Valis Ablaze – Boundless

valis boundless coverV poslednej dobe ma čím ďalej tým viac začína oslovovať progresívny mix rocku a metalu. Všetko to v podstate začalo najnovším albumom legendy Katatonia a pokračuje až do týchto dní, keď sa ku mne dostalo CD od britskej skupiny Valis Ablaze nesúce názov Boundless.

Hneď prvý zárez Afterlight nastaví smer pre celú nahrávku.

Pokojný, melancholický, na vysokej inštrumentálnej úrovni sa nesúci rock zasahujúci aj do metalových vôd. Ak by som mal nájsť nejakú paralelu v známejších kapelách, tak by som určite povedal Katatoniu.

Originalita

Samozrejme ale Valis Ablaze si pre nás nachystali porciu svojej vlastnej a originálnej muziky. Kľudné a pokojne pasáže sa striedajú s tými tvrdšími, kde sa dostanú do popredia obaja gitaristi.

Najvýraznejšie pritvrdenie je potom v piesni číslo 4. Evade, kde máme dokonca možnosť počuť aj nejaký ten scream (ktorý sa preniesol aj do niektorých ďalších), avšak vynikajúco pasujúci do piesne ako celku. Ďalej sa tu nachádza najlepší song albumu – Hex (neviem, či inšpiráciu čerpali na Slovensku 🙂 ). Hore spomínané elementy sa tu pretavili do fantastického výsledku.

Verdikt

Všetky skladby spĺňajú aj tie najprísnejšie kritéria hodnotenia. Vysoká inštrumentálna úroveň, ktorá si plným právom zasluhuje označenie progresív. Nahrávka možno neobsahuje tak veľa gitarových sól, a profesorského prístupu, ako by sme v danom žánri čakali, ale chalani z Valis Ablaze vyťažili „z minima maximum“.

Ďalšou vecou, ktorú nemôžem opomenúť je výborný spevácky výkon v podaní Phila Owena, ktorý skvelo strieda rôzne polohy svojho hlasu. A nakoniec, ďalším silným elementom Boundless je jeho výborná melancholická atmosféra.

A negatíva? Úprimne, ani jedno ma nenapadá.

Lineup:

  • Phil Owen – spev
  • Tom Moore – gitara
  • Ash Cook – gitara
  • George Demner – basa
  • Rich New – bicie

Tracklist:

  1. Afterlight
  2. The Crossing
  3. Lumen
  4. Evade
  5. Hex
  6. The Static Between Us
  7. Signals
  8. Faster Than Light (feat. Sithu Ave)
  9. Frequency (feat. Drewsif)
  10. Paradox
  11. Reflections (feat. Reece Fullwood)

Rok vydania: 2018

Vydavateľstvo: Long Branch Records

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.valisablaze.com/
https://www.facebook.com/valisablaze

Hodnotenie: 5,5/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *