Elena Tiron (Sun Q) – Nový album je ako veľká kniha plná temných rozprávok v krásnom obale

Rusko ako najväčšia krajina na svete oplýva aj bohatou rock/metalovou scénou. Niektorým z ich kapiel sa podarilo presláviť minimálne v Európe (Arkona, Satarial) alebo sú na dobrej ceste za týmto cieľom (Reds’Cool, Overwind, Estate). No stále je tam mnoho takých, čo ešte len čakajú na objavenie. Jednou z nich sú aj moskovskí rockeri Sun Q. Na otázky odpovedala speváčka a autorka textov Elena Tiron:

 Ahoj, ako sa ti darí?

Elena Tiron: Ahoj! Máme sa dobre. Leto v Moskve nie je až tak horúce ako inde vo svete, ale v našom štúdiu je vždy skvelé počasie, a tak tu trávime tak veľa času ako je možné.

Mohla by si našim čitateľom povedať niečo bližšie o kapele Sun Q?

Elena Tiron: Naša hudba vraví za nás. Jedine čo môžem dodať je to, že sme odlišní a máme mnoho tvári. Skupina má už 4 roky, a všetci čo nás poznajú vedia čo všetko za tým je….

Tento rok vám vyšiel debutový Lp album Charms. Charakterizuj ho niekoľkými vetami?

Elena Tiron: Tento album je ako veľká kniha plná temných rozprávok v krásnom obale. Jedná sa o tajomné a záhadné príbehy plné obrazov a metafor. Ak máš rád starý dobrý rock, vinobranie počas slnečných festivalov, hlboký zvuk a magickú atmosféru tak sa ti podľa všetkého bude páčiť. 🙂

Ako prebiehal proces jeho vzniku?

Elena Tiron: Proces bol dlhý a plný usilovnej práce. Dlho sme hľadali ten najlepší zvuk gitár. Taktiež sme mali množstvo pozvaných hostí. Na jednej strane to síce komplikuje prácu, ale zase to určite obohatilo náš materiál. Dali sme do toho veľa energie a emócii, a tak bol celý proces nahrávania zároveň aj veľmi kognitívny.

Kto je u vás hlavným autorom hudby a textov?

Elena Tiron: Autorom hudby je náš gitarista Ivan Shalimov. Texty píšem ja, niektoré napísali naši priatelia (napr. Petals & Thorns and After This).

Kde všade sa plánujete zastaviť v rámci koncertov?

Elena Tiron: Momentálne máme turné po Rusku. Veľmi radi by sme šli do Európy, takže dúfame, že v blízkej budúcnosti nás uvidí a bude počuť tak veľa ľudí ako len bude možné. 🙂

Čo by si povedala o ruskej metalovej scéne, ako to je s koncertami, záujmom ľudí o tento žáner?

Elena Tiron: V Rusku je teraz post-punk populárny. A hlavne to čo je v ruštine. Každý kto spieva v angličtine dostáva otázky ,,Prečo nie v ruštine?“. Garage rock je síce malý, ale stále sa rozvíjajúci a s obrovským potenciálom.

Pri počúvaní vašej hudby sa neviem ubrániť dvom pocitom – že je skvelá, ale na druhej strane zrejme nie je určená úplne každému, predsa len, príde mi náročnejšia (v dobrom slova zmysle). Aké reakcie dostávate a ako sa darí kapele hrajúcej takú kombináciu žánrov ako máte vy?

Elena Tiron: Ďakujeme! Som rada, že to hovoríš. Inšpiráciu čerpáme z rôznych žánrov a hudobníkov – od legendárnych rockerov 60 rokov, cez neopsychodelic, trip-hop, avant-gardu, jazz, klasiku…. Naša hudba priamo pasuje na niekoľko festivalov, ktoré sa konajú v Moskve, ale stále sa jedná o underground. Kluby nie je až také ťažké nájsť, skôr je náročnejšie propagovať svoju akciu a zaistiť, že príde tvoja cieľová skupina fanúšikov.

Ako vyzerá život členov kapely pomimo kapely Sun Q?

Elena Tiron: Všetci sme zasnúbení s hudbou v rôznych zmysloch slova naskrz kapelou. Veríme, že musíme robiť to, čo milujeme. To je jediný spôsob ako byť úspešní. A ak robíš to čo máš rád, tak potom nikdy nezostarneš!

Tak to bola posledná otázka, ďakujem ti pekne za rozhovor a zároveň by som ťa rád poprosil o odkaz pre našich fans.

Elena Tiron: Počúvajte tak veľa hudby ako len môžete. Žite ňou, šírte ju po svete. Nájdite svoju hudbu a vyriešte ňou svoje problémy. Hudba vás môže liečiť, inšpirovať vás ku skvelým veciam. Podporujte vašich hudobníkov, sledujte ich v médiách, na sociálnych sieťach a posielajte im spätnú väzbu. Vždy vás potrebujú! Ďakujem. 🙂

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/sunqband/
https://soundcloud.com/sunqband
https://www.youtube.com/channel/UCP48GayIVXlHpB-72bzBizQ

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *