Mirek Andrássy (Porta Inferi) – ,,Helloweenů, Gamma Rayů, Sonata Arctica, Edguyů  je všude plno a hlavně, že originál je jen jeden.”

andrassy porta 2014Porta Inferi patria u našich českých (resp. aj moravských a sliezských) metal brothers nepochybne k žánrovej špičke. O tom svedčí veľa koncertov, ktoré okrem domovskej krajiny odohrali aj v Taliansku, Poľsku, ale aj u nás na Slovensku. Ako kapela, sú radení k melodickému power metalu, no po vypočutí ich nedávno vydaného albumu Out of the Difference sa presvedčíte, že táto škatuľka im začína byť pomaly, ale isto tesná. O tom aj o mnohom inom gitarista Mirek Andrássy:

No zdravím Mirku, nedávno ste potešili svojich fanúšikov albumom Out of the Difference, na ktorom sa predstavil nový spevák, ktorý vystupuje pod tajomným pseudonymom Norman Power. Mohol by si ho trochu predstaviť.

Mirek Andrássy: Ahoj, popíšu trochu dění u nás za poslední rok … Po vzájemné domluvě, jsme se rozloučili s našim bývalým zpěvákem Mírou Raindlem a vypsali konkurz na post nového zpěváka. Na konkurz se nám přihlásili asi 4 adepti, z nichž jsme vybrali dle kritérií jako nejvhodnějšího kandidáta právě Normana.

Norman je Polák – pochází z Polského Těšína, takže to nemá ani nějak daleko k nám do Nového Jičína a na konkurzu nás přesvědčil svojí živelností a tím, jak muziku prožívá a jak jí věří.

Aký bol dôvod odchodu jeho predchodcu – Miroslava Raindla?

Mirek Andrássy: Jak sem už psal – vzájemně jsme se domluvili s Mírou ohledně ukončení spolupráce v PI, protože jsme do budoucna neviděli reálně naši další spolupráci v PI. Každý měl jiné cíle a priority a jiný hudební vkus. Takže jsme se v dobrém rozešli a dodnes jsme za dobře a v kontaktu.

Mol by si pár vetami predstaviť vaše nové dielo – Out of the Difference?

Mirek Andrássy: Je to vlastně takový náš první krok „kupředu.“  Když si poslechnete první album Another  World , tak v něm určitě uslyšíte mnohem víc klasických „power“ vlivů  než v Out of the Difference. Chceme touhle deskou ukázat, že –  Helloweenů, Gamma Rayů, Sonata Arctica, Edguyů  je všude plno a hlavně, že originál je jen jeden.

Známe moře výborných kapel, které hrajou tenhle klasický power, jak ho lidi znají, ale kapely vesměs jen kopírujou výborné originály (které mám rád a vyrůstal jsem na nich). My chceme přinést do tohohle stylu trochu něčeho jiného a vlastního… Nechceme aby si někdo o nás říkal: „jó Porta Inferi , to jsou ti, co znějí jak Edguy atd …“ , chceme aby si lidi říkali:  „ jó  Porta Inferi , jejich muziku vždycky poznám …“

Chceme mít svůj sound , chceme být rozeznatelní od ostatních a jelikož máme všichni rádi i moderní muziku – rádi experimentujeme…. Prostě nechceme hrát klasický power, který hraje kde kdo…
Na desce najdete  12 moderně laděných kousků, z toho  4 ještě s Mirou Raindlem .

Zaujalo ma napr., že medzi hosťami ste mali aj známeho slovenského gitaristu – Jimmiho Cimbalu. Prečo ste sa preň rozhodli a ako sa vám podarilo nadviazať s ním spoluprácu?

Mirek Andrássy: S Jimmim se známe cca 2 roky. Jeli jsme asi 3x tour společně s Metropolis, takže se s klukama známe celkem dobře. Jimmi je fajn člověk, super muzikant a tak jsme ho oslovili ke spolupráci a Jimmi s chutí souhlasil…

Nebojíš sa trochu, že tí ortodoxnejší power metlaisti budú mať s tým trochu problém?

Mirek Andrássy: Nebojím… Hrajeme muziku, která nás baví, která nás naplňuje a kterou hrát chceme…  Kdybychom chtěli hrát komerci, tak hrajeme britský poprock na 3 akordy a jsme všude v televizích a rádiích 🙂  Někomu se může líbit naše muzika, někomu zase ne… Je to jako děravý hrnec  ponořený ve studně – jednou dírou voda vytéká a dalšíma zase přitéká.

Proto o sobě spíše říkáme, že hrajeme modern metal než klasický power. Občas máme problém, že lidi třeba neví, jak na naši muziku reagovat na koncertech, jelikož to není ten klasický power, co slyší všude…  Ale svoji fans základnu máme a pořád se rozrůstá, takže strach z nezájmu o naši tvorbu nemáme… 😉

Jedna z veci, čo sa mi najviac páčila bola balada Glory. O čom sa v nej spieva?

Mirek Andrássy: Glory je o tom, že nic po nás nezůstane, žádná věc… O tom, že na nás budou vzpomínat, jenom na základě toho, co jsme v životě dokázali a udělali, a proto musíme žít tak, aby na každého z nás pak měli v čem vzpomínat. Abychom byli sami na sebe hrdí za to, že jsme nechali po sobě nějaký odkaz 😉

Otázka, ktorú kladiem skoro v každom rozhovore. Ako sa pozeráš na súčasnú módu v Čechách a na Slovensku – návrat k rodnému jazyku. Nemôže sa niečo podobne stať aj v prípade Porta Inferi?

Mirek Andrássy: U Porta Inferi určitě ne! Bráníme se tomu, protože nechceme zůstat a budovat něco jen na území CZ a SK, ale chceme hrát i dál a tam z CZ moc neuspějeme… Hráváme v Itálii, Maďarsku, Německu, Polsku a tam je angličtina potřebná… Navíc je mnohem víc, zpěvnější než čeština.

Kedy a kde budete najbližšie vystupovať?

Mirek Andrássy: Nejbližší koncert je 28.2. 2015 po naší zimní pauze, kde budeme hrát v Masters of rock café na Neutral Festu. Bude to zajímavá akce, protože tam bude špička CZ power metalu… Potom bude následovat  taková malá jarní tour k nové desce..

Sú plány aj na nejaké to zahraničie (napr. aj Slovensko, osobne mám na vás pekne spomienky z vystúpenia na sninskom Rocku pod Kameňom v roku 2013)

Mirek Andrássy: Určitě ano… Snažíme se hrát co nejvíce venku, protože jsou to pro nás nejlukrativnější koncerty a lidi tam naši muziku mnohem více berou, takže určitě nějaká Itálie, Německo, možná Maďarsko a další země – vše je v jednání.  Slovensko chceme zařadit do jarní tour, takže určitě neouchudíme naše slovenské fans o pár koncertů k nové desce 😉

porta inferi 2014

Porozprávaj niečo o tom, ako vyzerá každodenný život členov Porty (záľuby, záujmy, povolania a podobne).

Mirek Andrássy: Jsme úplně normální lidi tak jako všichni, chodíme do práce, žijeme každý svým osobním životem, máme každý své koníčky atd. V současné době pracujeme všichni, jako obchodní a techničtí zástupci u různých firem, takže bývá těžké zkoordinovat náš volný čas na zkoušky atd.

Většinou se scházíme každou neděli po obědě a míváme zkoušky až do večera – pokud ovšem ten víkend nehrajeme. Jinak samozřejmě každý tráví čas se svým nástrojem doma a piluje své dovednosti, co to jen jde a na zkoušce se pouze sehráváme jako celek.

Ako to vyzerá s vašou domácou scénou v Novom Jičíne? (Mám na mysli miesta na hranie, podpora ľudí a podobne)

Mirek Andrássy: Nový Jičín je dost zvláštní město v tomhle ohledu. Vedení města moc nepodporuje kulturní (hudební) dění v Novém Jičíně, a to bylo taky v minulosti dost vidět.  Nový Jičín nemá jako okresní město ani vlastní kulturní dům, kde by se daly uspořádat  akce a koncerty (přitom každá menší dědina v okolí KD má), takže je těžké tady něco budovat a organizovat.

V posledních letech ovšem město uvolnilo nějakou korunu na tzv. „kulturní léto“ , takže aspoň přes léto jsou každý pátek menší koncerty na náměstí. Co se týká ostatního živého hraní, tak naštěstí  jsou v NJ dva kluby, kde se s přivřenýma očima dá hrát, takže lidi mají kam chodit za muzikou.

S návštěvností je to tak, jak asi všude, někdy je plný klub a někdy zas poskromnu. Záleží, co a kdy hraje.

Mohol by si povedať niečo o svojom muzikantskom vývoji? Ako si sa stal muzikantom, ktoré kapely ťa naviac inšpirovali a ako vlastne vznikla Porta Inferi?

Mirek Andrássy: Nevím, zda moje začátky jsou zajímavé ale budiž 🙂  S muzikou jsem začal někdy v třetí třídě na ZŠ, když jsem začal chodit to pěveckého sboru.  Poté přišla v 8. Třídě první big beatová kapela jménem BOOSTER. Hráli jsme věci od Kabátu, Judas Priest, Iron Maiden, Buty, Citron atd. Prostě takové začátky 😉

V Booster sem začínal jako zpěvák. Asi po třech měsících za mikrofonem jsem se začal učit hrát doprovody na kytaru a to se mi tak zalíbilo, že mi ta kytara zůstala dodnes.

Další kapelou byla Nathania. Nathania hrála melodic speed metal s ženským zpěvem. Kapela odehrála pár koncertů, natočila jedno demo a asi po roce a půl jsme se rozpadli. Byla to celkem dobrá zkušenost. No, a po rozpadu Nathanie jsem se rozhodl (ještě s bubeníkem Michalem Baroňem) založit si vlastní band a tak vznikla Porta Inferi 🙂

No, tak to bolo posledná otázka. Na záver mi neostáva už nič iné len pekne poďakovať a ako tradične poprosiť o nejaký ten odkaz pre čitateľov Metalmania-Magazínu.

Mirek Andrássy: Chci poděkovat všem rockerům, kteří nelení doma u FB a YT a chodí na živou muziku. Jste pro nás motor a inspirace. Energii kterou my vkládáme do kapely a muziky, vy nám vracíte na koncertech a to je ten nejlepší  pocit pro muzikanta, který jen může být. Díky a STAY PORTA !!
Díky za rozhovor 😉

Foto: Mirek Andrassy

Youtube ukážka:

Linky:
www.portainferi.com/cz/
https://www.facebook.com/portainfericz
 http://bandzone.cz/portainferi
https://www.youtube.com/user/portainfericz

One thought on “Mirek Andrássy (Porta Inferi) – ,,Helloweenů, Gamma Rayů, Sonata Arctica, Edguyů  je všude plno a hlavně, že originál je jen jeden.””

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *