Die Kreatur – Panoptikum

Otázka na úvod! Aká kapela vám v rámci metalových žánrov napadne, keď je podmienka nemčina, v ktorej spievajú? Ak sa vám automaticky vybavil Rammstein a máte radi tvorbu týchto šialencov tak ako ja, zrejme sa stotožníte aj s tvorbou Die Kreatur.

Keď k spomínaným velikánom z Berlína primiešate ešte niečo z Marilyna Mansona, „přiměřeně“ pridáte akurátnu dávku melodiky od Alice Coopera, dostanete mix, ktorý dali dokopy Dero Goi z OOMPH! a Chris Harms z Lord of the Lost. Pomenovali ho príznačne – Panoptikum.

Témy rôznych prapodivných postáv, príbehov a prostredí sa objavujú jedna za druhou na 15 skladbovom materiáli (12 skladieb + 3 bonusy), ktorý prichádza na svetlo sveta práve v tomto čase. Spolu s ním aj adekvátny vizuál nielen samotného albumu, ale pochopiteľne i výtvarná a samozrejme aj výpravná podoba klipov z tejto dielne.

Je to ale zvláštne počúvanie. Nadupané tracky sa striedajú so skladbami, ktoré „zjemňujú“ celkové vyznenie, ale neviem, či práve toto je tá správna cesta. Neubránil som sa pocitu, že sa v skladbách ako Unzertrennlich alebo Durch Die Nacht vraciam až niekam do 80-tych rokov.

Síce k slávnym dobám nemeckých (a nemecky spievajúcich) kapiel, ale predsa len už dávno prežitých a prudko nostalgických. Neviem, či je to snaha sa aspoň v nejakej minutáži vzdialiť rammsteinovskej nálepke, ale to by som radšej pri nej ostal.

Na obhajobu tohto dua však musím povedať, že z celej nahrávky ide pocit, že sa príjemne bavia pri svojej tvorbe, neberú sa príliš vážne a myslím, že prvotným cieľom je najmä zabaviť poslucháča. Zabaviť myslím tak, že si pri ich muzike, zakričí, zaskáče, občas sa s kamošmi chytí okolo pliec ako na októberfeste po 4. dupláku a „zabéka“ si nejakú notorickú ľudovku.

Každý si tu nájde svoje. Ja napríklad vypaľovačku Untergang, ktorá má veľmi zaujímavé frázovanie v úvode a vôbec nie tuctové pokračovanie. Parádna vec! Keby podobné tituly na albume prevažovali, určite by mal vyššie hodnotenie.

Páči sa mi poctivá práca s elektronikou, ktorá nepreráža zbytočne, ale len krásne podkresľuje nálady. Rozmanitosť jednotlivých skladieb to tak trochu dáva dokopy, ako jednotiaci prvok.

Chápem aj snahu o rozmanitosť, pretože naživo sa pri takomto mixe nálad, rýchlostí, ľudovej zábavy a metalu naozaj nájdu davy, ktoré si to náležite užijú. Predovšetkým ak pôjde o nemčine rozumejúce publikum.

Moje bodové hodnotenie odráža skutočnosť, že všetko, čo nájdete na Panoptiku, ste už počuli od vyššie uvedených. Ale nemyslím to ako nejakú veľkú kritiku, pretože to ako koncentrát môže vyhovovať naozaj širokému publiku. Príjemne som sa zabavil, priatelia.

Lineup:

  • Dero Goi – spev
  • Chris Harms – spev

Tracklist:

  1. Die Kreatur
  2. Kälter Als Der Tod
  3. Unzertrennlich
  4. Durch Die Nacht
  5. Zwei 100%
  6. Schlafes Braut
  7. Untergang
  8. Mensch / Maschine
  9. Was Mir Am Wichtigsten Ist
  10. Benutz Mich
  11. Glück Auf!
  12. Gott Verdammt

Bonusy:

  • Goldener Reiter
  • Kreatur (Faderhead Remix)
  • Kälter Als Der Tod (Solar Fake Remix)

Rok vydania: 2020

Vydavateľstvo: Napalm Records

Youtube ukážka:

Linky:
http://diekreaturband.de/
https://www.facebook.com/diekreaturband/

Hodnotenie: 4/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *