Slight Lie, The Search, St. Black; 8.11.2014; The Club – Humenné

slight lie humene 2014

8. novembra sme trochu zmenili naše koncertné pôsobisko v Humennom a navštívili podujatie nazvané jednoducho Metalový koncert, ktorý sa konal v podniku The Club. Tam boli prichystaní Slight Lie (heavy metal), The Search (medlodicdeath metal) a St. Black (darkcore/hardcore).

Po príchode sme si všimli zaujímavé prostredie klubu, ktorý bol umiestnený pod zemou, no aj jeden neduh, čo sa zvykne stávať na podobných podujatiach. Tým bolo to, že jeho začiatok sa posunul o viac ako pol hodinu.

Skvelý úvod

No, ale dá sa povedať, že prví spomínaní Prešovčania Slight Lie, nám to svojou muzikou vynahradili. Táto kapela pôvodne začínala s o čosi iným lineupom (gitaristi, speváčka…).

No neskôr sa to vykryštalizovalo do dnešnej podoby a speváčku Katarínu nahradil známy Peter Hajdu, ktorého ste mohli už počuť a vidieť, u spolkov ako Coolaction, Atlantída a v súčasnosti pôsobí aj u progresívnych power metalistov Amatea Adea. Medzi ich úspechy patrilo napr. predskakovanie známym Metropolis na ich mini tour, ktoré sa uskutočnilo koncom minulého roka.

slight lie humene 2014

Ale poďme k ich hraniu. Po dlhšom čase sa im podarilo nazvučiť a musím povedať, že v rámci možnosti to zvládli celkom dobre. Hlavne, čo sa týka hlavného spevu a aj doprovodný vokál gitaristu Dema bolo celkom dobre počuť. Max. možno gitary a bicie by sa dali o niečo lepšie.

Ich hudba na mňa pôsobila pomerne slušným dojmom. U spomínaného Petra bolo počuť, že už má za sebou čo to odspievané a taktiež aj práca s  publikom mu išla výborne. Ostatní členovia spravili taktiež česť svojmu muzikantskému remeslu.

slight lie humene koncert 2014

Výhradu by som mal k ich originalite. Často bolo počuť veľkú inšpiráciu svojimi vzormi. Verím, že vniesť do svojej tvorby viac vlastných prvkov je určite v ich silách. Zo skladieb mi v pamäti utkvela ich rovnomenná hymna Slight Lie (ako to zvyknú mať všetky true heavy metal kapely 🙂 ) a údajný cover ,,liverpoolských chrobákov“ Help, ktorý nakoniec coverom ani nebol 🙂

Dôkaz, že si ľudí získali na svoju stranu boli aj žiadosti o prídavok, ktoré neostali nevypočuté. Prídavkom bol tentokrát skutočný cover – 500 Miles od The Proclaimers. Osobne nemám moc v láske covery, ale občas nie sú na škodu (ako napr. v prípade Gothard – Mighty Queen).  Sligh tLie sa s ním popasovali skutočne so cťou.

Zábava pokračuje

the search humene koncert 2014

Už pri príprave druhých – The Search mi bolo avizované, že to bude niečo tvrdšie, z čoho som mal trochu obavy. No aj keď nie som milovník death metalov ani black metalov, tak títo sa mi fakt páčili. Zaujali ma tým, že svoj death metal dokázali pekne obohacovať o melodické prvky. Z piesní sa mi páčila hlavne rytmická Road Direction

Ich spevák taktiež, zvládal komunikovať a zabávať publikum a podal viac – menej dobrý výkon (aj keď mu to občas ušlo 🙂 ).

Ďalej by som vyzdvihol ich bubeníka. Ten pekne zvládal náročné technické pasáže a to aj napriek tomu, že trochu pozabudol svoje nástroje po Slight Lie, o niečo viac upevniť 🙂  Ostatných taktiež chválim. Aj pri nich ľudia žiadali o prídavok a bolo im vyhovené, v podobe zopakovania skladby Deceptive Illusion a to aj keď spevák vyhlásil, že moc nevládze.

Nadupaný záver

Záverečným vystupujúcim boli St. Black, ktorí narozdiel od predchádzajúcich boli až z Košíc. Pod pódiom svojím hardcorom (alebo darkcorom) rozprúdili asi najväčšiu zábavu, no ale my sme to hlavne pre únavu sledovali už len z miesta.

Aj oni určite neurobili hanbu, frontman taktiež mal v sebe istú dávku showmanstva, ale mňa to nejako neoslovilo. Veľmi nie som na tento typ muziky. Ale milovníci dobrej zábavy pod pódiom, hardcoristi a možno aj punkáči a nejakí ti metalisti sa na ich vystúpeniach určite nudiť nebudú.

st black humene koncert 2014

Setlist tvorili skladby z ich debutového albumu … of Intimity (Worry, Bizzare), ale bolo aj niečo naviac (My lastinvitation). K záveru setu mali síce nejaké technické problémy, no tie ale poriešili a dohrali až do konca.

Záverečné zhodnotenie

Na záver by som akciu zhodnotil ako vydarenú. Len dúfam že na podobné akcie raz budú ľudia chodiť vo väčšom počte a pochopia, že rock a metal nie je len o veľkých menách, ale výborné sú aj takéto akcie, kde môžete spoznať niečo nové, s každým pokecať, sfotiť sa a podobne… 🙂

Za foto ďakujem Silvii a bratovi Dávidovi 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *