Pavel Balcár (Nahum) – ,,Už předchozí album jsme posílali do celého světa”

Pavel NahumTento rok sa ostravskí Nahum viac-menej vytratili z pódií. Fanúšikom to vykompenzovali v podobe nového albumu Within Destruction. Ten je skvelou thrash/death metalovou jazdou, ktorú si určite vychutnajú všetky milovníčky a milovníci dobrej muziky (aj melodici 🙂 ). Na ďalší rok nebude chýbať ani masívne turné, v rámci ktorého sa zastavia aj v košickom Collosseu. Viac už ale spevák Pavel Balcár.

Zdravím Pavel. Váš nový album „Within Destruction“ je skvelá death-thrash jazda. Charakterizuj jeho obsah vlastnými vetami.

Pavel Balcár: Budu stručný. Zplodili jsme death metalovou lahůdku staré školy a světové úrovně. Album je brutální, energické, má silné motivy, je plné temné melodiky, ale i excelentních kompozic a sólových partů. Přináší zprávu o zkáze. Snad to neznělo moc samolibě.  Ale je to holý fakt.

Povedz niečo o procese jeho vzniku. Kedy naň začali vznikať skladby, kto je ich autorom a o čom hovoria ich texty?

Pavel Balcár: Materiál na album „Within Destruction“ začal vznikat prakticky hned po vydání našeho druhého alba „And The Chaos Has Begun.“ To vyšlo v roce 2015. Autorem veškeré muziky je opět kytarista Tomash.

Na některých kompozicích spolupracoval s kytaristou Michalem. Ten se postaral především o skvělé sólové party. Materiál na nové album byl kompletně hotov v roce 2017. Nejdříve jsme si pořídili  vlastní demo nahrávku a následně jsme vše pečlivě studovali. Samotné nahrávání probíhalo v různých studiích v první polovině roku 2018. Výsledný sound pak dostalo album v polském studiu Hertz (Vader, Behemoth atd.).

Naše velmi pečlivá práce je znát v každém detailu alba. Všechny ty hodiny práce se rozhodně vyplatily. Většinu textů mám na svědomí já, ale oproti předchozím deskám, je tu více songů, kde jsem spolupracoval s Tomashem.

O čem jsou, jednotlivé texty, si každý může přečíst sám. Obecně se jedná o velmi temné vize světa a jeho zániku. Zániku člověka. Tímto albem uzavíráme naši trilogii, týkající zmaru lidské existence, kterou jsme započali albem „The Gates Are Open“. Jde o retrospektivu dnešního světa.

Na FB stránke mate uvedené, že CD si objednávali aj ľudia zo zahraničia. Môžeš povedať o tom viac?

Pavel Balcár: Nejedná se o žádné nahodilé vlaštovky. Už předchozí album jsme posílali do celého světa. Běžně posíláme naše alba například do USA, Kanady, Švédska, Norska, Německa, Francie, Anglie, Nizozemí, Brazílie, Mexika, Austrálie, ale i třeba na Nový Zéland.

Je hodně světových destinací, kde jsme už naše nahrávky poslali, ale vše si z hlavy nepamatuji. Ale určitě se nejedná o zanedbatelné množství. V tomto nastaveném trendu pokračujeme i s novým albem. Ohlasy ze světa jsou dobré. Zájem je. A samozřejmě z toho máme radost.

Koncerty

Tento rok ste pomerne málo koncertovali. Boli dôvodom práce na albume?

Pavel Balcár: Určitě. To byl hlavní důvod. Chtěli jsme co nejvíce času věnovat novému albu. Přesto jsme věděli, že nějaký ten koncert odehrát musíme. A myslím, že to byly výborné koncerty včetně Rock Heart open airu.

Bylo skvělé hrát na stejném pódiu jako Sodom, či Kataklysm.  Takže sice bylo toho trochu méně, než jsme zvyklí, ale myslím, že jsme naše fanoušky snad moc neochudili. Nové album za to stálo. Je fakt, že mnohé další zajímavé nabídky jsme museli bohužel odmítnout.

Ale na ďalší rok chystáte veľké „Within Destruction tour 2019“. Kde všade budete hrať?

Pavel Balcár: Ano. Prakticky už dnes je nachystáno velké tour na rok 2019. Koncertů bude opravdu hodně a nemá cenu asi vše jmenovat. Budeme hrát hlavně v Česku a Slovensku, ale pár koncertů bude i v Polsku.

Budeme všude a ve skvělých klubech. Každý metalový fanda si to opravdu užije. Doprovod nám budou dělat naši přátelé a skvělé kapely: Inner Sphere a Purnama. Co si vybavuji, tak na Slovensku budeme hrát v Bánské Bystrici, Košicích, Trenčíně a Bratislavě.

Možná ještě něco přibude, nevím. Rozhodně přijďte všichni, kdo můžete. Bude to opravdu velká jízda. Dovezeme vám to nejlepší z tvorby NAHUM. Rovněž tímto velkým tour chceme oslavit 15 let kapely NAHUM na metalové scéně. Pojďte to oslavit s námi. Sledujte náš profil, či web. Vše podstatné tam vždy bude včas!

Je v pláne vystúpiť aj niekde ďalej okrem Českej republiky, Slovenska a Poľska?

Pavel Balcár:  Zahraniční koncerty si chceme nechat až na rok 2020. Teď toužíme naši novou desku a 15 let kapely oslavit především doma, s přáteli a našimi úžasnými fanoušky!

Nahum 2018

Osobné otázky

Ako vyzerá civilný – nehudobný život členov Nahum (záľuby, záujmy, povolania)?

Pavel Balcár: Je komplikovaný a velmi napěchovaný. Času i financí obecně máme málo, ale nejsme sráči, jsme rozhodně činorodí lidé. Takže obecně: rodiny, přítelkyně, práce, studium, ale i jiné aktivity, třeba sport, turistika, zvukařina, umění a podobně.

No a samozřejmě, že dle našich časových možností, chodíme podpořit a mrknout i na koncerty jiných kapel. Tedy všichni chodíme do práce a plníme si své povinnosti. Každý to máme ale trochu jinak rozehrané.

Zatiaľ máte vydané tri albumy. Neuvažovali ste, ako je teraz moderné, spraviť nejaké songy v rodnej češtine?

Pavel Balcár: Ani ne. Myslím, že to k nám nesedí. Mám rád kapely, které dokáží napsat text ve své mateřštině. Navíc pokud má text nějaké sdělení, hlavu a patu, a není to literární brak, tak super. Ale k našemu pojetí death metalu, to myslím fakt nesedí.

Dá sa povedať, že patríte k stáliciam českého death-thrash metalu. No prekvapilo ma, že za hranicami hráte pomerne málo. Prečo?

Pavel Balcár: Tak pár zahraničních výpadů už bylo. Třeba hráli jsme v Rumunsku na jejich největším metalovém open airu Rockstadt extreme, to je takový náš menší Brutal Assault. Nebo v Polsku, či Švýcarsku.

Je fakt, že to jsou spíše ojedinělé akce, ale proběhly a byly fajn. Problém vidím jen a pouze v logistice. Domluvit se dá vše a zájem z venku by byl. Bohužel máme zaměstnání, kde si nemůžeme vzít volno, kdy zrovna chceme a na jak dlouho chceme.

No a musíme jako každý otrok systému platit složenky a hypotéky. Takže je těžké vyrazit jen tak na tři týdny například po Evropě. Třeba ten čas teprve přijde. Ale spíše nám jde o zahraniční festivaly, než o nějaké velké souvislé tour. Uvidíme, co nám čas přinese.

História

Porozprávaj svoj hudobný príbeh. Kedy a ako si začal s muzikantským životom a ako si sa dopracoval až k Nahum?

Pavel Balcár: To bude jednoduché a krátké. V sedmnácti jsem si z první brigády koupil elektrickou kytaru a začal zkoušet na ní hrát. Ale dlouho jsem u toho nevydržel. O rok později jsem po strejdovi podědil bicí. Takže jsem začal hrát. To bylo už lepší.

Proběhla i nějaká průprava v hudebce. Vznikla první kapela, taková garážovka. Na bicí jsem pokračoval i v UNHUMAN posléze NAHUM, který jsem s Tomashem založil. Náš první song „Worlwide screaming“ jsem ještě zkoušel na pozici bubeníka.

Ale naštěstí pro všechny, přišli lepší bubeníci, a já se posunul na pozici zpěvu – frontmana, kde jsem dodnes. Přiznávám ale, že mě stále láká s nějakým nástrojem opět aktivně začít… jen najít čas. Jinak metal poslouchám aktivně od svých 8 let, což nebývalo tehdy zcela obvyklé.

Ok, tak to bol záver. Ďakujem veľmi pekne za rozhovor a poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre čitateľov.

Pavel Balcár: Tak určitě ať čtenáři vyzkouší náš web. Pracujeme na novém vzhledu webu, tak věřím, že do konce roku 2018 bude hotov v plné parádě. Jinak nás určitě najdeš na všech sociálních sítích jako facebook, instagram a podobně.

I já děkuji za rozhovor a věřím, že se naše nová deska „Within Destructin“ bude všem metal heads líbit a přijdete na koncerty! Mějte se skvěle.

Youtube ukážka:

Linky:
http://nahum.cz/
https://www.facebook.com/pages/NAHUM/204827746216054
https://bandzone.cz/nahum

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *