debutový album Disconsolate sa oplatí vypočuť. Napokon, technický death metal v tomto období celkom letí a preto sa dá očakávať, že album si nájde dosť poslucháčov, ktorí z neho budú mať radosť.

Nato, aby sa ich štýl dal pomenovať ako melodický, však chýba jedna pomerne dôležitá vec. Tou sú výrazné silné melódie a to nielen pri gitarách, ale aj pri speve.

Verdikt

Celkovo dávam albumu Behind the Doors of Perception 4 body zo šiestich. Album je určite nadpriemerný a tí poslucháči, ktorí sú zameraní viac na techniku, sa mu potešia. Kapele držím palce a želám veľa inšpirácie a spokojných fanúšikov.

Lineup:

  • Štefan Timko – vokály
  • Boris Palko – gitara
  • Martin ‘Pribina’ Pribula – gitara
  • Marko Petruš – bassgitara
  • Jozef Kešely – bicie

Tracklist:

  1. Into the Mind
  2. The Dark Forest in My Thoughts
  3. Blind Man Empty Soul
  4. Confused
  5. The Deepest Secrets
  6. Putrefy
  7. Entrance to Decay
  8. Destruct
  9. Behind the Doors of Perception
  10. Wanderer

Rok vydania: 2011

Vydavateľstvo: Samovydanie

Linky:
https://www.facebook.com/Disconsolate.sk/
https://bandzone.cz/disconsolate/
https://disconsolate.bandcamp.com/

Hodnotenie: 4/6


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *