Arhat – Dead Life

Arhat je termín používaný v džinizme a théravádovom budhizme pre praktizujúceho, ktorý prekonal desať prekážok a dosiahol nirvánu. Inak povedané, ide o človeka, ktorý dosiahol konečné vyslobodenie z neustáleho kolobehu znovuzrodenia tým, že sa zbavil týchto tzv. desiatich svetských pút : iluzórnosti ,ja’, pochybovania, rituálov, zmyslovej žiadostivosti, zlovôle, lipnutia na hmotnej a nehmotnej existencii, domýšľavosti, nepokoja a nevedomosti. Neviem, či je toto v Európe možné.

Arhat je teda groove metalová kapela z ukrajinského Kyjeva. Svoje prvé demo ,Mantra’ nahrali v januári 2018 a ,Mŕtvy život’ je ich debutový full album. Deväť skladieb reprezentuje dobrý, agresívny zvuk a brilantné sóla. Ďalšími zaujímavými ingredienciami sú orientálne ženské vokály a perkusie.

Hudobne ide o fúziu hardcoru, groove a death metalu s etnickými aspektmi, ktorých je však poskromne. Pripomenú momenty, ktorých sa dotkli Sepultura a Soulfly, ale Arhat tomu vtisli vlastnú pečať. Myslím si, že nahrávku by oživilo viac východných vplyvov. Preto za najlepšie považujem skladby Outcast, Arhat a Mantra, kde ich môžete počuť.

Texty sú, podľa samotnej kapely, ironickou reflexiou našich drsných čias, na druhej strane sa zaoberajú zápletkami z mytológie a histórie Orientu. Album zdobí vynikajúci artwork z dielne Dmytro Yurchenka.

Lineup:

  • Alex Sitkoff – spev
  • Anton Skrebov – gitary
  • Anton Inov – basa
  • Dmytro Sychov – bicie

Tracklist:

  1. Edge of the Abyss (intro)
  2. Dead Life
  3. Freedom
  4. Outcast
  5. Stately Ruins
  6. Arhat
  7. Maximalism
  8. Danger of Death
  9. Mantra

Rok vydania: 2020

Vydavateľstvo: Samovydanie

Youtube ukážka:

Linky:
https://www.facebook.com/arhatgroove/
https://arhat2.bandcamp.com/
https://www.instagram.com/arhatgroove/
https://www.youtube.com/channel/UCVGyGqjFMDc6odCv_VfAQJg

Hodnotenie: 4/6

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *