Rozhovor s Ferrym z Wastage zo dňa 9.4.2014

ferry_profilovkaPo menších problémoch sa košická thrash metalová kapela Wastage opäť na plno rozbehla. Obmenili zostavu a vydali aj nové EP – Right now. O tom porozprával ich basák Ferry Sarkozi:

Zdravím Ferry. Tak po menších personálnych zmenách sú Wastage opäť v plnej sile. Mohol by si o tom niečo porozprávať (prečo odišli spevák a gitarista a ako si natrafil na ľudí, čo ich nahradili)?

Ferry: Žiaľ náš gitarista mal zdravotné problémy, takže s ním sme sa nedobrovoľne museli rozlúčiť. Osobné nezhody boli zas príčinou ukončenia našej spolupráce so spevákom. Po tejto situácii v kapele nastala chvíľková pauza. Pretože sme však chceli naďalej tešiť ľudí našou hudbou, po vážnych rozhovoroch a po zjednotení názorov a cieľov sme  sa spoločne rozhodli s Wastage pokračovať. Post gitaristu obsadil veľmi skúsený gitarista zo skupiny Xibalba Jozef Daraš a spevu sa ujal Bohuš Michalko (ex  Eternity). Obaja priniesli niečo nové, čo Wastage len prospelo 🙂

Ako prijali nových členov vaši fans?

Ferry: Príchod oboch bol veľkým prekvapením. Niektorí to prijali pozitívne a ostaní s očakávaním.

Po daných zmenách ste stihli vydať prvé EP.  Boli tieto skladby zložené ešte pred zmenou zostavy, alebo vznikli až potom?

Ferry: Po vzniku nového Wastage sme tvrdo pracovali. Okrem základných motívov sa skladby úplne zmenili.  EP obsahuje  štyri  skladby, z toho tri staro-nové a jednu úplne novú vec, ktorá vystihuje smerovanie skupiny. Rád by som vyzdvihol nášho gitaristu Romana Madeja, ktorý nás zasypáva výbornými nápadmi.

Plánujete aj nejaký ten klip?

Ferry: Áno , je to v pláne. Momentálne sa pracuje na financiách.

Kedy by sme mohli očakávať nejaký veľký album?

Ferry: Album je naplánovaný na koniec roka. Predpokladáme , že bude obsahovať osem úplne nových skladieb a publiku bude predstavený ako je zvykom vo veľkom štýle. O tom však zatiaľ nechcem hovoriť, aby to bolo prekvapenie 🙂

A ako to bude so songami, ktoré ste hrávali na koncertoch ešte pred zmenou zostavy. Budú vydané na nejakom z ďalších počinov? Alebo sa budete sústrediť na novú tvorbu?

Ferry: Ako som povedal niektoré skladby sme prerobili a hrať ich budeme, ostatné už nie. Sústreďujeme sa na novú tvorbu.

Kde budete najbližšie vystupovať?

Ferry: Krst ohňom novej zostavy sa uskutoční 11.4 .2014 na veľkolepej akcii v Colloseu za účasti výborných kapiel ako Brainscan , Nahum , Lunokhod, ktorým by som sa aj touto cestou chcel poďakovať, že prijali naše pozvanie.

Ináč čo sa týka vašich pripravovaných podujatí, vidím, že okrem klubových koncertov po Slovensku máte v pláne aj jeden výjazd k naším južným susedom.  Ako sa vám to podarilo vybaviť?

Ferry: Výjazdov dúfam bude viac. Snáď sa naša hudba bude páčiť aj tam. Dostali sme pozvanie na základe promo nahrávky. Od agentúry, ktorá zrealizovala tento náš koncert v Maďarsku máme prísľub, že v prípade úspechu dostaneme možnosť zahrať si na viacerých podujatiach v kluboch ako aj na festivaloch. Na prvom koncerte v Nyireghazi budeme hrať so spevákom zo skupiny POKOLGEP.

Budú aj nejaké letné festivaly?

Ferry: Letné festivaly riešime, uvidíme ako obstojíme.

Wastage Band

Klasická otázka, čomu sa venujú členovia Wastage v civilnom živote (záľuby, záujmy, povolania).

Ferry: Všetci členovia sú pracovne vyťažení, venujeme sa predovšetkým hudbe, ale aj mimo Wastage sa radi stretávame a trávime spolu čas.

Mohol by si krátko povedať svoj muzikantský príbeh (čo ťa priviedlo k metalovej muzike a ako postupne si sa dopracoval k Wastage).

Ferry: Po skončení základnej umeleckej školy som mal v pláne pokračovať v štúdiu hudby na konzervatóriu. Žiaľ moje okolie malo iný názor. Rockovou hudbou žijem celý život  a nápad založiť rockovú skupinu vznikol v 1. ročníku na gymnáziu. Hrával  som v rôznych skupinách, čo ma nenapĺňalo. Potom prišla myšlienka založiť si vlastný projekt. Osud mi doprial zoznámiť sa s Romanom  a spolu sa nám podarilo túto myšlienku zrealizovať. Postupne sa Wastage formoval  až nabral dnešnú podobu. V kapele sú výborní hudobníci a ja dúfam, že v tejto zostave bude kapela napredovať 🙂

Na bandzone máte spomenuté, že vaše začiatky siahajú do 90tých rokov. Si v kontakte s niektorými s bývalých členov?

Ferry: Žiaľ na nášho prvého bubeníka Ferka kontakt nemám, neviem čo je s ním. Ale náš prvý spevák Pegy je náš veľký fanúšik, často si telefonujeme. Gro skupiny sa v podstate nemení. S Jarom Zajacom– bubeníkom spolupracujeme od začiatku.

Napriek tomu, že dnešné časy metalu moc neprajú v Košiciach máte stále pomerne silnú scénu. Čím to podľa teba je?

Ferry: Je to veľmi ťažká otázka. Našťastie ľudia vedia oceniť snahu a úsilie. Vedia, že za tým čo robíme je veľký kus práce a za to im ďakujem. Ferry Production organizuje rôzne koncertné podujatia, čím prispieva k zviditeľneniu rockovej hudby a hlavne košickej hudobnej scény.

A čo sa týka celoslovenskej scény, tak čo by sa podľa teba malo na nej zmeniť?

Ferry: Na Slovensku je veľa výborných kapiel, veľa nadaných mladých hudobníkov, ktorí žiaľ sa nemôžu presadiť kvôli  komunistickým ideám určitých managerov. Niektoré posty by bolo potrebné obsadiť mladými  kreatívnymi ľuďmi, ktorí majú predstavy a hlavne rozumejú hudbe. V médiách sa prezentujú dookola tie isté mená a médiá nepripúšťajú myšlienku pustiť medzi seba niekoho iného. Rodinkárstvo je veľký problém Slovenska nielen v oblasti hudby. 

Ok, tak to je všetko. Ďakujem pekne za rozhovor, prajem všetko dobré a ako tradične poprosím ťa o nejaký ten odkaz pre mojich čitateľov.

Ferry: Ďakujem veľmi pekne magazínu Metalmania za prejavený záujem. Je veľmi dobré, že takéto magazíny existujú a zdieľajú širokému okruhu ľudí, že sa tu niekto o niečo snaží . Čitateľom by som rád odkázal, aby chodili na koncerty, podporovali kapely. Najväčším ocenením pre každého hudobníka je, ak vidí a cíti podporu fanúšikov. Ďakujem. Metal s Vami 🙂

Youtube ukážka:

Oficiálne linky:
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Wastage-official/431369456917131
Bandzone: http://bandzone.cz/wastage

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *