Skaza – Art Declined

Skaza Art coverPoľsko mám rád už od detstva. Aj keď neviem úplne presne zdôvodniť túto lásku (možno krásne mestá, super ľudia, skvelé sladkosti …), trvá až do dnešných dní. Avšak, ešte som nemal tú česť recenzovať album pochádzajúci od našich severných susedov. Teda, len do chvíle kým mi neprišlo CD Art Declined od skupiny Skaza. Už samotný dizajn obalu, ktorý je na vysokej úrovni napovedal veľa. Tu treba pochváliť jeho autora, ktorým je Piotr Szafraniec.

Podobne aj úvodné a dostatočne dramatické intro Alarum sľubuje niečo veľké. To však už na scénu príde Route 17, a ako prvý plnohodnotný song predstavuje kapelu v celej jej kráse. Melodický heavy metal na vysokej inštrumentálnej úrovni skombinovaný s orchestrálnymi prvkami. A ešte aj growlami. Áno, čítate dobre, growlami. Možno sa nejedná až o tak častú kombináciu, avšak spoločne s melodickým spevom funguje na jednotku. Perpetual, podobne stavaná pieseň, avšak navyše so skvelou atmosférou, a tak sa z nej okamžite stal jeden z mojich favoritov. K ďalším srdcovkám by som potom zaradil Derisive Death, The Misused a Frame of Fire. Ale zároveň treba jedným dychom dodať, že všetky kúsky tohto CD sú kvalitné.

Dovedna máme možnosť spoločne s introm počuť 13 piesní. A práve tu sa dostávame k jednému z pozitív Art Declined, a tým je jeho silná vyváženosť a kompaktnosť. Jednoducho sa na ňom nenachádza žiaden slabší song, keď všetky spĺňajú aj tie najprísnejšie kritéria hodnotenia. S tým bezpochyby súvisí aj ich kvalitná inštrumentálna stránka, ktorá prefrčí poväčšine v strednom tempe bez nejakých chýb a zádrheľov. Na svoje si prídete hlavne, ak ste milovníkom melodickosti a gitarových sól, ktorých tu je ako kvetov na jarnej lúke. Nutné je však dodať, že všetky sú skvelé.

Využitie orchestrálnych prvkov, ktoré sú zakomponované do inak heavy metalových skladieb, potom len posúva inštrumentálnu stránku opäť vyššie a navyše jej dodáva atmosférickosť. Čo nebýva až tak často. Rovnako aj už vyššie spomínaná kombinácia dvoch rozdielnych spevov – melodického a growlu, nie je úplne bežným javom v danom žánre. Ale opäť, výsledok stojí za to. Hlavný spevák Maciej strieda tieto dve polohy s úplnou ľahkosťou a dokazuje svoje vysoké vokálne kvality. Tým by som ukončil výpočet pozitív. Na rade sú negatíva….

Slovko na záver. Art Declined je debutovým počinom skupiny Skaza, avšak pri jeho počúvaní máte dojem, že sa jedná o starých harcovníkov, ktorí sú na hudobnej scéne už pár dekád. Skaza jednoducho vie, čo chce a vie, ako to pretaviť do skvelého výsledku. Ich debut sa zaobišiel bez zaváhaní a je na ňom skutočne ťažké (ak nie aj nemožné) nájsť nejaké negatíva. Osobne by som Art Declined bez váhania zaradil medzi top albumy pochádzajúce zo strednej Európy.

Lineup:

  • Maciej Marcinko – spev, gitary
  • Marcin Jakubek – gitary
  • Wojciech Smoter – basa, doprovodné vokály

Tracklist:

  1. Alarum (instrumental)
  2. Route 17
  3. Perpetual
  4. Derisive Death
  5. The Sixth Sun
  6. By Lips Blackened
  7. The Misused
  8. Drowned in Strife
  9. Frame of Fire
  10. Archetype
  11. My Treacherous Serenity
  12. Approaching Storm
  13. Vastness

Rok vydania: 2016

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
http://www.skazaofficial.com/
https://www.facebook.com/skazawroclaw/?fref=ts
https://www.youtube.com/channel/UC0jrr5PtOrzfMSK16wb7J4Q

Hodnotenie: 6/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *